Dietele materne bogate în acizi grași Omega-3 pot proteja descendenții de cancerul de sân
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de alimente bogate în acizi grași Omega-3 de către femeile gravide, în perioada sarcinii, ar putea oferi protecție descendenților împotriva cancerului de sân, sugerează un studiu condus de cercetători de la Universitatea Marshall.
Într-un nou studiu publicat recent de Frontiers in Cell and Developmental Biology, cercetătorii au observat o diferență semnificativă la șoarecii proveniți din mame cărora li s-a administrat o dietă bogată în ulei de rapiță, comparativ cu cei ale căror mame au fost hrănite cu o dietă bogată în ulei de porumb în timpul gestației. O dietă maternă bogată în Omega 3 a afectat modificările peisajului epigenetic la nivelul genomului în descendenți și în modele de exprimare a genelor potențial modulate.
Cercetătorii au observat o întârziere de trei săptămâni a mortalității la șoarecii ale căror mame au fost hrănite cu ulei de canola, comparativ cu cei ale căror mame au fost hrănite cu ulei de porumb. Întârzierea timpurie a mortalității a fost semnificativ diferită, dar rata globală de supraviețuire finală nu a fost. În cele din urmă, toți șoarecii au dezvoltat tumori, dar cei hrăniți cu ulei de canola au avut tumori care au crescut mai lent. Tradus la scara timpului uman, durata efectului protector legat de dieta maternă ar fi echivalentă cu câteva luni (Sengupta și colab. , 2016).
Studiul actual face parte dintr-un corp de lucrări realizate de oamenii de știință ai Universității Marshall și alții, care analizează legătura dintre acizii grași Omega-3 și incidența redusă a diferitelor tipuri de cancer. „Grupul de cercetare s-a concentrat pe aspectele epigenetice ale transmiterii transgeneraționale pentru a explica rolul raportat al acizilor grași Omega-3. Epigenetica implică modificări ale expresiei genice care nu sunt legate de modificările secvențelor genetice. Aceste rezultate au potențialul să promoveze proiectarea unor schimbări simple în dietă, care să permită reducerea riscului de apariție a cancerului, nu numai pentru persoanele care utilizează dieta respectivă, ci și pentru descendenții lor. ", a declarat unul dintre autori, Philippe Georgel, profesor la Departamentul de Științe Biologice de la Universitatea Marshall.
Într-un nou studiu publicat recent de Frontiers in Cell and Developmental Biology, cercetătorii au observat o diferență semnificativă la șoarecii proveniți din mame cărora li s-a administrat o dietă bogată în ulei de rapiță, comparativ cu cei ale căror mame au fost hrănite cu o dietă bogată în ulei de porumb în timpul gestației. O dietă maternă bogată în Omega 3 a afectat modificările peisajului epigenetic la nivelul genomului în descendenți și în modele de exprimare a genelor potențial modulate.
Cercetătorii au observat o întârziere de trei săptămâni a mortalității la șoarecii ale căror mame au fost hrănite cu ulei de canola, comparativ cu cei ale căror mame au fost hrănite cu ulei de porumb. Întârzierea timpurie a mortalității a fost semnificativ diferită, dar rata globală de supraviețuire finală nu a fost. În cele din urmă, toți șoarecii au dezvoltat tumori, dar cei hrăniți cu ulei de canola au avut tumori care au crescut mai lent. Tradus la scara timpului uman, durata efectului protector legat de dieta maternă ar fi echivalentă cu câteva luni (Sengupta și colab. , 2016).
Studiul actual face parte dintr-un corp de lucrări realizate de oamenii de știință ai Universității Marshall și alții, care analizează legătura dintre acizii grași Omega-3 și incidența redusă a diferitelor tipuri de cancer. „Grupul de cercetare s-a concentrat pe aspectele epigenetice ale transmiterii transgeneraționale pentru a explica rolul raportat al acizilor grași Omega-3. Epigenetica implică modificări ale expresiei genice care nu sunt legate de modificările secvențelor genetice. Aceste rezultate au potențialul să promoveze proiectarea unor schimbări simple în dietă, care să permită reducerea riscului de apariție a cancerului, nu numai pentru persoanele care utilizează dieta respectivă, ci și pentru descendenții lor. ", a declarat unul dintre autori, Philippe Georgel, profesor la Departamentul de Științe Biologice de la Universitatea Marshall.
Data actualizare: 01-07-2021 | creare: 01-07-2021 | Vizite: 427
Bibliografie
Maternal diets rich in Omega-3 fatty acids may protect offspring from breast cancer, study suggest, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210628170610.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de pește în timpul sarcinii nu influențează sănătatea inimii copiilor (studiu)
- Vaccinul antigripal în timpul sarcinii protejează mama și copilul
- Antidepresivele în sarcină: substanța bupropion traversează placenta
- Metoda nașterii ar putea prezice sau crește riscul de sensibilitate alimentară al sugarului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Omega 3
- Ce efecte are Omega 3 pentru creier/psihic?
- Omega 3.V-a ajutat?Ce doza?
- Omega 3
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Un ulei de peste Omega 3 de calitate?
- Greutatea pe parcursul sarcinii
- Recomandare OMEGA3