Diareea cronică
Autor: Patriche Silvia
Diareea este o problemă digestivă care duce la materii fecale moi și apoase. Majoritatea oamenilor au Diaree la un moment dat. În general, aceasta trece după 1-2 zile fără alte complicații. Alte persoane, pe de altă parte, se confruntă cu diaree care persistă mai mult de 2-4 săptămâni. Această formă se numește diaree cronică. Scaunul apos pe o perioadă lungă de timp poate duce la probleme grave de sănătate, motiv pentru care este important să descoperim cauza, pentru a putea urma tratamentul adecvat. (1, 2)
Simptome ale diareei cronice
Principalul simptom al diareei cronice este materiile fecale moi sau apoase care persistă mai multe săptămâni la rând. Acestui simptom i se poate adăuga și altele precum: (3)
- crampele abdominale
- balonarea
- senzația de greață
- drumuri mai dese la toaletă
- o necesitate imperioasă de a merge la toaletă
Complicații ale diareei cronice
Diareea acută este inofensivă însă în cazul variantei cronice, există un risc mai mare de deshidratare pe fondul pierderii de lichide. Pe termen lung, deshidratarea poate pune viața în pericol așadar persoanele cu diaree cronică sunt sfătuite să consume multe lichide (apă, supe, ceai neîndulcit și fără cofeină). Principalele simptome ale deshidratării sunt următoarele: (4, 5)
- urină închisă la culoare
- senzație acută de sete
- amețeli
- oboseală
- greață și vărsături
- febră
La copii, deshidratarea se manifestă prin următoarele simptome: (6)
- scutecul nu a fost ud timp de 3-4 ore
- gura este uscată
- febră de peste 39 grade Celsius
- plâns fără lacrimi
- oboseală
- iritabilitate
De asemenea, complicațiile diareei cronice depind mult de starea de sănătate a pacientului. În funcție de cauză, pot apărea tulburări de alimentație sau chiar malnutriție. Mai mult, persoanele cu sistemul imunitar compromis, în special persoanele cu HIV, care sunt tratate cu chimioterapie sau care au primit recent un organ au un risc mai mare de diaree cronică. (7, 8, 9, 10)
Cauze ale diareei cronice
Diareea cronică poate avea mai multe cauze la bază de la cele mai simple și controlabile la afecțiunile cronice. Mai jos sunt cele mai importante cauze ale diareei cronice: (11)
- Consumul excesiv de alcool sau cafea – lichidele care conțin cofeină sau alcool duc la deshidratare iar excesul poate duce diaree cronică (12, 13, 14)
- Consumul de zahăr și îndulcitorii artificiali – zahărul și îndulcitori precum sorbitol, manitol, fructoză sau chiar lactoză. În cazul lactozei, aceasta poate cauza diaree cronică în cazul persoanelor cu intoleranță (15, 16, 17)
- Unele ceaiuri și plante – de exemplu, ceaiul de senna este un laxativ natural însă folosit în exces poate cauza diareee cronică (18)
- Unele medicamente – mai mult medicamente eliberate cu sau fără rețetă medicală pot cauza diaree cronică. Pe lista acestora sunt incluse majoritatea antibioticelor, unele antidepresive, unii antiacizi, laxativele, inhibitori de pompă de protoni (recomandate pentru unele probleme gastrice), chimioterapia. De asemenea, diareea cronică poate fi un simptom al intoxicației cu litiu sau digoxină (19, 20)
- Existența unei infecții – uneori existența unui parazit intestinal poate cauza diareea cronică. Apare mai ales în cazul țărilor în curs de dezvoltare în care mâncarea este păstrată în condiții nesanitare iar apa nu este filtrată. Pe lista infecțiilor care pot provoca diareea cronică se află paraziții (mai ales, Cryptosporidium, Cyclospora, Entamoeba histolytica, Giardia, Microsporidia), bacteriile (în special, Aeromonas, Campylobacter, Clostridium difficile, E. coli, Plesiomonas, Salmonella, Shigella) și virusurile (mai ales, Norovirus și Rotavirus). (21, 22, 23, 24)
- Boala inflamatorie intestinală – apare pe fondul unei inflamații care afectează intestinul. Pe lângă diaree, boala inflamatorie intestinală se manifestă prin sânge în fecale, oboseală, febră, greață și crampe stomacale. Boala se tratează printr-o combinație dintre medicamentele recomandate de doctor și schimbarea stilului de viață (25, 26)
- Îndepărtarea vezicii biliare – în urma aceste proceduri, bila se poate acumula la nivelul colonului fapt care duce la apariția diareei cronice (27, 28)
- Probleme hormonale – de exemplu, hiperactivitatea glandei tiroide (29)
- O Intervenție chirurgicală – diareea cronică poate apărea ca un efect secundar al unor intervenții la nivelul abdomenului sau al intestinelor (30, 31)
- Alergii alimentare – unele alimente (soia, lapte etc) pot cauza diaree cronică însă în cazuri foarte rare (32)
- Existența unei tumori – de exemplu, dacă o tumoră produce hormoni care provoacă diaree (33)
- SIDA sau alte afecțiuni imunitare
- Afecțiuni ereditare precum fibroza cistică sau deficiențele enzimatice
Diagnosticarea diareei cronice
Diagnosticarea diareei cronice poate fi un proces lung. Acesta implică atât realizarea istoricului medical și al examenului fizic cât și realizarea unor teste. Tipul testelor medicale depinde mult de simptome și de istoricul medical. În general, sunt recomandate teste de sânge și teste pentru analizarea materiei fecale. Acestea din urmă pot oferi indicii cu privire la existența unei bacterii, parazit sau virus. De regulă sunt colectate trei sau patru probe de fecale pentru a fi examinate. Dacă aceste teste nu oferă cauza diareei cronice s-ar putea să fie nevoie de radiografii sau endoscopii. Printr-o endoscopie doctorul introduce un tub pe gură sau rect pentru a afla cauza diareei cronice. Dacă diareea persistă mai mult de patru săptămâni, doctorul poate recomanda o serie suplimentară de analize precum: (1, 2, 31)
- Testarea nivelul hormonilor produși de glanda tiroidă
- Testarea transglutaminazei pentru a detecta boala celiacă
- Testarea calprotectinei din fecale pentru a putea exclude boala inflamatorie intestinală
- Biopsie pentru a detecta colita
- Testarea acidității bilei
Tratamentul diareei cronice
Tratamentul pentru diareea cronică depinde foarte mult de cauză. Dacă diareea a fost cauzată de o infecție cu un parazit doctorul va recomanda un tratament cu antibiotice. Recomandarea de medicamente pe bază de codeină poate ajuta la calmarea diareei cronice. Codeina ajută la creșterea timpului necesar alimentelor pentru a trece prin tubul digestiv și ca urmare materia fecală se întărește. De asemenea, bismutul sau loperamidul sunt alte două substanțe care încetinesc tranzitul intestinal însă trebuie luate doar la recomandarea doctorului și doar pe termen scurt. (2)
Următorul pas este înlocuirea lichidelor pierdute. Dacă pacientul nu tolerează consumul de apă, sucuri naturale sau supe, doctorul poate recomanda introducerea lichidelor intravenos. (34)
Dacă diareea cronică apare pe fondul medicației care tratează o boală cronică, doctorul poate recomanda micșorarea dozei sau înlocuirea medicamentului. (35)
În ultimă instanță și acest lucru apare în cazuri rare de diaree cronică, dacă la baza acestei probleme stă o afecțiune serioasă precum boala inflamatorie intestinală sau o problemă a sistemului imunitar, tratarea acestora va duce de cele mai multe ori și la dispariția diareei cronice. (34, 35)
Prevenirea diareei cronice
Diareea cronică poate fi prevenită rareori atunci când apare ca un simptom al unei boli însă atunci când diareea apare pe fondul unei infecții, ea poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de igienă precum: (1, 2)
- Bea apă doar din surse sigure sau apă care a fost filtrată
- Curăță cu atenție carnea înainte de gătire
- Gătește carnea în funcție de tipul ei – carnea gătită incorect sau insuficient poate cauza diaree
- Spală-te pe mâini după toaletă, înainte de pregătirea mesei, după ce ai gătit, după ce ai schimbat scutecele celui mic, după ce ai interacționat cu o persoană bolnavă și imediat după ce ai venit de afară
- Curăță regulat suprafețele din bucătărie pentru a evita contaminarea
- Spală fructele și legumele înainte de consum
Când trebuie mers la doctor
Orice persoană care are diaree care ține mai mult de 2-3 zile ar trebui să se adreseze medicului. Dacă apar simptome precum febră sau oboseală chiar mai devreme. (18)
Odată găsită cauza și aplicat tratamentul corect, diareea cronică începe să se calmeze. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să ignori simptomele. Așadar, dacă observi că diareea se întinde pe mai mult de 2-3 zile și este însoțită de deshidratare, greață și febră cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te adresezi doctorului.
2. Chronic Diarrhea: Diagnosis and Management. https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(16)30501-8/pdf
3. Diarrheal Diseases – Acute and Chronic. https://gi.org/topics/diarrhea-acute-and-chronic/
4. Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants’ characteristics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6282244/
5. Water, Hydration and Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
6. Pediatric Dehydration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436022/
7. Human Immunodeficiency Virus-Associated Diarrhea: Still an Issue in the Era of Antiretroviral Therapy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499110/
8. Chemotherapy-induced diarrhea: pathophysiology, frequency and guideline-based management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126005/
9. Chronic Diarrhea in Kidney Transplant Recipients. https://journals.lww.com/transplantjournal/Fulltext/2014/07151/Chronic_Diarrhea_in_Kidney_Transplant_Recipients__.2114.aspx
10. Severe Diarrhea in Renal Transplant Patients: Results of the DIDACT Study . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16686772-severe-diarrhea-in-renal-transplant-patients-results-of-the-didact-study/
11. Common Causes of Chronic Diarrhea. https://www.iffgd.org/lower-gi-disorders/diarrhea/common-causes.html
12. Is Coffee a Colonic Stimulant? . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9581985-is-coffee-a-colonic-stimulant/
13. Alcohol-related Diarrhea . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20575826-alcohol-related-diarrhea/
14. Relationship between Patterns of Alcohol Consumption and Gastrointestinal Symptoms among Patients with Irritable Bowel Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3697482/
15. Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/
16. Artificial Sweeteners: A Systematic Review and Primer for Gastroenterologists. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819855/
17. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586575/
18. Causes of chronic diarrhea and how to treat it. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319995.php
19. Evaluating the Patient With Diarrhea: A Case-Based Approach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538472/
20. Drug-induced Diarrhea. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17991336-drug-induced-diarrhea/
21. Infection Strategies of Intestinal Parasite Pathogens and Host Cell Responses. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776161/
22. The Effect of Improved Water Supply on Diarrhea Prevalence of Children under Five in the Volta Region of Ghana: A Cluster-Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626959/
23. Effects of water quality, sanitation, handwashing, and nutritional interventions on diarrhoea and child growth in rural Bangladesh: a cluster randomised controlled trial. https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(17)30490-4/fulltext
24. Preventing diarrhoea through better water, sanitation and hygiene: exposures and impacts in low- and middle-income countries. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/150112/9789241564823_eng.pdf;jsessionid=2496773C3CE0D3B27015A11A17B87F59?sequence=1
25. Pathophysiology of IBD Associated Diarrhea. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737913-pathophysiology-of-ibd-associated-diarrhea/
26. Mechanisms of Diarrhea in Inflammatory Bowel Diseases. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19538318-mechanisms-of-diarrhea-in-inflammatory-bowel-diseases/
27. Chronic diarrhea: A concern after gallbladder removal? https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/expert-answers/gallbladder-removal/faq-20058481
28. Post-cholecystectomy diarrhoea: a running commentary. https://gut.bmj.com/content/45/6/796
29. Intractable Diarrhea in Hyperthyroidism: Management With Beta-Adrenergic Blockade . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11250765-intractable-diarrhea-in-hyperthyroidism-management-with-beta-adrenergic-blockade/
30. Chronic Diarrhoea Following Surgery for Colon Cancer-Frequency, Causes and Treatment Options. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29589108-chronic-diarrhoea-following-surgery-for-colon-cancer-frequency-causes-and-treatment-options/
31. Guidelines for the investigation of chronic diarrhoea in adults: British Society of Gastroenterology, 3rd edition. https://gut.bmj.com/content/67/8/1380
32. Food Allergy Vs Food Intolerance in Patients With Irritable Bowel Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6423694/
33. Pathophysiology, Evaluation, and Management of Chronic Watery Diarrhea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5285476/
34. Management of children with prolonged diarrhea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4765715/
35. Diagnosis and Treatment of Acute or Persistent Diarrhea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723735/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Poate fi vorba de cancer?
- Paraziti, diaree apoasa si balonare
- Pancreatita poate fi legata de diaree?
- Colon iritabil cu diaree si depresie
- Zilnic aceiasi problema...diareea
- Diaree fara tratament
- Diaree + febra
- Ameteala, scaun ciudat, sete excesiva, balonare, tahicardie.
- Greata si daree de 2 zile
- Stricat la stomac