Detoxifierea

©

Autor:

Detoxifierea

Detoxifierea este o practică din ce în ce mai populară în zilele noastre, chiar și în România. Aparținând metodelor alternative de promovare a sănătății, detoxifierea are ca scop curățarea organismului de toxine prin numeroase tehnici și mijloace. Așa-zisele efecte benefice ale detoxifierii sunt intens promovate, însă prea puțin se vorbește despre validitatea acestei practici și riscurile pe care le implică.


Cum funcționează detoxifierea

Ideea de „purificare” și tehnicile de curățare a organismului sunt extrem de vechi, fiind folosite cu mult înainte de apariția științei, care în urma acumulării de date și cunoștințe despre anatomia și funcționarea organismului uman a demitizat teoria „auto-intoxicării” cu substanțe nocive. Iată însă că practicile alternative se întorc din nou către necesitatea de curățare interioară a corpului, supus efectelor negative ale vieții noastre moderne.


În acest context, detoxifierea vine să lupte împotriva factorilor nocivi la care suntem expuși. Aerul poluat, aditivii alimentari din hrana pe care o consumăm, medicamentele, carnea etc. sunt considerați a fi printre cei mai mari dușmani ai sănătății, făcându-ne să acumulăm toxine în organism, care inevitabil duc la instalarea unor tulburări și dezechilibre.


Inițial detoxifierea se referea la tratamentul de recuperare după consumul de alcool sau droguri, al cărui scop era renunțarea la dependența de substanțe. În ultimul timp termenul de „detoxifiere” și-a îmbogățit sensul și include toate acele metode prin care putem scăpa de substanțele nocive din corp.


Detoxifierea se referă mai exact la efectul pe care îl au diferite tehnici și metode aplicate organismului atunci când vrem să arătăm mai bine, să slăbim fără eforturi prea mari sau chiar să vindecăm „natural” o anumită tulburare. (1)


Metode de detoxifiere și validitatea lor

Detoxifierea poate fi realizată prin metode variate, de la regimuri alimentare stricte și dispozitive miraculoase de purificare, până la curățarea colonului. Programul de detoxifiere se poate baza doar pe o singură metodă, dar poate și combina mai multe, pentru un efect mai rapid sau mai eficient. Fiecare dintre acestea are propriile particularități și indicații, dar și efecte negative asociate, pe care este bine să le cunoaștem înainte de a le încerca. În continuare sunt prezentate câteva dintre practicile „la modă” de detoxifiere folosite astăzi.

Modificări ale regimului alimentar

Se merge pe ideea consumului exclusiv al unui anumit aliment sănătos, suc sau apă pentru o anumită perioadă de timp, astfel încât organismul să aibă suficientă vreme ca să se curețe. Alte obiective sunt energizarea, pierderea kilogramelor nedorite sau chiar ameliorarea unor dureri sau simptome. Un astfel de regim poate provoca însă alte probleme, precum supra-solicitarea rinichilor (pentru că în general se consumă multe lichide), împiedicarea aportului de substanțe nutritive (de obicei sunt excluse proteinele, acizii grași etc., ceea ce duce la dezechilibre metabolice). (2)

Clisma sau curățarea colonului

Lăsând la o parte utilizarea în cadru medical, înainte de intervențiile chirurgicale, clisma sau curățarea colonului se bucură de o mare popularitate în rândul celor care doresc o detoxifiere. Nu există însă teste clinice care să fi dovedit eficiența acestei metode în menținerea sau recuperarea stării de sănătate. Pe lângă disconfortul pe care îl presupune, nu sunt excluse nici posibile efecte secundare majore, precum dezechilibrul electrolitic, constipația sau infecțiile. Ceea ce este însă mai interesant este că nu s-a descoperit nicio toxină la nivelul colonului și nici nu s-a demonstrat că una dintre funcțiile acestui organ ar fi să rețină substanțe toxice, ceea ce face inutilă o astfel de procedură de detoxifiere. (1)

Remedii de detoxifiere

Există o adevărată industrie a soluțiilor și remediilor de detoxifiere care promit efecte garantate de purificare și de îmbunătățire a funcționării organismului.

  • Substanțele cu rol laxativ sunt printre cele mai utilizate și au și un efect vizibil. Partea negativă este că administrarea pe termen lung poate crea dependență, dar poate provoca și dezechilibre la acest nivel.
  • Plasturii care se atașează într-o anumită zonă a corpului (de obicei pe talpă, pe durata nopții) promit multiple efecte benefice, de la cele generale precum îmbunătățirea sistemului imunitar și restabilirea echilibrului, până la rezultate mai specifice, precum ameliorarea durerii sau eliminarea insomniei. Modul de acțiune al acestor plasturi contrazice însă fiziologia și propune mai degrabă un mecanism magic prin care toxinele sunt absorbite de plasturele respectiv. (3)

Transpirația excesivă prin saună sau activitatea fizică

Ideea de bază în utilizarea saunei, fie că e uscată sau umedă, este să provoace transpirația. Poate mulți dintre noi au făcut deja saună doar pentru rezultatele benefice asupra pielii și efectul de relaxare de după, fără să știm că această transpirație excesivă ne-ar ajuta, așa cum pretinde medicina alternativă, să ne detoxifiem. Și atunci când practicăm un sport sau facem exerciții fizice intense transpirăm, însă nu le facem cu acest scop, ci pentru efectele dovedite ale activității fizice pentru organism. Transpirația este un proces prin care corpul își reglează temperatura și nu o metodă de a elimina toxine, iar o transpirație excesivă și susținută pe termen lung nu doar că nu aduce efecte pozitive, dar se poate dovedi a fi dăunătoare, provocând deshidratare sau alte tulburări grave. (1)

Apa ionizată

Se utilizează prin umplerea unui mic bazin cu această apă ionizată în care pacientul își introduce picioarele. Recipientul este prevăzut cu electrozi care produc un curent electric de mică intensitate. Metoda susține că ar absorbi toxinele din corp și se bazează și pe o „dovadă” în acest sens: colorarea apei care are loc pe parcursul ședinței ar fi un semn al substanțelor nocive care ies din organism. Metoda nu are însă o susținere științifică, iar apa se colorează indiferent dacă bazinul este gol sau dacă un pacient are picioarele acolo, pentru că responsabil este metalul electrozilor care solorează de fapt apa. (2)


Detoxifierea - argumente pro și contra

Detoxifierea este un subiect extrem de controversat, iar polemica este alimentată de faptul că deși nu există studii care să îi fi demonstrat eficiența, se bucură de un real succes printre consumatori.

Argumente pro

  • detoxifierea susține renunțarea la alimentele procesate și orientarea către o hrană mai sănătoasă, în ideea de a reduce cât mai mult aportul de toxine în organism; de asemenea este susținută eliminarea sau măcar limitarea unor obiceiuri nocive precum fumatul, consumul de alcool, grăsimi saturate și zahăr
  • remediile și metodele de detoxifiere sunt numeroase și multe sunt accesibile ca preț sau ca disponibilitate (1)

Argumente contra

  • „toxinele” reprezintă o noțiune destul de vagă, pe care cei care susțin și promovează detoxifierea nu au explicat-o îndeajuns; prin „toxine” ei se referă la „ceva rău”, care dăunează organismului, însă în realitate prea puțin se cunoaște despre aceste substanțe și rolul pe care îl au pentru organism;
  • se susține efectul negativ al toxinelor, dar nu se explică cum acționează exact aceste substanțe și cum ajung să producă simptomele respective
  • corpul uman conține într-adevăr substanțe toxice, însă la un nivel nesemnificativ pentru sănătatea noastră; în plus prezența unor astfel de substanțe chimice nu înseamnă neapărat că ne și dăunează; nu s-a demonstrat științific faptul că în organism s-ar acumula toxine sau substanțe nocive într-o cantitate suficient de mare ca să ne facă într-adevăr rău, așa cum pretinde această industrie a detoxifierii
  • organismul nostru are în general capacitatea de a gestiona în mod natural procesul de „detoxifiere”, fără să fie nevoie de ajutor extern; cel mai important organ de filtrare a substanțelor nocive este ficatul, dar un rol esențial îl au și rinichii, pielea și sistemul gastrointestinal; de exemplu, eliminăm în cantități mici substanțe toxice prin transpirație, urină și defecație,
  • tratamentele de detoxifiere se prescriu în general pentru aproape orice, pentru că simptomele cărora se adresează sunt destul de comune (dureri de cap, oboseală, insomnie etc.); cu toate acestea, nu s-a dovedit că vreunul din aceste simptome ar fi cauzate de o anumită toxină
  • multe dintre dietele de detoxifiere propun o perioadă de regim alimentar drastic, în care sunt permise doar anumite tipuri de alimente (preponderent lichide); studiile care s-au realizat în privința înfometării de acest gen au arătat că oamenii se simt apatici, lipsiți de energie și își pierd capacitatea de concentrare, exact contrariul a ceea ce pretinde detoxifierea că ar realiza
  • detoxifierea susține necesitatea „curățării” unor organe precum ficatul și rinichii, pentru a ne asigura de buna lor funcționare, având în vedere că acolo are loc filtrarea substanțelor nocive care urmează a fi eliminate din corp; medicina și știința nu susțin însă această idee, pentru că în absența unor boli care să le afecteze, rinichii și ficatul pot face față fără probleme „filtrării”, practic aceasta este una dintre funcțiile lor în organism
  • faptul că unele persoane se simt mai bine după o detoxifiere poate fi explicat și prin efectul placebo, așa cum se întâmplă în cazul majorității terapiilor alternative; așteptările pe care le avem și sugestiile celorlalți influențează foarte mult modul în care ne simțim după un tratament, indiferent dacă este unul validat sau nu, ca în cazul detoxifierii (1), (4), (5), (6)


Care sunt riscurile detoxifierii

În condițiile în care o terapie nu produce efectele benefice pe care le pretinde, ar trebui să ne punem câteva semne de întrebare în privința siguranței acesteia. Ba mai mult, ar trebui să ne întrebăm dacă are rost să trecem prin disconfortul unei clisme sau al unui regim alimentar drastic, dacă tot nu obținem rezultate. Am văzut la fiecare dintre metodele de detoxifiere prezentate mai sus nu doar că nu există o susținere științifică a rolului lor terapeutic, dar și posibilele efecte adverse și riscuri pentru sănătate pe care le implică.


Sigur că dacă detoxifierea presupune renunțarea la alimentele procesate și orientarea spre cele naturale, rezultatele nu pot fi decât benefice. Problemele intervin atunci când trebuie să ne înfometăm și să consumăm un anumit suc, fruct sau o combinație miraculoasă pe o perioadă mai lungă, ca să ne asigurăm că va funcționa. În acest fel nu facem decât să ne privăm de aportul de substanțe nutritive de care organismul are nevoie, iar pe termen lung să ne confruntăm cu carențe de vitamine, dezechilibre ale sistemului gastro-intestinal, slăbiciune musculară sau incapacitatea organismului de a mai face față infecțiilor. (5)


Din păcate nu există studii care să fi testat eficiența remediilor și metodelor de detoxifiere și nici nu există un interes în acest sens, având în vedere succesul acestora pe piață, chiar și în lipsa dovezilor științifice.


Ideea de detoxifiere ne dă iluzia că putem repara prin metode simple și la îndemână dezechilibre la care am contribuit de-a lungul timpului prin stilul nostru de viață neadecvat. Iar la promovarea acestei false impresii contribuie mult vedetele, naționale și internaționale, care susțin că silueta de invidiat și modul în care arată și se simt se datorează diverselor cure de detoxifiere pe care le adoptă. Ca să nu cădem totuși în această capcană este util să ne amintim de necesitatea unui echilibru: hrană adecvată, sport, somn suficient. Dar cel mai important este ca atunci când ne confruntăm cu semnele unor tulburări să nu încercăm să le tratăm prin detoxifiere, ci să ne adresăm medicului, ca să prevenim posibile riscuri.


Data actualizare: 03-07-2014 | creare: 08-01-2007 | Vizite: 36934
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum elimină corpul substanțele toxice?
  • Detoxifierea ficatului - o abordare științifică
  • Noi descoperiri legate de detoxifiere și prelungirea vieții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum