Descoperirea mecanismului de protecție a ARN-ului: progres în dezvoltarea unor medicamente antivirale

Descoperirea mecanismului de protecție a ARN-ului: progres în dezvoltarea unor medicamente antivirale

©

Autor:

Descoperirea mecanismului de protecție a ARN-ului: progres în dezvoltarea unor medicamente antivirale
Într-un studiu recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Massachusetts au descris mecanismele care previn degradarea ARN-ului uman cauzată de virusul herpesului asociat sarcomului Kaposi, apărută la un interval de câÈ›iva ani de la infectarea iniÈ›ială cu virusul. Descoperirea reprezintă un pas important în efortul de a dezvolta medicamente antivirale pentru a lupta împotriva infecÈ›iilor.
Virusul herpesului asociat sarcomului Kaposi (KSHV) se poate ascunde pentru perioade lungi de timp în corpul uman, fără a provoca simptome. Ulterior, virusul poate prelua controlul asupra expresiei genelor umane, pentru a finaliza infecÈ›ia virală. În acel moment, persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta leziuni de cancer de sarcom Kaposi în gură, piele sau alte organe. În studiul actual, cercetătorii folosesc secvenÈ›ierea la nivelul genomului, secvenÈ›ierea post-transcripÈ›ională È™i biologia moleculară pentru a examina modul în care celula umană sau virusul È™tie cum să prevină degradarea.

„ViruÈ™ii au o mulÈ›ime de strategii de care se folosesc pentru a nu produce daune pentru o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât să se poată ascunde de sistemul imunitar. Însă, la un moment dat, virusul se reactivează, prin declanÈ™area unui eveniment masiv de degradare a ARN-ului. Asta înseamnă că sistemul uman poate nu mai exprimă proteinele pe care trebuie să le exprime È™i asta înseamnă, de asemenea, că o mulÈ›ime de resurse sunt disponibile dintr-o dată pentru virus”, spune autorul principal al studiului, Mandy Muller, profesor asistent de microbiologie.

Cum È™i de ce unele structuri ARN sunt capabile să scape de degradarea virală sunt întrebări pe care cercetătorii le-au investigat. „Arătăm că ARN-ul care scapă de degradare are o etichetă chimică pe el care îl protejează, permiÈ›ându-i să recruteze proteine care previn degradarea”, declară Muller. În cele din urmă, înÈ›elegerea mecanismelor È™i căilor implicate în infecÈ›ia cu KSHV poate duce la dezvoltarea de terapii ARN pentru tratarea bolilor virale. „Prin identificarea determinanÈ›ilor a ceea ce face ca un ARNm să fie rezistent sau susceptibil la degradarea indusă de virusuri, am putea folosi aceste constatări în avantajul nostru pentru a proiecta mai bine medicamente antivirale È™i pentru a remodela rezultatul infecÈ›iei”, declară acelaÈ™i cercetător.

sursa: Science Daily
foto: graduate student Daniel Macveigh-Fierro

Data actualizare: 21-05-2023 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 417
Bibliografie
Research advances knowledge of the battle between viruses and human cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220218153050.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anumite antivirale ar putea fi utile împotriva COVID-19 conform unui nou studiu
  • Tratamentul cu ARN mesager poate îmbunătății imunoterapia, oferind o È™ansă în plus la vindecare pacienÈ›ilor cu cancer
  • Antiviralele orale folosite în tratamentul COVID-19, eficiente împotriva variantei Omicron
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum