ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Dermatita sau iritația de scutec - sfaturi și tratament

©

Autor:

Dermatita sau iritația de scutec - sfaturi și tratament

Dermatita sau iritația de scutec este o boală inflamatorie a pielii, întâlnită frecvent în rândul sugarilor, caracterizată prin apariția unor leziuni iritative, de culoare roșie intens, pe suprafața pielii acoperite de scutec. De cele mai multe ori, iritația de scutec apare în regiunea fesieră.

Cu toate că iritația de scutec este specifică sugarilor, această afecțiune poate apărea și în rândul persoanelor adulte cu incontinență urinară, imobilizate la pat.

Studiile realizate în acest sens au demonstrat faptul că, majoritatea sugarilor de pe glob, dezvoltă la un moment dat dermatită de scutec. Cel mai frecvent, iritația de scutec apare în primele opt sau zece luni de viață.

De ce apare dermatita sau iritația de scutec?

Printre factorii de risc implicați în apariția dermatitei de scutec amintim:

  • consumarea anumitor alimente de către mama care alăptează (precum alimente pe bază de tomate)
  • introducerea alimentelor solide în alimentația copilului (aceastea modifică consistența și crește frecvența scaunelor)
  • administrarea antibioterapiei la sugari sau la mama care alăptează (antibioticele distrug nu doar agenții patogeni externi ajunși la nivelul organismului, ci și flora microbiană normală a acestuia, crescând riscul apaiției infecțiilor fungice)
  • schimbarea rară a scutecului, cu expunerea îndelungată la fecale sau la urină
  • menținerea pielii umede sub scutec
  • utilizarea chiloților confecționați din materiale plastice peste scutec
  • sindromul diareic la sugari
  • utilizarea unor șervețele umede noi, a unor detergenți, a unor balsamuri de rufe sau a unor înălbitori față de care pielea sugarului este sensibilă
  • substanțele chimice prezente în componența loțiunilor, uleiurilor sau pudrelor pentru sugari
  • apariția locală a unor infecții fungice sau bacteriene (datorită faptului că zona de ub scutec este mai caldă și mai umedă față de restul pielii, acesta fiind un mediu favorizant dezvoltării diferitelor tipuri de agenți microbieni)
  • terenul atopic (există unii sugari cu un status predispozant, care au o piele mai sensibilă față de acești factori externi și pot dezvolta cu ușurință reacții de hipersensibilitate față de orcare din ei)
  • fixarea prea strânsă a scutecului pe piele poate favoriza apariția leziunilor de grataj și a dermatitei de scutec.


Principalele manifestări clinice ale dermatitei de scutec sunt reprezentate de: apariția unor leziuni iritative, eritematoase, pe suprafața pielii acoperită de scutec, sugarul plânge în continuu, mai ales când este schimbat scutecul, când este atinsă sau spălată zona afectată.

Dermatita sau iritația de scutec se vindecă, în majoritatea cazurilor, în câteva zile. Există însă și forme de iritație de scutec mai severe, care îngrijorează părinții și necesită consult de specialitate. Când se indică consult de specialitate? Cum poate fi prevenită apariția iritației de scutec? Și cum poate fi tratată aceasta astfel încât să nu mai apară? În cadrul acestui articol vom răspunde pe rând acestor întrebări. [1], [2], [3], [4], [5]

Când este necesar consult de specialitate în cazul iritației de scutec?

În majoritatea cazurilor, dermatita sau iritația de scutec poate fi tratată cu succes acasă și cedează în câteva zile. Dacă însă nu se observă nici un fel de ameliorare a manifestărilor clinice specifice bolii după tratamentul administrat la domiciliu, ci dimpotrivă, tabloul clinic pare a se agrava, se recomandă prezentarea de urgență cu sugarul la medicul pediatru pentru un consult de specialitate.

Există și cazuri în care, în evoluția dermatitei de scutec poate apărea o suprainfecție bacteriană, aceasta manifestându-se prin febră și apariția unei erupții care se extinde în afara zonei tegumentare acoperită de scutec. În majoritatea cazurilor, erupția cutanată este reprezentată de apariția unor vezicule sau a unor flictene, din care se scurg secreții lichidiene sau puroi. [1], [2], [3]

Cum poate fi prevenită apariția dermatitei de scutec?

Prevenirea apariției dermatitei sau iritației de scutec se poate realiza prin respectarea următoarelor măsuri de igienă la domiciliu:

  • schimbarea frecventă a scutecului
  • spălarea regiunii fesiere la fiecare schimbare de scutec, înainte de plasarea scutecului nou
  • uscarea zonei tegumentare acoperită de scutec după spălare, cu ajutorul unui prosop moale și curat, prin tamponare
  • spălarea temeinică a scutecelor de pânză și uscarea lor înainte de reutilizare
  • evitarea strângerii excesive a scutecului pe corpul sugarului
  • utilizarea regulată a unguentelor și a uleiurilor de corp hipoalergenice, în cazul în care sugarul are o piele foarte sensibilă, predispusă leziunilor iritative ale scutecului
  • spălarea mâinilor mamei înainte de fiecare schimbare de scutec (în lipsa spălării mâinilor, mama prin mâinile murdare poate transmite bacterii, care pot ajunge pe suprafața pielii acoperită de scutec, predispusă la infecții, la următoarea schimbare)
  • lăsarea, pentru o perioadă scurtă de timp, a sugarului fără scutec, pentru ca pielea acestuia, acoperită de materialul plasticat, să poată respira în voie. [1], [2], [3], [4], [5]


Cum poate fi tratată dermatita de scutec astfel încât să nu mai apară?

Printre tratamentele care pot fi administrate la domiciliu de către părinți, pentru ameliorarea iritației de scutec, se numără produsele dermatologice (creme, loțiuni, soluții lichide sau unguente) pe bază de oxid de zinc. Acestea pot fi aplicate cu ușurință, în strat subțire, pe suprafața pielii iritate a sugarului, pe tot restul zilei. Preparatele dermatologice pe bază de oxid de zinc pot fi utilizate și în scop profilactic, pentru prevenirea apariției iritației de scutec. Medicii dermatologi recomandă utilizarea mai degrabă a soluțiilor lichide, a cremelor sau a loțiunilor pe bază de oxid de zinc deoarece acestea, față de unguente, permit aerisirea pielii prin uscarea pe suprafața cutanată. Se recomandă utilizarea produselor dermatologice pe bază de oxid de zinc special concepute pentru sugari și copii. În absența preparatelor dermatologice pe bază de oxid de zinc, Petrolatul poate fi, de asemenea, eficient.

De asemenea, medicii recomandă utilizarea unor scutece de dimensiuni mai mari, până la vindecarea leziunilor iritative.

În cazul sugarului cu dermatită de scutec, trebuie evitată cu desăvârșire spălarea zonei afectate cu săpun sau șervețele umede deoarece, parfumul și alcoolul deținute în componența acestor produse de igienă intimă, pot agrava leziunile iritative și pot prelungi evoluția dermatitei.

În cazul formelor severe de dermatită de scutec, fără ameliorare la măsurile igienice descrise anterior, medicul poate prescrie anumite creme cu concentrații mici de hidrocortizon sau creme antifungice – Econazol, Clotrimazol, Nistatin, Micostatin, etc. (în cazul în care a fost confirmată prezența infecței cu Candida albicans).

Cremele cu steroizi pot fi, de asemenea, utile, dar pot fi utilizate doar la recomandarea medicului pediatru, deoarece administrarea lor intempestivă se poate solda cu aparția unor afecțiuni mai severe (precum perturbarea creșterii, apariția unor afecțiuni metabolice, etc.). [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 15-07-2019 | creare: 15-07-2019 | Vizite: 2231
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum