Depresia - tabloul clinic şi tratament
©
Autor: Psiholog Enea Rusu Lavinia
![Depresia - tabloul clinic şi tratament](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=27730.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/content)
Advertorial oferit de Cabinet Individual de psihologie Enea Rusu Lavinia
Câți dintre noi nu s-au simțit ocazional „deprimați”. Stări de descurajare, demoralizare sau mâhnire sunt normale și apar cu oarecare frecvenţa în viața majorității oamenilor. Dar dacă astfel de stări sunt trecătoare de cele mai multe ori, se poate și că ele să dobândească un caracter recurent, urmat de o permanentizare, acestea apărând în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi. Dispoziția depresivă şi/sau pierderea interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile sunt simptomele care indica clar diagnosticul. Alături de acestea, scăderea sau creșterea ponderală cu diminuarea respectiv creșterea consistentă a apetitului, insomnia sau dimpotrivă somnolenta crescută, agitația sau lentoarea psihomotorie, oboseala permanenta, diminuarea capacității de concentrare, sentimente de inutilitate, vinovăție și gânduri recurente de moarte compun tabloul clinic al depresiei. Deasemenea senzaţia de slăbiciune, oboseala şi chiar diferite senzaţii dureroase, moderate ca intensitate dar persistente, resimţite pe o perioadă mai îndelungată, pot fi simptome ale unei tulburări depresive.
Frica de confirmarea unui diagnostic de tulburare depresivă, așa cum se întâmplă în cazul celor mai multe tulburări din sfera psiho-emotionala, reprezintă o importantă descurajare pentru cei aflați în această situație în a cere ajutorul unui specialist, persoana afectată încercând să minimalizeze importanţa suferinţei resimţite. De aceea o astfel de tulburare poate trece neobservată de persoanele din anturajul individului multă vreme, acesta depunând eforturi în a păstra o aparență a normalității cu costul unui efort psihic epuizant.
Incapacitatea de a te bucura de activitățile și lucrurile care altădată îţi produceau plăcere provoacă sentimente de zădărnicie a propriei existente și deschid calea ruminaţiilor și ideilor obsedante de care pare că nu te poți debarasa. Folosirea din ce în ce mai frecvenţă a acestor circuite mentale de gânduri negative, determină ca acestea să capete încet un caracter automat și fac dificilă ieșirea din sfera lor de influenţa, asemenea unui hamster prins în rotita să.
Ceea ce trebuie știut este ca lucrurile nu trebuie să rămână așa și că există soluții pentru ca viața să reintre pe un făgaș normal. Chiar dacă în formele severe tulburarea depresivă presupune și tratament medicamentos, acesta trebuie întotdeauna însoțit de ședințe de psihoterapie, care au rolul de a realiza restructurarea cognitivă şi de a permite persoanei să își recapete funcționalitatea.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cea care s-a dovedit științific că oferă cele mai bune rezultate. Acest tip de terapie se desfășoară în trei mari etape care presupun:
- 1. înțelegerea modului în care depresia funcționează;
- 2. tratamentul comportamental -sau pregătirea pentru schimbare;
- 3. tratamentul cognitiv - sau restructurarea cognitivă.
Alături de stresul cronic și anxietate, depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale, estimându-se că afectează 5% din populația adultă a planetei. Cercetările ultimelor decenii asupra metodelor de intervenție și tratament plasează aceasta tulburare în rândul celor care pot fi remise, psihoterapia cognitiv comportamentala fiind un instrument important atât în tratament cât și în prevenirea recidivei.
Data actualizare: 02-03-2022 | creare: 02-03-2022 | Vizite: 767
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător