Dementa Alzheimer – rolul psihologului clinician in stabilirea diagnosticului

©

Autor:

Studiata de multe discipline medicale, precum gerontologia, neurologia, psihiatria, psihologia clinica, genetica – dementa Alzheimer suscita si astazi un interes aparte, nefiind elucidate pe deplin cauzele acestei boli neurodegenerative.

Diagnosticul dementei Alzheimer este un proces complex, simptomatologia fiind de multe ori comuna in stadiile incipiente cu alte boli precum depresia.Testele imagistice, examenele neurologice si psihiatrice sunt principalele examinarii medicale implicate, alaturi de consultul de psihologie clinica, al carui rol este edificator.

Implicand in principal deteriorarea functiilor cognitive, maladia Alzheimer presupune o stadialitate care ar fi greu de stabilit fara aplocarea unor teste cognitive specifice dementei, precum este testul psihologic MMSE, Scala Reisberg, testul Ceasului.

Testul psihologic MMSE este un examen psihologic foarte important intrucat este menit sa masoare nivelul declinului cognitiv la pacientii suspecti de Alzheimer, masurand orientarea in timp si spatiu, capacitatea de calcul, memoria de scurta durata, citirea, scrierea, desenul. Alaturi de testul psihologic MMSE, ajuns in cabinetul psihologului clinician, pacientului I se efectueaza un examen anamnestic complex, care cuprinde si alte teste cognitive de memorie si gandire, scale menite sa masoare si gradul de functionalitate al persoanei, capacitatea acestuia de autoservire si autoingrijire, functionalitatea sociala si dupa caz, profesionala, stiut fiind faptul ca dementa Alzheimer debuteaza in general dupa varsta de 65 de ani, varsta care nu mai implica o persoana activa profesional. Este vorba despre scala GAFS – scala de evaluare a functionalitatii persoanei, test psihologic des intalnit in diagnosticul dementei Alzheimer.

Consultul psihologic al dementei Alzheimer coroboreaza atat rezultatele probelor cognitive pentru dementa, cat si informatii obtinute de la familie referitor la modificarile de comportament aparute in ultima perioada in viata pacientului. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu dementa manifesta bizarerii de comportament (drumomania, tendinta de dezinhibare a comportamentului), scaderea initiativei si interesului pentru activitate si oameni, dispozitie depresiva si anxioasa.

Iata deci ca rolul psihologului clinician in stabilirea diagnosticului maladiei Alzheimer este unul foarte important, decisiv chiar si atunci cand punem problema diagnosticului diferential. Apatia, scaderea interesului pentru activitate, scaderea spontaneitatii sunt simptome comune tulburarii depresive, numai ca la varstnici dementa debuteaza cu astfel de manifestari, care nu se reduc la depresie, ci contureaza un tablou mai complex, cel al unei tulburari neurodegenerative. Examenul psihologic cu stabilire scor MMSE si GAFS, alaturi de alte scale menite sa masoare anxietatea, depresia, incapacitatea functionala, tulburarile psihotice, sunt instrumente psihologice foarte importante, fara de care psihiatrii sau neurologii  nu ar putea avea o imagine complexa asupra tabloului pathologic pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului dementei Alzheimer.

In Bucuresti, cabinetul psiholgului clinician Mihaela Davidescu, situat in sector 3 Bd Unirii 76, bl J3A, sc 1, ap 5,ofera servicii de psihodiagnostic pentru dementa Alzheimer si alte tipuri de tulburari neurogonitive, in cadrul cabinetului efectuandu-se un consult psihologic complet, care include teste de memorie, rationament, examenul psihologic MMSE, testul ceasului, scala GAFS, Proba Reisberg, scale de depresie si anxietate si alte probe de evaluare psihologica a functionalitatii la varstnici. Pe baza consultului psihologic clinic se poate stabili de catre medicul psihiatru tratamentul dementei Alzheimer si, de asemenea, se poate stabili incadrarea in grad de handicap a ppersoanei respective, fiind disponibila in cadrul cabinetului de psihologie clinica si examenului psihologic pentru handicap.

Examinarea psihologica clinica pentru handicap se poate efectua si la domiciliul pacientului, in cazul persoanelor nedeplasabile. In cadrul cabinetului psihologic se poate efectua si examen psihologic cu stabilire QI si scor GAFS in cazul persoanelor cu retard mental.

Pentru programari, sunati la 0720897325 sau 0771750060 sau trimiteti o solicitare la adresa office@testpsihologic.info

Pentru detalii va rugam accesati
https://www.testpsihologic.info/psihologie-clinica/ si https://www.testpsihologic.info/contact/

Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 275
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: