Decalogul frumuseţii în sezonul rece

©

Autor:

Deşi o zi friguroasă de iarnă poate părea înviorătoare, mai ales pentru cei care au timp de o plimbare, deşi mulţi dintre noi îndrăgesc sporturile pe zăpadă sau pe gheaţă, deşi cei care sunt părinţi se molipsesc de veselia copiilor „scufundaţi” sub nămeţi, temperatura scăzută nu este prietenul cel mai bun al pielii. La majoritatea oamenilor, frigul provoacă uscăciunea pielii, înroşirea ei, crăparea sau chiar inflamarea pielii, efecte resimţite în special la nivelul tenului.

Însă pielea nu suferă în timpul iernii doar prin agresiunea frigului, ci şi prin variaţiile de temperatură sau prin expunerea la căldură artificială; toate acestea induc în primul rând uscăciune cutanată. Restricţiile de dietă din timpul iernii, deshidratarea, îngrijirea nepotrivită a pielii pot antrena o accentuare a ridării, îmbătrânirea pielii, un aspect neplăcut şi o senzaţie de disconfort.

 

Cele 10 porunci pentru îngrijirea tenului în sezonul rece:

 

1. Realizează o evaluare dermatologică generală, printr-un consult la medicul specialist.Vei afla astfel care este tipul tău de piele, care sunt elementele de risc sau de stil de viaţă de care trebuie să ţii cont, care este îngrijirea cea mai potrivită pentru tine. Toate aceste informaţii sunt esenţiale pentru a stabili un plan profilactic şi terapeutic personal şi pentru a şti ce să alegi din multitudinea produselor dermatocosmetice existente pe piaţă.

 

2. Hidratarea corespunzătoare poate fi cheia unui ten frumos. Pe perioada rece se alege un produs mai onctuos, mai emolient, echivalentul „cremelor de noapte", o emulsie apă în ulei fiind mai potrivită decât formulele pe bază de apă. Produsele pot conţine vitamine, antioxidanţi, vitamina E. Atenţie, însă, pentru că nu toate uleiurile sunt potrivite pentru faţă: unele sunt comedogene iar altele dau o aparenţă de ten lucios. Sunt potriviţi de asemenea şi umectanţii (glicerină, sorbitol, alpha hidroxiacizi), substanţe care atrag apa şi induc o mai bună hidratare. O altă recomandare importantă este să eviţi săpunurile obişnuite şi să optezi pentru creme lavante, cu formule non-detergente.

 

3. Nu ezita să foloseşti şi în timpul iernii cremele fotoprotectoare. În zilele însorite, mai ales când este zăpadă, radiaţiile UV pot afecta zonele expuse la soare.

 

4. Știm că ai grijă să porţi mănuşi atunci când se face prea frig. Nu uita însă că mănuşile nu sunt doar un accesoriu estetic, ci şi o protecţie importantă pentru pielea mâinilor. Tocmai de aceea, ai grijă să alegi modele şi materiale care să-ţi ofere confort şi căldură suficientă, să îndepărtezi rapid mănuşile umede, să adaptezi mănuşile la activitatea sau situaţia în care te afli (nu vei purta aceleaşi mănuşi la schi, la cumpărături în piaţă ori la volan). În plus, acordă mâinilor toată atenţia, răsfăţându-le şi masându-le cât mai des cu creme protectoare, emoliente.

 

5. Dacă acasă sau la serviciu simţi că aerul din încăpere este prea uscat, nu ezita să foloseşti o metodă de umidificare a aerului. Poţi găsi în magazine aparate şi diverse dispozitive destinate acestui scop sau, atunci când nu ai nici o altă soluţie, poţi pune pe calorifer un vas cu apă, pe care să o completezi periodic, pe măsură ce se evaporă. Atenţie, efectele neplăcute ale aerului uscat, în încăperi încălzite artificial, nu sunt nocive doar pentru pielea ta, ci îi afectează, chiar în mai mare măsură, pe bebeluşi şi copii.

 

6. Eşti cochetă, responsabilă şi atentă cu aspectul tău şi al pielii tale. Însă chiar dacă adori tratamentele faciale, ţine cont de faptul că, în sezonul rece, e mai bine să eviţi peeling-urile, măştile sau tonicul cu bază alcoolică, toate acestea fiind de natură să accentueze uscăciunea pielii.

 

7. Știai că buzele nu au glande sebacee şi sunt astfel mai expuse uscăciunii? Este important să eviţi umectarea lor repetată (când eşti expusă la frig) şi să le protejezi cu produse emoliente special dedicate.

 

8. Specialistul dermatolog trebuie să îţi fie cel mai bun prieten. O dată pe lună, mergi la un tratament dermatocosmetic, pentru proceduri special adaptate sezonului rece. Medicul tău va şti ce să aleagă din gama de tratamente posibile: exfoliere, hidratare intensă, aplicare de produse cu efect de atenuare a ridurilor, produse depigmentante.

 

9. Vestea bună: reîntinerirea facială se poate realiza şi în timpul iernii. Loţiunile şi serurile se vor înlocui cu creme cu acid hialuronic, mezoterapie sau injectare de acid hialuronic. Tehnologia laser, din ce în ce mai performantă şi mai modernă, poate acum să redea fermitatea pielii fără durere, fără intervenţii chirurgicale, fără timp de repaos pentru refacere. Aceste lasere, combinate cu radiofrecvenţa, stimulează producţia de colagen la nivelul pielii.
O procedură foarte modernă este „skin tightening"-ul. Energia laser pătrunde în piele în condiţii de siguranţă, stimulează producţia de colagen şi modelarea acestuia. Procedura este confortabilă, nedureroasă, are ca efect creşterea elasticităţii şi fermităţii colagenului, cu atenuarea spectaculoasă a ridurilor.

 

10. În sfârşit, trebuie să-ţi reamintesc faptul că grija pentru frumuseţe, în sezonul rece şi în tot restul anului, nu se reduce doar la o privire critică în oglindă, urmată de aplicarea de creme sau alte tratamente. Grija pentru frumuseţe este o preocupare de fiecare zi, care include o bună hidratare (îţi aminteşti să bei 2 litri de lichid pe zi?), o dietă echilibrată, suplimente de vitamina C, vitamina E, seleniu, după caz, toate acestea fiind în măsură să echilibreze şi să întărească organismul.
Iar procedurile specifice de well-being (pe care le găseşti în variantă completă la Arcadia) asigură, prin relaxarea şi starea de bine pe care o induc, un confort psihic atât de important în zilele friguroase de iarnă şi certitudinea că meriţi să îţi acorzi – măcar din când în când – clipe de răsfăţ speciale.


Dr. Mirela Cherciu
Medic specialist Dermatologie
Coordonator Dpt. Dermatologie Arcadia


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 24-05-2011 | Vizite: 4344
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele