TESTUL PSIHOLOGIC SI FISA MEDICALA PERMIS PORTARMA
In prezent, reglementarile legislative care reglementeaza obtinerea permisului de portarma pentru agrement sau autoaparare prevad ca solicitantul sa fie apt din punct de vedere psihologic si medical pentru a detine, a purta si a folosi arme si munitii neletale sau letale supuse autorizarii. In acest sens, se solicita de catre autoritati un aviz psihologic si un certificat medical.
Avizul psihologic pentru permis portarma este documentul care se elibereaza in urma efectuarii testului psihologic portarma, iar certificatul medical atestare stare de sanatate este documentul care se elibereaza la finalizarea fisei medicale permis arma.
Atat testul psihologic permis arma, cat si fisa medicala permis arma se realizeaza in concordanta cu anumite criterii, metodologii de testare, respectiv bareme medicale in care sunt stipulate incompatibilitatile psihologice si medicale din acest domeniu.
Fiind vorba despre securitate si aparare, testul psihologic de portarma se centreaza in principal in jurul masurarii tendintelor psihopatologice (psihopatiei), nivelului de agresivitate si impulsivitate si rationamentului persoanei care doreste obtinerea unui astfel de permis de arma. Astfel, echilibrul emotional, capacitatea de prevedere, agreabilitatea si responsabilitatea sunt criterii importante in luarea deciziei de a acorda apt psihologic pentru permis portarma.
Din punct de vedere medical, fiecare specialitate medicala implicata are propriile bareme si contraindicatii. Auzul, vazul trebuie sa fie integre, afectiunile evolutive ale globului ocular, glaucomul sau retinopatia pigmentara fiind contraindicatii. De asemenea, deficientele grave locomotorii, bolile neurodegenerative sau neuropsihice, ca si diabetul zaharat cu crize frecvente de hipoglicemie constituie incompatibilitati in cadrul fisei medicale permis portarma.
In Bucuresti, cabinetele medicale autorizate pentru fisa medicala permis arma solicita inainte de efectuarea analizelor medicale portarma si o adeverinta de la medicul de familie, privind istoricul de boli cronice al solicitantului.
Pentru practicarea tirului sportiv, in conditiile in care beneficiarul nu doreste obtinerea de permis de arma, ci doar practicarea tirului sportiv in poligon, ca hobby, autoritatile solicita de asemenea un test psihologic de arma, dar si un consult medical portarma, care poate fi efectuat in domeniul medicinei sportive, fiind diferit de fisa medicala permis portarma.
In Bucuresti puteti efectua testul psihologic permis portarma in cadrul Cabinetului Psihologic Mihaela Davidescu, cabinet psihologic autorizat pentru efectuarea de test psihologic portarma, cu programare prealabila la numerele de telefon: 0720897325/0771750060 sau printr-o solicitare pe adresa de email office@testpsihologic.info
sau puteti solicita ambele examinari si psihologica si medicala in cadrul unei clinici autorizate in acest sens. Pentru detalii accesati https://www.testpsihologic.info/fise-si-avize-medicale/