Cum recunosti si cum faci fata stresului posttraumatic la copii?

©

Autor: Redacția ROmedic

Advertorial oferit de Cabinet de Psihoterapie Simona Jeles

E stiut faptul ca cei mici sunt mai sensibili decat adultii atunci cand vine vorba de traume. Nu conteaza daca ele sunt reale sau doar percepute ca atare, ca sunt apropiate sau constientizate de la distanta. Media care transmite stiri nonstop de la locul unor accidente, prabusiri, atacuri, dezastre naturale are impact asupra celor care privesc. Nu e numai vorba de faptul ca ei devin mai constienti de pericole si riscuri decat ar fi in mod normal, ci ca sufera efectiv din aceasta cauza.

Simptome

Stresul posttraumatic este o astfel de suferinta si in randurile urmatoare vom incerca sa identificam simtomele copiilor cu stres posttraumatic, pe grupe de varste.

Sub 5 ani: isi manifesta frica, stau mereu in preajma parintilor sau a celor care ii ingrijesc, tipa si plang, se deplaseaza fara scop sau raman in acelasi loc vreme indelungata, isi sug degetele ca niste bebelusi si incep sa ude patul peste noapte.

6-11 ani: isi pierd interesul pentru activitatile obisnuite, au cosmaruri, nu se odihnesc, sunt nervosi si iritati, nu se mai descurca la scoala si cand vine vorba de teme este o batalie. Incep sa se sperie de lucruri care pana atunci nu i-au inspaimantat, sunt tristi, se simt vinovati si se plang de probleme fizice cand de fapt problema e una emotionala.

12-17 ani: isi amintesc experienta traumatizanta in mod repetat desi se straduiesc sa nu se intample asta, au probleme cu somnul, au comportament distructiv, incep sa fumeze si sa consume diverse substante. Nu se mai preocupa de lucrurile care inainte le placeau, sunt depresivi, izolati, se simt vinovati si apar ganduri sinucigase.

Ce poti face ca sa-ti ajuti copilul?

  • Minimizeaza expunerea la mijloacele media asa incat sa nu mai vada evenimentul traumatizant iar si iar.
  • Implica-ti copilul in diverse activitati adecvate varstei pe care o are.
  • Incurajeaza-l sa iasa in natura si sa aiba activitati sportive.
  • Ai grija sa aiba o dieta sanatoasa - dezechilibrul alimentar accentueaza problemele emotionale.
  • Reconstruieste atmosfera de siguranta si incredere din familie.

Cand ceri ajutorul unui specialist?

Daca ai aplicat aceste reguli timp de 1-2 luni si n-ai observat schimbari imbucuratoare, cel mic are nevoie de ajutor de specialitate. Psihoterapeutul va putea sa evalueze mai bine situatia copilului si sa ia masurile care se impun. Cabinetul nostru ofera servicii de psihoterapie strategica, aceasta fiind o forma rapida de recuperare din diverse afectiuni psihologice. Specialistul nostru are experienta in lucrul cu copii si veti putea vedea cat de repede se recupereaza copilul din trauma suferita si revine la preocuparile copilariei sau adolescentei.

Contact:

Cabinet de Psihoterapie Simona Jeles
www.terapiastrategica.ro
Str. Popa Nan 30, sector 2, Bucuresti
Telefon 0721 79 79 81

Data actualizare: 01-09-2016 | creare: 01-09-2016 | Vizite: 552
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: