Cum recunoști o fractură la copil (când mergi la spital)?
Autor: Teodorescu Mihai
Definită ca o discontinuitate apărută la nivelul osului, fractura reprezintă ruptura parțială sau completă a unui os. Oricare dintre oasele corpului poate să fie fracturat, însă în cele mai multe situații leziunile apar la nivelul încheieturilor, al brațelor sau al coatelor. Frecvente în copilărie, din cauza fragilității oaselor, dar și din cauza activității mult mai intense pe care o desfășoară un copil, fracturile sunt în majoritatea cazurilor ușor de recunoscut de către părinte. Cel mai dificil de identificat sunt fracturile apărute la sugari sau la copiii mici, din cauza faptului că aceștia nu sunt capabili să comunice. (1) (2) (3) (5) (7)
Cum recunoști o fractură la copil?
Simptomele fracturilor la copil pot fi diferite, în funcție de tipul de fractură și de gravitatea acesteia. Principalul simptom este durerea severă, care se accentuează în timpul mișcărilor de flexie și extensie și care ar putea îngreuna utilizarea membrului vătămat. Părintele poate recunoaște fractura urmărind reacțiile copilului său, fiind totodată atent la celelalte simptome care pot însoți durerea.
Atunci când identifică o fractură la copil, părintele trebuie să solicite asistență medicală. Este necesar un consult în regim de urgență, în situația în care osul fracturat perforează pielea, atunci când simptomele sunt unele severe sau dacă se suspectează/sunt evidențiate răni la nivelul capului, al gâtului sau al spatelui. (2) (7)
Care sunt simptomele unei fracturi?
Semnele și simptomele variază în intensitate în funcție de gradul de afectare al osului, vârsta copilului și de starea generală de sănătate. Cele mai comune simptome ale unei fracturi sunt:
- durerea cu o localizare precisă și de o intensitate crescută;
- modificările de culoare, cauza fiind adesea o învinețire a locului vătămat - de asemenea, locul vătămat poate să se înroșească;
- umflarea zonei vătămate (edem);
- incapacitatea sau dificultatea de a utiliza sau de a muta zona vătămată într-o manieră normală;
- deformări ale zonei vătămate;
- hemoragia externă, apărută atunci când fractura este una deschisă. (1) (2) (3) (4) (6)
Atunci când afectat este un os de dimensiuni mari sau când durerea este una severă, copilul poate să fie palid și înțepenit, iar starea sa generală să fie una rea. (7)
Care sunt situațiile în care este necesară vizita la medic?
Orice fractură necesită vizita la medic, nefiind recomandat ca perioada de timp trecută de la producerea fracturii și până la prezența în cabinetul medicului să fie unul foarte lung. Fracturile deschise, care au ca urmare o străpungere a țesutului cutanat, trebuie văzute de către medic în cel mai scurt timp, acestea reprezentând urgențe chirurgicale, din cauza riscului crescut de dezvoltare a unei infecții. Vizita la medic trebuie urgentată, de asemenea, în cazul în care simptomele nu se ameliorează sau se agravează. Alte situații în care este recomandată prezența la departamentul de urgențe:
- copilul resimte dureri severe;
- copilul nu își poate mișca membrul;
- membrul lezat pare deformat sau și-a modificat culoarea. (1) (2) (3) (4) (6)
Înainte de a ajunge la medic, părintele poate să improvizeze o atelă (confecționată dintr-un ziar sau dintr-o revistă) cu ajutorul căreia să stabilizeze zona afectată, pentru a reduce mișcările. Atela nu trebuie să fie prea strânsă și nu trebuie să fie utilizată în cazul fracturilor deschise. În situația unei fracturi deschise, după apelarea serviciului de urgență, părintele va îndepărta cu grijă îmbrăcămintea din zona afectată iar mai apoi va acoperi rana cu un tifon steril. Părintele (sau persoana adultă care acordă primul ajutor) nu trebuie să încerce să împingă osul sub piele sau să mute membrul copilului. Pentru reducerea durerii pot fi folosite comprese îmbibate în apă rece sau în care este înfășurată gheață. Nu este recomandată utilizarea compreselor cu gheață sau apă rece la sugari sau la copiii mici, deoarece le-ar putea distruge pielea. (2) (4) (8)
(2) Fractures (broken bones), link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Fractures_broken_bones/
(3) Fractures in Children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fractures-in-children-90-P02760
(4) Broken Bones in Children, link: https://www.whattoexpect.com/toddler/childhood-injuries/broken-bones-in-children.aspx
(5) Fractures in children: epidemiology and activity-specific fracture rates, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553305
(6) Could My Child Have a Broken Bone? link: https://www.webmd.com/children/guide/spot-child-broken-bones
(7) What is a fracture? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173312.php
(8) Children And Broken Bones, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Children-And-Broken-Bones.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fractura inchietura mainii drepte (COPIL)
- Durere calcai copil
- Fractură de tibie
- Fractura metatarsian 3
- Schiopatare in urma unei fisuri
- Bebe 1 an cu clavicula rupta... Ajutor!
- Ruptura de clavicula