Cum îngrijesc aparatul dentar fix?

©

Autor:

Revizuit de:

Cum îngrijesc aparatul dentar fix?
Foarte mulţi pacienţi optează în ultimii ani pentru tratamentul ortodontic, din diverse motive, fie legate de estetica zâmbetului, fie pentru o mai bună funcţionalitate a aparatului dento-maxilar.

Cert este că cel mai des, pentru efectuarea tratamentului ortodontic, medicul specialist utilizează aparatura fixă, fie cea clasică, „la vedere” (cu brackeţi metalici sau transparenţi), fie cea invizibilă, linguală (brackeţi poziţionaţi pe faţa dinspre limbă a dinţilor). Devine astfel foarte important pentru pacient să înveţe să îngrijească foarte bine aceste dispozitive, pentru a obține rezultate optime în cel mai scurt timp posibil.

Există o serie de indicaţii în ceea ce priveşte alimentaţia în perioada de purtare a dispozitivelor ortodontice fixe: nu ai voie să muşti din alimente (mere, pere, piersici, prune, morcovi, carnea de pe oase, porumbul direct de pe cocean etc.) chiar dacă apreciezi că acestea au o consistenţă moale. Totul se va tăia în bucăţele mici şi se va mesteca pe dinţii din spate. De ce? Pentru că atunci când muşti din ceva tare, există o mare probabilitate ca brackeţii să se dezlipească, astfel că aceştia nu vor mai acţiona pe dinţi, iar tratamentul tău se va prelungi. Este bine să-ţi formezi obiceiul de a nu muşca din nimic, deoarece, la un moment dat este posibil sa nu realizezi consistenţa alimentului respectiv.

În ceea ce priveşte mâncarea, mai există şi alte restricţii: nu ai voie să mesteci alimente lipicioase (caramele, gumă – le poţi înlocui cu bomboane fără zahar) sau tari (alune, ciocolata cu alune, floricele, covrigi tari etc.) deoarece acestea au un efect lent de dislocare a cimentului cu care s-au fixat inelele pe dinţii posteriori, fapt care uşurează accesul plăcii bacteriene între dinte şi inel, ducând la apariţia unor carii foarte mari şi care nu se pot observa decât la finalul tratamentului.

Igiena dentară este deosebit de importantă pe toată durata tratamentului ortodontic cu aparat fix, astfel că purtătorul unui asemenea aparat este obligat să perieze dinţii corect şi după fiecare masă.

Periajul dentar
se efectuează astfel: suprafetele dentare pe care s-au aplicat brackeţii vor fi periate prin mişcări orizontale, cu perii perpendiculari pe suprafaţa dintelui, dar şi cu perii orientaţi, pe rând, sub brackeţi (privind spre gingie) şi deasupra lor (cu perii orientaţi către vârful dinţilor); se vor efectua câte 10 mişcări din fiecare tip de periaj. După efectuarea periajului dentar cu periuţa obişnuită, se trece la utilizarea periuţei interdentare, între brackeţi, prin spatele arcului, efectuând câte 5 mişcari sus-jos pentru fiecare bracket.

Dimineaţa şi seara după periajul dinţilor se va clăti energic cu apă de gură minim 2 minute, după care timp de 30 minute nu se bea apa, nu se mănâncă (seara oricum nu se mai manancă nimic după periajul dentar, nici nu se mai consumă băuturi îndulcite). Cel puţin o dată pe zi, înainte de periajul de seară trebuie să se folosească aţa interdentară pentru a scoate resturile alimentare şi placa dentară acumulată între dinţi. Pe parcursul purtării aparatului ortodontic fix este mai comod de folosit o aţă de tip superfloss care are un capăt mai uşor de introdus în spatele arcului sau cea mai eficientă şi cea mai simplă metodă este utilizarea unui duş bucal, care pe lângă curăţarea spaţiilor interdentare, realizează şi un masaj gingival.

Foarte mulţi cred că pasta de dinţi este cu atât mai bună cu cât este mai scumpă, însă în realitate ceea ce contează este ca pasta de dinţi folosită, precum şi apa de gură să conţină obligatoriu şi fluor; este bine să eviţi apa de gură care conţine alcool. Tehnica de periaj este mult mai importantă decât marca pastei de dinţi, la fel şi schimbarea periuţei de dinţi la 6-8 săptămâni, ceva mai des decât înainte de aplicarea aparatului fix, având în vedere uzura accentuată a perilor.

Dacă igiena ta este nesatisfăcătoare în timpul tratamentului, zona dentară din jurul brackeţilor se va demineraliza, căpătând o culoare albă, astfel încât dinţii vor avea un aspect inestetic, pătat sau se pot chiar caria.

Data actualizare: 23-07-2014 | creare: 10-09-2012 | Vizite: 19069
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aparatele dentare favorizează apariția cariilor?
  • Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum