Corneea artificiala

©

Autor: Redacția ROmedic

In fiecare an, numai in Europa, 40.000 de pacienti au nevoie de un transpalnt de cornee pentru a-si recapata vederea. Numarul de donatori este de departe mult prea mic pentru a acoperi cererile existente, asa ca singura solutie viabila ar ramane producerea unei cornee artificiale.


Cercetari in acesta directie au fost facute in cadrul proiectului CORNEA (finantat de UE) de catre oamenii de stiinta de la Institutul Fraunhofer IAP (Postdam) si cei de la Departamentul de Oftalmologie al Spitalului Universitar Regensburg. Ei au reusit sa dezvolte un astfel de produs bazat pe polimerii deja existenti pe piata. Pe margine corneea are o proteina speciala care permite ca tesuturile naturale sa invadeze si sa fixeze implantul, in timp ce partea centrala ramane neacoperita.

 

Proteina de fixare de pe margine nu are o structura tridimensionala complicata si ca urmare are proprietatea de a rezista foarte bine la sterilizarea termica fara sa-si schimbe structura. Partea externa a corneei artificiale este hidrofila pentru a mentine filmul lacrimal natural, insa restul materialului nu absoarbe deloc apa.


Produsul a fost incercat deja pe iepuri cu rezultate promitatoare si, daca totul va merge bine, urmeaza ca in 2008 sa intre in faza de teste clinice umane.
Nota: exista deja in Statele Unite alte produse similare, cum ar fi corneele artificiale produse de Dohlman si AlphaCor. Preturile lor sunt insa prohibitive in comparatie cu cele obtinute de la donatori umani.

 

Autor: Acardius blog


Data actualizare: 04-12-2012 | creare: 01-11-2008 | Vizite: 6183
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum