Convulsii la copil - ce trebuie să știi ca părinte
Autor: Patriche Silvia
Creierul uman conÈ›in miliarde de celulele numite neuroni care comunică unul cu altul prin impulsuri electrice. Convulsiile apar atunci când un număr mare de neuroni transmit impulsuri electrice în acelaÈ™i timp. Această producÈ›ie electrică anormală È™i intensă suprasolicită creierul È™i apare convulsia care se poate manifesta prin spasme musculare, pierderea cunoÈ™tinÈ›ei sau alte simptome.
De câte tipuri sunt convulsiile la copil
Convulsiile au cauze dintre cele mai diferite în special la copii. De exemplu, convulsiile la nou-născuÈ›i sunt diferite decât cele la copii mici, È™colari sau adolescenÈ›i. În special dacă cel mic nu a mai avut convulsii, un astfel de eveniment poate fi înspăimântător pentru părinte. Mai jos sunt principalele tipuri de convulsii care apar la copii:
- Convulsii febrile – apar mai ales la copiii mai mici de 15 ani È™i sunt însoÈ›ite aÈ™a cum le spune È™i numele de febră. Apare atunci când cel mic are o infecÈ›ie a urechii, răceală sau varicelă. Tinerii care au fraÈ›i care au avut convulsii febrile au un risc mai mare. De asemenea, copiii care au avut o dezvoltare lentă sau au petrecut mai mult de 28 de zile la terapie intensivă după naÈ™tere. Aproximativ 25% dintre copiii care au convulsii febrile vor mai avea o criză în cel mul 12 luni (1, 2, 3)
- Convulsii neonatale – pot apărea în primele 28 de zile de la naÈ™tere de cele mai multe ori imediat după naÈ™tere. În timpul convulsiilor copilul se uită în direcÈ›ii diferite, îÈ™i loveÈ™te buzele unele de altele È™i poate avea perioade în care nu respiră (4, 5, 6)
- Convulsii parÈ›iale – afectează doar o parte a creierului astfel că simptomele fizice apar doar pe o parte a corpului. Convulsiile parÈ›iale simple se manifestă prin miÈ™cări involuntare iar cel mic rămâne treaz È™i alert. Convulsiile parÈ›iale complexe sunt asemănătoare cu precizarea că cel mic nu îÈ™i aminteÈ™te convulsia sau realizarea unor miÈ™cări. În general copiii care au acest tip de convulsii repetă o activitate, de exemplu, bătutul din palme, pe durata convulsiilor. După convulsie apare o stare de confuzie (7, 8, 9)
- Convulsii generalizate – afectează o porÈ›iune mare a creierului È™i pot consta în miÈ™cări necontrolate ale unor părÈ›i ale corpului urmate de o perioadă de somnolență sau confuzie. Copilul revine la normal cu excepÈ›ia oboselii în aproximativ 15 minute. În multe cazuri cel mic are incontinență (urină sau fecale) È™i este normal să nu îÈ™i amintească nimic. Uneori miÈ™cările pot cauza rănirea care poate duce de la muÈ™carea limbii la fracturarea unor oase (10, 11)
- Spasme infantile – apar mai ales la copiii mai mici de 18 luni. Sunt asociate cu retardul mental È™i se manifestă prin spasme bruÈ™te a unor grupe musculare. Apar mai ales după trezire (12, 13)
- Status epilepticus – reprezintă convulsii care durează mai mult de 30 de minute sau convulsii repetate fără o revenire la normal între ele. Apare mai ales la copiii mai mici de doi ani. Într-un caz de acest fel este recomandat să suni la 112 (14, 15, 16)
- Epilepsie – se manifestă prin convulsii repetate la intervale regulate sau neregulate de tip pe o perioadă lungă. Aproximativ 30% dintre copiii diagnosticaÈ›i cu epilepsie continuă să aibă convulsii È™i la maturitate. (17, 18)
Care sunt simptomele convulsiilor la copil
Convulsiile la copii se manifestă prin simptome dintre cele mai diferite È™i depind de tipul de convulsie. Cele mai înspăimântătoare convulsii sunt cele generalizate. Copilul va manifesta miÈ™cări ritmice, spasme musculare È™i uneori dificultăți respiratorii È™i miÈ™care anormală a ochilor. După convulsii, cel mic este confuz È™i somnoros È™i nu îÈ™i aminteÈ™te ce s-a întâmplat. (19, 20)
Mișcările repetate precum mestecatul, lovirea buzelor una de alta sau lovirea palmelor urmate de stare de confuzie sunt specifice convulsiilor parțiale.
Care sunt cauzele apariției convulsiilor
În cele mai multe cazuri nu se È™tie cauza apariÈ›iei convulsiilor. De multe ori, apare la copii a căror părinÈ›i sau fraÈ›i au sau au avut convulsii. Alte posibile cauze includ meningita, traumele cerebrale sau paraliziile cerebrale. Aproximativ 25% dintre copiii care au convulsii sunt descoperiÈ›i cu alte afecÈ›iuni în urma unu diagnostic complet. (19)
Care sunt factorii care pot declanșa convulsiile la copil
Există mai multe forme de convulsii. Majoritatea apar spontan fără prezenÈ›a unor indicii. Cu toate acestea există unele lucruri care pot declanÈ™a convulsii pentru unii copii. Mai jos sunt câÈ›iva dintre cei mai răspândiÈ›i factori declanÈ™atori pentru convulsii: (20, 21, 22)
- Febra – unii copii au convulsii atunci când temperatura corporală creÈ™te rapid ajungând la 38,8°C sau chiar mai mult. Afectează copiii cu vârsta cuprinsă între trei luni È™i È™ase ani. Circa o treime dintre copiii care au convulsii febrile mai au un episod însă acestea dispar pe măsură ce cresc. Doar 3% dintre copiii care au convulsii febrilă dezvoltă epilepsie
- Sărirea peste medicaÈ›ie – apare mai ales în cazul copiilor diagnosticaÈ›i cu epilepsie È™i care urmează tratament recomandat de medicul specialist
Cum sunt diagnosticate convulsiile la copil
Diagnosticarea convulsiilor este destul de dificilă. Acestea trec atât de repede încât doctorul nu are cum să vadă un copilul în timpul convulsiilor. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul trebuie să excludă toate cauzele posibile; de aceea se începe cu convulsiile nonepileptice. Acestea seamănă cu epilepsia însă sunt, de regulă, cauzate de factori precum scăderea nivelului zahărului din sânge. Schimbări ale ritmului inimii sau stres emoÈ›ional. (23)
Foarte important pentru doctor este ca părintele sau persoana care se ocupă de copil să fie atentă la simptomele exacte din timpul convulsiilor. Unii doctori chiar recomandă ca părinÈ›ii să filmeze convulsiile pentru a ajuta medicul la stabilirea corectă a diagnosticului. Un prim semn al convulsiilor este atunci când cel mic se opreÈ™te brusc din vorbit fără un motiv aparent.
Cum se tratează convulsiile la copil
Tratamentul copiilor care au convulsii diferă de tratamentul pentru adulÈ›i. Dacă nu se descoperă o cauză anume majoritatea copiilor care au avut doar un episod convulsiv nu vor primi medicamente. Un motiv important pentru care nu sunt recomandate medicamente este dacă nu se È™tie cauza precisă, unele dintre ele pot afecta ficatul sau dinÈ›ii copiilor iar dacă se începe un tratament medicamentos este necesară urmarea nivelului de medicament prescris, realizarea periodică a testelor de sânge È™i observarea cu atenÈ›ie a micului pacient pentru a vedea dacă apar efecte secundare. (23)
Deseori este nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a ajunge la doza potrivită È™i uneori este nevoie de mai mult de un medicament. Doar dacă există cel puÈ›in două episoade convulsive care se manifestă similar se începe, de regulă, tratamentul sub stricta supraveghere a medicului specialist.
Foarte important pentru medicamentele anticonvulsive este că trebuie luate la aceeaÈ™i oră în fiecare zi, orice schimbare făcându-se doar după aprobarea medicului.
În special copiii care nu au epilepsie urmează un tratament anticonvulsiv timp de 1-2 ani. Dacă în acest timp nu mai apar convulsii, medicul va scoate treptat medicamentele.
Ce poÈ›i face în timpul convulsiilor copilului
În primul rând trebuie să te asiguri că cel mic este în siguranță È™i că nu se poate răni. AÈ™ază-È™ cu grijă pe sol sau pe covor într-un loc liber, pentru a nu se lovi de obiecte din jur. Desfă hainele care îl strâng în jurul capului sau al gâtului. Nu încerca să È›ii gura celui mic deschisă sau să introduci un obiect între dinÈ›i, lasă-l să se miÈ™te liber. Odată ce convulsiile au trecut, îmbrățiÈ™ează-l È™i oferă-i cuvinte de încurajare. Cel mai bine este ca cel mic să rămână jos până când convulsiile au trecut cu totul. (24)
Sună la 112 dacă cel mic:
- Nu poate respira
- Capătă nuanțe de albastru sau violet
- S-a lovit la cap
- Pare că suferă fizic
- Are probleme cu inima
- A înghiÈ›it otravă sau medicamente.
În cazul în care convulsiile durează mai mult de cinci minute spune acest lucru operatorului.
După convulsii majoritatea copiilor sunt confuzi sau obosiÈ›i È™i s-ar putea să dorească să se culce. Nu trebuie să îl trezeÈ™ti atâta timp cât respire normal. Evită să îi dai mâncare sau lichide în timpul convulsiilor.
Pot fi prevenite convulsiile la copil?
Majoritatea convulsiilor nu pot fi prevenite. Există totuÈ™i câteva excepÈ›ii însă acestea sunt greu de controlat; traumele craniene È™i infecÈ›iile din timpul sarcinii sunt două cauze controlabile. De asemenea, copiilor care au convulsii febrile ar trebui să li se ia temperatura regulat atunci când sunt bolnavi.
Cei mici pot participa la activitățile comune celor de vârsta lor însă părinÈ›ii È™i alte persoane responsabile trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de siguranță. De exemplu, dacă cel mic merge la înot trebuie să fie mereu un adult în preajmă în cazul în care apar convulsii. Un alt risc de accidentare este baia. Se preferă duÈ™urile în faÈ›a căzii deoarece există un risc mai mic de înec.
Cu excepÈ›ia epilepsiei, majoritatea convulsiilor la copii apar de 1-3 ori după care dispar. În cazul unei frecvenÈ›e mai mari drumul la doctor este obligatoriu. Cum tratamentul poate duce la eliminarea convulsiilor sau un stil de viață normal (în 70-80% dintre copii) consultul medical este cu atât mai important.
2. Febrile seizure. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/febrile-seizure/symptoms-causes/syc-20372522
3. Febrile Seizures Fact Sheet. https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/febrile-seizures-fact-sheet
4. Neonatal Seizures and Neonatal Syndromes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2599/
5. Guidelines on neonatal seizures. https://www.who.int/mental_health/publications/guidelines_neonatal_seizures/en/
6. Neonatal Seizures. https://emedicine.medscape.com/article/1177069-overview
7. Simple Partial Seizures. https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Simple-Partial-Seizures.aspx
8. What are simple partial seizures? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320696
9. What to know about complex partial seizures . https://www.medicalnewstoday.com/articles/320588
10. Generalized Seizures. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/generalized-seizures
11. Generalized Seizures. https://www.epilepsy.com/learn/professionals/about-epilepsy-seizures/classifying-seizures/generalized-seizures
12. Infantile Spasms. https://www.childneurologyfoundation.org/disorder/infantile-spasms/
13. West syndrome (infantile spasms). https://www.epilepsy.org.uk/info/syndromes/west-syndrome-infantile-spasms
14. Status epilepticus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824929/
15. Status Epilepticus. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/status-epilepticus
16. Status Epilepticus. https://www.epilepsy.com/learn/challenges-epilepsy/seizure-emergencies/status-epilepticus
17. Epilepsy. https://www.nhs.uk/conditions/epilepsy/
18. What is Epilepsy? https://www.epilepsy.com/learn/about-epilepsy-basics/what-epilepsy
19. Seizures in Children. https://www.merckmanuals.com/home/children-s-health-issues/neurologic-disorders-in-children/seizures-in-children
20. Seizures and Epilepsy in Children. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/seizures-and-epilepsy-in-children
21. Seizures in Children. https://www.merckmanuals.com/home/children-s-health-issues/neurologic-disorders-in-children/seizures-in-children
22. Seizure Triggers in Children. https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/parents-and-caregivers/about-kids/seizure-triggers-children
23. Seizures and Epilepsy in Children. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/seizures-and-epilepsy-in-children
24. Seizures. https://kidshealth.org/en/parents/seizure.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tetrapareza spastica.. cunoasteti un remediu?
- Pe masa de operație am avut convulsii
- Un copil cu convulsii febrile poate fii diagnosticat cu epilepsie?
- Astazi am avut un episod de convulsii.
- Convulsii copil 2 ani 4 luni
- Crize convulsice, ameteli, oboseala
- Temperatura in jur de 37, 8 copil de 1 an și 9 luni