Consumul de pește neprăjit în cantități mari crește riscul de cancer
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Consumul de pește neprăjit în cantități mari crește riscul de cancer](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42160.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pentru a examina relația dintre consumul de pește și riscul de melanom, autorii au analizat datele colectate de la mai mult de 490.000 de adulți cu vârsta medie de 62 de ani care au participat în trecut la NIH-AARP, un studiu desfășurat între anii 1995 și 1996. Folosind registrele medicale ale pacienților diagnosticați cu cancer, oamenii de știință au calculat numărul noilor cazuri de melanom identificate pe o perioadă medie de 15 ani la toți participanții. Puțin peste 8.200 de persoane au dezvoltat melanom, dintre care doar 5.034 în timpul perioadei de urmărire.
Participanții la studiu au raportat frecvența cu care au consumat pește prăjit, pește neprăjit și ton în anul precedent. De asemenea, participanții au raportat cantitatea de pește consumată. Descoperirile indică existența unei relații directe între cantitatea de pește consumată, cât și între tipul de pește consumat și riscul de cancer. Riscul de a dezvolta melanom de grad 0 a crescut cu mai mult de 20% în rândul celor cu un aport mediu zilnic de carne de pește neprăjit de peste 42 de grame, în comparație cu cei care au avut un aport de puțin peste 3 grame. Pe de altă parte, însă, consumul de carne de pește prăjită nu a crescut semnificativ clinic riscul de cancer.
Ipoteza principală a cercetătorilor este că anumite substanțe toxice care pot contamina peștele, precum bifenilii policlorurați, arsenul, dioxinele sau mercurul, sunt cele care favorizează dezvoltarea cancerului. Autorii studiului atrag însă atenția asupra necesității efectuării unor studii ulterioare, pentru a putea concluziona că există o relație directă între consumul peștelui neprăjit și riscul de cancer.
sursa: News Medical
Data actualizare: 15-06-2022 | creare: 15-06-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Eating higher levels of fish may be linked to greater risk of malignant melanom, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Eating-higher-levels-of-fish-may-be-linked-to-greater-risk-of-malignant-melanoma.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Inteligența artificială utilizează genetica tumorii pentru a prezice răspunsul la tratament
- Imunoterapia cu nivolumab este mai eficientă decât docetaxelul
- Riscul de cancer de piele este mai redus la persoanele cu afecțiuni atopice
- Produs metabolit al rodiei: Cercetătorii au descoperit o strategie pentru a crește numărul de celule imunitare care atacă tumorile
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?
- Test genetic - risc de cancer