Consumul de pește neprăjit în cantități mari crește riscul de cancer

©

Autor:

Consumul de pește neprăjit în cantități mari crește riscul de cancer
Un studiu efectuat pe o cohortă semnificativă din punct de vedere clinic de adulți din SUA arată că un consum crescut de pește neprăjit, inclusiv de ton, este asociat cu un risc crescut de melanom, un tip de cancer extrem de sever, cu o progresie rapidă și o mortalitate ridicată. Asocierea necesită investigații suplimentare, atrag atenția autorii studiului.
Pentru a examina relația dintre consumul de pește și riscul de melanom, autorii au analizat datele colectate de la mai mult de 490.000 de adulți cu vârsta medie de 62 de ani care au participat în trecut la NIH-AARP, un studiu desfășurat între anii 1995 și 1996. Folosind registrele medicale ale pacienților diagnosticați cu cancer, oamenii de știință au calculat numărul noilor cazuri de melanom identificate pe o perioadă medie de 15 ani la toți participanții. Puțin peste 8.200 de persoane au dezvoltat melanom, dintre care doar 5.034 în timpul perioadei de urmărire.

Participanții la studiu au raportat frecvența cu care au consumat pește prăjit, pește neprăjit și ton în anul precedent. De asemenea, participanții au raportat cantitatea de pește consumată. Descoperirile indică existența unei relații directe între cantitatea de pește consumată, cât și între tipul de pește consumat și riscul de cancer. Riscul de a dezvolta melanom de grad 0 a crescut cu mai mult de 20% în rândul celor cu un aport mediu zilnic de carne de pește neprăjit de peste 42 de grame, în comparație cu cei care au avut un aport de puțin peste 3 grame. Pe de altă parte, însă, consumul de carne de pește prăjită nu a crescut semnificativ clinic riscul de cancer.

Ipoteza principală a cercetătorilor este că anumite substanțe toxice care pot contamina peștele, precum bifenilii policlorurați, arsenul, dioxinele sau mercurul, sunt cele care favorizează dezvoltarea cancerului. Autorii studiului atrag însă atenția asupra necesității efectuării unor studii ulterioare, pentru a putea concluziona că există o relație directă între consumul peștelui neprăjit și riscul de cancer.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-06-2022 | creare: 15-06-2022 | Vizite: 331
Bibliografie
Eating higher levels of fish may be linked to greater risk of malignant melanom, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Eating-higher-levels-of-fish-may-be-linked-to-greater-risk-of-malignant-melanoma.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum