Consumul de nuci scade riscul de deces cardiovascular

©

Autor:

Consumul de nuci scade riscul de deces cardiovascular
Considerate o excelentă sursă de grăsimi nesaturate, proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli și polifenoli, nucile au fost de-a lungul timpului introduse în planurile alimentare ale persoanelor cu risc de boli cardiovasculare, ca modalitate de prevenție prin alimentație împotriva acestor afecțiuni. Obiceiul de a consuma în mod regulat nuci este unul extrem de benefic pentru sănătatea organismului, proprietățile nucilor fiind bine-cunoscute de către majoritatea oamenilor. Conform unor noi cercetări, nucile nu doar că ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, acoperirea necesarului de proteine sau la menținerea unui somn odihnitor, ci pot reduce riscul de deces dintr-o cauză cardiovasculară. Consumul de nuci de cel puțin două ori pe săptămână este asociat cu un risc mai mic cu 17% de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Concluziile actualelor cercetări, realizate de către Societatea Europeană de Cardiologie, au fost prezentate la Congresul ESC 2019. Până la momentul acestei cercetări, dovezile prezentate de către specialiști erau unele relativ limitate. De această dată, asocierea dintre consumul de nuci și riscul de boală cardiovasculară și moarte a fost examinată la un număr mare de subiecți, fără a mai exista limitări în rezultatele finale ale studiului. Au fost examinați în total un număr de 5. 432 de adulți cu vârsta de peste 35 ani, fără istoric de boli cardiovasculare, ce proveneau din mai multe regiuni de pe teritoriul statului Iran. Prima evaluare a fost efectuată în anul 2001 și a constat în completarea unui chestionar de frecvență alimentară privitoare la aportul de nuci, migdale, alune, fistic sau semințe. Participanții sau membri familiei au fost intervievați la fiecare doi ani, până în anul 2013 sau până la decesul subiectului, despre eventualele evenimente cardiovasculare apărute.

Au fost investigate în mod specific bolile coronariene, accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare, cât și decesele survenite din cauza bolilor cardiovasculare sau din orice altă cauză. La finalul cercetărilor au existat 751 de evenimente cardiovasculare, dintre care 594 boli coronariene și 157 de accidente vasculare. În ceea ce privește decesele, 179 dintre acestea au fost cauzate de o afecțiune cardiovasculară. După analizarea chestionarelor completate la începutul cercetării, concluzia a fost aceea că prin consumul de nuci de două sau mai multe ori pe săptămână este redus cu 17% riscul de mortalitate cardiovasculară. Specialiști recomandă consumul unei cantități de 30 de grame de nuci pe zi, cele mai indicate fiind nucile proaspete crude.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-09-2019 | creare: 04-09-2019 | Vizite: 681
Bibliografie
Eating nuts linked with lower risk of fatal heart attack and stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190831155847.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O mână de nuci sau alune pe zi poate reduce riscul apariției mai multor afecțiuni
  • Cum puteți reduce riscul cardiovascular în 7 pași
  • Artere înfundate cu grăsimi saturate - o teorie eronată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum