Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creșterea fetală
Un nou studiu a ajuns la concluzia că 30 g de ciocolată pe zi în timpul sarcinii poate ajuta la creșterea și dezvoltarea fătului. Este o veste foarte bună pentru proaspetele mămici care, conform rezultatelor studiului, pot introduce în dieta lor un aliment despre care până acum se știa că este bine de evitat pe durata sarcinii. Motivul pentru care se consideră că ciocolata ar trebui evitată pe perioada sarcinii este conținutului bogat în grăsimi, zahăr și cafeină.
Totuși, consumul moderat de ciocolată poate reduce problemele cardiovasculare și nivelul de colesterol din sânge și acest lucru datorită unei substanțe numite flavonol. Dacă ciocolata este mai neagră, înseamnă că are o cantitate mai mare de flavonoli.
Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, o boală în care fătul nu mai primește suficient sânge datorită hipertensiunii arteriale a mamei. Pentru noul studiu, s-au ales 129 de femei cu sarcină unică în săptămânile 11-14 de gestație. Ele au fost supuse unei investigații Doppler prin arterele uterine materne, care măsoară fluxul sangvin uterin, placentar și fetal. Toate femeile au prezentat rezistență vasculară crescută și circulație uterină scăzută, având un risc crescut de preeclampsie și hipertensiune.
Ulterior, femeile au fost împărțite în două grupuri. Timp de 12 săptămâni, în fiecare zi, o parte din participante a consumat 30 de grame de ciocolată cu conținut ridicat de flavonoli iar cealaltă parte, ciocolată cu conținut scăzut de flavonoli. La sfârșitul celor 12 săptămâni s-a măsurat din nou fluxul sangvin prin artera uterină cu ajutorul tehnicii Doppler. Femeile au continuat să fie monitorizate până la naștere. Nu s-a evidențiat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește preeclampsia, hipertensiunea gestațională, greutatea placentară și greutatea fătului.
La ambele grupuri s-a observat o îmbunătățire a fluxului sangvin în artera uterină la investigația Doppler, ceea ce sugerează că dezvoltarea și creșterea fetală ar putea fi influențată de consumul de ciocolată, indiferent de cantitatea de flavonol din compoziție.
Următorul pas pentru cercetători este inițierea unui studiu clinic randomizat pe un eșantion mai mare de femei însărcinate, pentru a determina cu mai multă acuratețe dacă consumul de ciocolată ar putea scădea riscul de preeclampsie și alte boli hipertensive legate de sarcină.
Totuși, consumul moderat de ciocolată poate reduce problemele cardiovasculare și nivelul de colesterol din sânge și acest lucru datorită unei substanțe numite flavonol. Dacă ciocolata este mai neagră, înseamnă că are o cantitate mai mare de flavonoli.
Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, o boală în care fătul nu mai primește suficient sânge datorită hipertensiunii arteriale a mamei. Pentru noul studiu, s-au ales 129 de femei cu sarcină unică în săptămânile 11-14 de gestație. Ele au fost supuse unei investigații Doppler prin arterele uterine materne, care măsoară fluxul sangvin uterin, placentar și fetal. Toate femeile au prezentat rezistență vasculară crescută și circulație uterină scăzută, având un risc crescut de preeclampsie și hipertensiune.
Ulterior, femeile au fost împărțite în două grupuri. Timp de 12 săptămâni, în fiecare zi, o parte din participante a consumat 30 de grame de ciocolată cu conținut ridicat de flavonoli iar cealaltă parte, ciocolată cu conținut scăzut de flavonoli. La sfârșitul celor 12 săptămâni s-a măsurat din nou fluxul sangvin prin artera uterină cu ajutorul tehnicii Doppler. Femeile au continuat să fie monitorizate până la naștere. Nu s-a evidențiat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește preeclampsia, hipertensiunea gestațională, greutatea placentară și greutatea fătului.
La ambele grupuri s-a observat o îmbunătățire a fluxului sangvin în artera uterină la investigația Doppler, ceea ce sugerează că dezvoltarea și creșterea fetală ar putea fi influențată de consumul de ciocolată, indiferent de cantitatea de flavonol din compoziție.
Următorul pas pentru cercetători este inițierea unui studiu clinic randomizat pe un eșantion mai mare de femei însărcinate, pentru a determina cu mai multă acuratețe dacă consumul de ciocolată ar putea scădea riscul de preeclampsie și alte boli hipertensive legate de sarcină.
Data actualizare: 05-02-2023 | creare: 15-02-2016 | Vizite: 2221
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/306103.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Microplasticele din polistiren perturbă glicemia maternă și au efecte negative în sarcină
- Factorii de risc asociați cu greutatea scăzută la naștere
- Probioticele îmbunătățesc sistemul imunitar și comportamentul mamelor și al urmașilor acestora
- Fumatul înainte și după concepție, legat de o dezvoltare embrionară întârziată
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ciocolata ingrasa?
- Nisip la rinichi si consumul de ciocolata, produse proteice
- Nevoie de ciocolata?
- Cioco neagra
- Creier de 23 săptămâni la sarcina de 25 saptamani