ROmedic Cabinete medicale Tulcea Cabinete Stomatologie Stomatologie Tulcea

Anunțuri & evenimente

26-06-2018

Servicii oferite + informatii

DURERE DE DINTI



CARIA DENTARA SI COMPLICATIILE EI

Caria dentara reprezinta un flagel al vietii moderne si reprezinta principalul factor responsabil in durerea dintilor. Pe masura ce am trecut la o alimentatie bazata pe produse procesate si rafinate, in special zaharuri, incidenta cariei dentare si nevoia de plombe dentare a crescut exponential.

In cavitatea orala au fost identificate peste 300 de specii bacteriene ce alcatuiesc flora bacteriana locala. Studiile au arat ca dintre acestea, streptococii ocupa un rol major in aparitia si dezvoltarea mecanismelor de formare a cariei dentare.

Resturile alimentare, in special carbohidratii, alcatuiesc substratul alimentar necesar dezvoltarii bacteriene. Se elibereaza acizi drept produsi ai metabolismului microbian. Desi sunt acizi slabi, prin actiune indelungata erodeaza smaltul dintilor si duc la aparitia cariei dentare. De la o simpla demineralizare reversibila si superficiala a smaltului dentar se poate ajunge la o pierdere majora de tesuturi dure dentare, inclusiv pierderea vitalitatii dintelui, prin afectarea pulpei (nervului) provocand astfel durere de dinti.

ASPECTE CLINICE ALE CARIEI DENTARE

Caria dentara poate evolua clinic rapid si spectaculos, de la o coloratie a smaltului se poate ajunge la o pierdere masiva de substanta dentara cu afectare estetica si masticatorie majora. Caria poate evolua lent fara durere, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, dar atunci cand avanseaza apar dureri la stimuli fizici (rece si cald) sau chimici (dulce, acru). Complicatia cariei dentare prin afectarea pulpara provoaca durere de dinti intr-un puseu acut. Daca ajunge sa provoace durere de dinti care persista si dupa incetarea stimulului declansator inflamatia pulpei dentare (nervului) este ireversibila. In aceasta situatie singura modalitate de tratament este scoaterea nervului si efectuarea tratamentului de canal. Orice alta abordare, inclusiv asteptarea, poate provoca o durere de dinti foarte mare. Si noi ne dorim sa aveti dinti sanatosi si vitali dar, daca evolutia cariei dentare a ajuns in acest punct devitalizarea sau extractia sunt singurele solutii.

SEMNELE CLINICE ALE CARIEI DENTARE:

Aparitia de coloratii rezistente la nivelul santurilor si fosetelor.

Coloratii in zonele punctelor de contact dentare si pierderea transluciditatii smaltului.

Jena dureroasa la masticatie si periaj intr-o anumita zona dentara.

Durerea dintilor la stimuli chimici (dulce, acru) si fizici (rece, cald) care dispare dupa indepartarea stimulului.

Senzatie de gust si miros neplacut (halena) ce provine din zona interdentara unde se intalneste si smalt pigmentat.

Pierdere de subtanta dentara in diverse proportii, insotita de jena.

TRATAMENTUL CARIEI DENTARE

Dintilor afectati de carie trebuie restaurata functionalitatea pierduta (estetica, masticatorie etc). Prin pierderea dintilor, cariile netratate pot avea repercusiuni grave asupra intregului ansamblu dento– facial.

Tratamentul presupune indepartarea tesuturilor dentare alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ HI-TECH. Cu turbinele si piesele de mana de la NSK zgomotele si vibratiile sunt reduse in intensitate, iar tesuturile sunt protejate de supraincalzire prin sase jeturi de apa. Leziunile carioase minore pot fi indepartate si cu ultrasunete, cu anse diamantate.

Urmeaza dezinfectia cavitatilor rezultate si protejarea plagii dentinare restante. In etapa restauratorie vom reconstitui morfologia si aspectul pierdut, pentru a reintegra estetic si functional dintele afectat, prin obturatii dentare (plombe) sau incrustatii dentare.

OBTURATIILE DENTARE

Pierderea de substanta dentara poate fi cauzata de caria dentara, de o serie de obiceiuri vicioase, unele anomalii genetice si defecte congenitale.Terapia odontala poate interveni de asemenea asupra petelor, marmoratiilor, fisurilor din santuri si fosete. Dupa indepartarea cariei (tesuturile alterate), in dinte ramane o cavitate ce trebuie obturata. Putem face asta direct, in cabinet, prin plombe, sau indirect, în laborator, prin incrustatii.

Plombele dentare le realizam din mai multe tipuri de materiale, care au calitati diferite. Le alegem in functie de fiecare situatie. Astfel pentru o cavitate mare si profunda putem ajunge să folosim două sau chiar trei materiale (obturatie tip sandwich). Materialele placute dintelui se pun la baza, urmate de materiale mai rezistente şi mai estetice. Aceste alternative in alegerea tipului de material pentru plombe si cerinta clinica de a se realiza obturatia in unul sau mai multe straturi diferite determina existenta unor preturi diferite.

MATERIALE RESTAURATORII PENTRU PLOMBE DENTARE

Dintre materialele folosite in practica stomatologica pentru restaurarea dentara directa (plombe) putem aminti: amalgamele dentare, ionomerii de sticla (glass-ionomerii), compozitele dentare si compomerii.

COMPOZITELE DENTARE

Sunt cele mai folosite materiale in practica stomatologica pentru realizarea plombelor dentare. Aceste materiale de obturatie sunt folosite cu succes atat pe dintii frontali (estetica perfecta), cat si pe cei posteriori, unde alaturi de estetica trebuie sa intervina si o rezistenta deosebita. Prin alegerea culorilor din aproximativ 30 de nuante si 4 opacitati diferite, plombele dentare invizibile au devenit un obiectiv realizabil. Au proprietati optice deosebite, cum ar fi opalescenta si fluorescenta similara dintilor naturali precum si fotomimetism (imprumuta din culoarea tesutului dentar cu care intra in contact).

COMPOMERII

Sunt materiale de plombe hibride, care poseda o parte din proprietatile compozitelor dentare, cat si din cele ale glassionomerilor. Aceste materiale sunt ionic active, eliberand fluor, intr-o cantitate mai redusa, cu efect benefic pentru structurile dentare. Au in schimb rezistenta crescuta la uzura fata de glasionomeri.

OBTURATIA DE BAZA

Exista situatii in care limita inferioara a cavitatii de restaurat este situata profund in apropierea pulpei dentare (nerv). Protectia suplimentara a plagii dentinare se face prin obturatiile de baza. Hidroxidul de calciu asigura tratamentul medicamentos si stimuleaza mecanismele de reparatie locala. Rezulta un cost suplimentar al plombelor pentru cavitatile profunde unde aplicam obturatie de baza.

OBTURATIILE DENTARE (PLOMBE) SI REZISTENTA IN TIMP

Sunt factori care pot influenta rezistenta si culoarea plombelor dentare cum ar fi: obiceiurile vicioase, traumatismele, consumul exagerat de cafea, fumatul, igiena deficitara, dar si indisponibilitatea pacientului pentru controalele si igienizarile periodice profesionale.

DETRATRAJ -PROFILAXIE

Este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti si sa se transforme intr-o experienta placuta, iar profilaxia este cuvantul cheie.

In cadrul profilaxiei se realizeaza: sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizare dentara, detartraj manual si cu ultrasunete, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta şi nevoi stomatologice.

Ce inseamna profilaxie? Prevenire. Totul incepe cu o metoda corecta de periaj si de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

DETARTRAJ PERIODIC

Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Acesta este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale.

Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional.

Pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice cabinetul dispune de aparatura si anse speciale de detartraj.

SIGILAREA DINTILOR

Sigilarea dintilor este o parte importanta a stomatologiei preventive. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone mici de smalt unde nu se poate realiza un periaj corect. Aici se pot acumula resturi alimentare si placa bacteriana.

Resturile alimentare si placa bacteriana provoaca aparitia marmoratiei dentare– coloratii in smalt, care ulterior se poate transforma cu usurinta in carii.

Cariile pot fi prevenite prin sigilarea dintilor, care consta in aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a molarului, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente, rezultatul fiind ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde.

Sigilarea dintilor nu inlocuieste un periaj dentar corect. Dupa sigilare dintii trebuie sa primeasca in continuare tratamente cu flour, fie cu ajutorul pastelor de dinti, fie prin fluorizare in cabinetul dentar. Sigilarea si fluorizarea previn impreuna aparitia cariilor.

SIGILAREA DINTILOR NU DOARE DELOC

Nu necesita anestezie pentru ca nu se indeparteaza nimic din tesuturile dentare. Manevra este complet nedureroasa.

Sigilarea dintilor rezista in functie de dieta, obiceiurile copilului si mediul sau bucal. Procedura necesita verificare (6 luni) si inlocuire periodica .

Periajul dentar reprezinta mijlocul principal de control al placii microbiene dentare.

Fiecare pacient in parte va primi indicatii cu privire la tehnica de periaj optima, in functie de situatia odontala prezenta.

SIGILAREA DINTILOR DE LAPTE

Va recomandam sigilarea dintilor temporari. Aduce un plus de rezistenta in fata cariilor dentare. Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce mult. Aceasta reprezinta metoda ideala in profilaxia cariei dentare la copii.

SIGILAREA DINTILOR DEFINITIVI

Primii molari definitivi apar in jurul varstei de 6 ani, urmatoriii molari apar in jurul varstei de 12 ani. Sigilarea molarilor trebuie facuta cat mai repede, cat mai curand dupa eruptia lor.Va recomandam cu tarie sigilarea dintilor definitivi pana la 18 ani. In acest timp mineralizarea lor se definitiveaza.

COROANE DIN CERAMICA PRESATA

Ceramica dentara presata reprezinta o optiune excelenta de restaurare a dintilor frontali, redand frumusetea zambetului natural. Coroanele din ceramica dentara presata sunt realizate fara suport metalic.

Structura de baza este un nucleu rezistent din portelan sinterizat, care se topeste si se preseaza in cuptor la temperaturi inalte. Nucleul de ceramica se placheaza tot cu portelan printr-o tehnica de stratificare pas cu pas. Dintii artificiali din ceramica presata obtin astfel transluciditatea si culoarea naturala.

INDICATII PENTRU COROANELE DIN CERAMICA DENTARA PRESATA

Ceramica dentara presata , este biocompatibila si are marele avantaj ca necesita un strat minim de slefuire in dinte. Exista anumite situatii in care acesti dinti, preparati in vederea amprentarii si respectiv restaurarii pot fi pastrati vitali. Acest aspect contribuie la obtinerea rezultatului estetic dorit.

Coroanele din ceramica dentara presata sunt indicate pentru zona frontala dar nu sunt recomandate pacientilor cu bruxism. Nu se pot folosi la realizarea puntilor (cazul in care lipsesc unul sau mai multi dinti) deoarece le lipseste rezistenta structurii metalice a lucrarilor metalo-ceramice. Nici dintii reconstituiti cu pivoti metalici nu sunt indicati pentru restaurari integral ceramice pentru ca transpare culoarea pivotului prin transluciditatea coroanelor de ceramica presata.

AVANTAJELE COROANELOR DE CERAMICA DENTARA PRESATA

Printre avantajele coroanelor din ceramica dentara presata se numara si faptul ca acestea ne permit sa reproducem cu exactitate caracteristicile individuale ale dintilor naturali, adica se pot obtine zone de matitate sau transluciditate in functie de fiecare caz in parte. Folosind tehnica CAD- CAM putem sa realizam coroane din ceramica dentara presata intr-o singura sedinta. Totodata coroanele din ceramica presata sunt recomandate persoanelor alergice deoarece acest material nu genereaza reactii de tip alergic, iar contactul cu gingia se face doar prin ceramica.

LUCRARI DENTARE DE PORTELAN PE SUPORT METALIC

CARACTERISTICI

Coroana de portelan pe structura metalica este cel mai des folosita. Este rezistenta si are o estetica buna.

Raportul calitate pret este excelent la acest tip de coroane de portelan. Pretul coroanelor de portelan pe suport metalic este mai accesibil, iar rezistenta si aspectul lor sunt foarte bune.

VARIANTE IN ALEGEREA ALIAJULUI METALIC

Aliajul metalic poate fi din crom- nichel crom- cobalt sau aur platinat.

Aurul platinat este solutia perfect biocompatibila cu estetica sporita. Pretul ridicat al materialului face aceasta varianta mai putin populara.

Crom- nichelul este un aliaj inoxidabil in general bine tolerat de organism. Este folosit mai putin astazi pentru structura coroanelor de portelan datorita posibilelor (putin probabile) reactii alergice la nichel.

Aliajul inoxidabil crom- cobalt datorita rezistentei crescute se poate turna in strat foarte subtire lasand loc suplimentar portelanului. Se obtine astfel o coroana portelan cu estetica superioara. Nu provoaca reactii alergice.



CAND SUNT RECOMANDATE COROANELE DE PORTELAN PE SUPORT METALIC?

Dintii carora li se scoate nervul (devitalizati) devin predispusi la macinare, fisurare, fracturare. Pentru protejarea lor, noi recomandam imbracarea cu coroane de portelan. Atunci cand din dinte se fractureaza o bucata mica, aceasta se poate reconstitui printr-o plomba. Dar se intampla foarte frecvent ca linia de fractura sa implice si o portiune din radacina dintelui. In aceasta situatie dintele trebuie extras. Pentru evitarea acestei evolutii nefavorabile va recomandam ca toti dintii devitalizati sa fie imbracati.

Molarii si premolarii sunt mai solicitati in timpul masticatiei. Acestia beneficiaza pe deplin de durabilitatea si rezistenta coroanelor din portelan pe suport metalic, preocuparile estetice in aceasta zona fiind mai reduse.

CONCLUZII- COROANA PORTELAN

In incercarea de a oferi o solutie potrivita oricarui caz, lucrarile metalo- ceramice (coroane sau punti) sunt solutia rezistenta, iar raportul pret- calitate este cel mai bun. Din punct de vedere estetic solutia este buna. Performantele estetice pentru coroana portelan pe structura din metal sunt depasite de cele integral ceramice si pe structura de zirconiu.

LUCRARI DENTARE DIN PORTELAN PE ZIRCONIU

ZIRCONIU – GENERALITATI

Zirconiul folosit in stomatologie sub forma de oxid de zirconiu stabilizat cu ytriu (nu cu uraniu!) are culoarea si transparenta similara dintelui natural iar rezistenta lui este similara aliajelor inoxidabile. Tehnica de fabricare a infrastructurii de zirconiu este CAD-CAM (computer aided design- computer aided manufacturing). Cu ajutorul unui soft special se creeaza o macheta virtuala a viitoarei lucrari pe care o masina de frezat 3D cu comanda numerica o transforma din blocuri prefabricate in lucrare dentara. Adaptarea lucrarii dentare din portelan pe structura de zirconiu la tesuturile dentare este exacta.

CARACTERISTICI

Zirconiul permite luminii sa treaca la fel cum o face un dinte natural, in comparatie cu structura metalica ce blocheaza trecerea luminii.

Acesta este si unul dintre cele mai biocompatibile materiale disponibile in tehnica stomatologica si elimina posibilele alergii. Zirconiul folosit la realizarea lucrarilor dentare ceramice ca structura este si un bun izolator termic contribuind la mentinerea vitalitatii dintelui cand se doreste pastrarea nervului. Este folosit ca infrastructura subtire si rezistenta care ne permite sa aplicam ceramica, printr-o tehnica speciala de stratificare, obtinand rezultate estetice deosebite.

INDICATIILE COROANELOR DE INVELIS CU STRUCTURA DIN ZIRCONIU:

Restaurari dentare estetice ale dintilor frontali.

Restaurari dentare estetice tip coroane solidarizate de 2-3 elemente.

Restaurari dentare estetice tip punte de mica amploare 3-4 elemente.

Restaurari estetice pe implanturi dentare.

Pentru dintii frontali cu coloratii, aspect inestetic, carii adanci sau tratamente de canal, lucrarile de portelan pe structura de zirconiu reprezinta cea mai buna alegere pentru rezistenta in timp, culoarea care nu se schimba si o estetica superioara comparativ cu celelalte tipuri de lucrari.

PROTEZA DENTARA

Proteza mobila nu mai are niciun element de sprijin sau ancorare. Proteza dentara se sprijina direct pe gingie si osul maxilar.

Proteza mobilizabila (scheletata) are elemente de sprijin mixt pe suportul gingivo- osos dar si pe dintii restanti. Acestia trebuie consolidati cu lucrari dentare care au sisteme speciale de prindere ale protezei scheletate.

Un tip special de proteza dentara este cea sprijinita pe implanturi (Overdenture). In acest caz suprasolicitarea implanturilor dentare le scade speranta de viata.

OBIECTIVELE TRATAMENTULUI CU PROTEZA DENTARA:

Refacerea functiei masticatorii se poate realiza cu ajutorul protezelor. Masticatia cu ajutorul protezelor dentare nu este ideala din punct de vedere al confortului dar reprezinta un compromis viabil atunci cand nu poate fi evitat prin realizarea unor lucrari fixe sprijinite pe dintii restanti sau pe implanturi dentare.

Imbunatatirea aspectului estetic pentru ca trasaturile se lasa si se modifica infatisarea daca se sta mult timp fara lucrari dupa extractii. Obrajii si buzele recapata fizionomia prin protezare. Pacientul va putea sa rada si sa zambeasca firesc atunci cand vrea stiind ca are dinti frumosi. Trebuie sa mentineti proteza curata, iar gingia trebuie si ea igienizata zilnic cu o periuta mai moale si pasta de dinti.

Fonatia- vorbirea este influentata negativ de existenta edentatiilor extinse. Dupa protezare este necesar un timp de readaptare a vorbirii. Vointa si exercitiul sunt indispensabile.

AVANTAJE PROTEZA DENTARA:

Rapiditatea executiei.

Costul redus.

Rezultate estetice multumitoare.



DEZAVANTAJE PROTEZA DENTARA:

Confort redus din cauza mobilitatii.

Senzatie de corp strain.

Apasa direct pe gingii, cu timpul osul se resoarbe.

Impune anumite restrictii alimentare.

Necesita adezivi speciali care reprezinta un cost zilnic.

Nu sunt acceptate de toate persoanele care incearca sa le poarte.

Periodic trebuie rebazata, captusita sau refacuta complet deoarece intervine uzura materialului acrilic (plastic) si modificarea tesuturilor de sprijin (osul se atrofiaza).
 
Programare