Radiologie și imagistică medicală în Iasi
Ce este PET-CT?
PET-CT este o tehnica integrata de imagistica medicala. Aceasta combina doua tipuri de scanare: PET (tomografia cu emisie pozitronica) folosita pentru obtinerea de date functionale legate de metabolism si functii celulare si CT (tomografie computerizata) utilizata pentru obtinerea de date anatomice legate de localizarea si raporturile de vecinatate ale patologiei evaluate. Investigatia de tip PET-CT este folosita pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului in care se afla tumora si evaluarea eficientei tratamentului in afec?iunile oncologice. Cu o simpla scanare PET-CT, medicii pot detecta eventualele metastaze, dimensiunile si numarul acestora, fapt care ajuta semnificativ in tratamentul pacientului.
Ce fel de pregatire necesita examinarea PET-CT?
Cu 24 de ore inainte de examinare trebuie evitat efortul fizic intens. Examinarea se efectueaza pe nemancate (ultima masa trebuie sa fie cu cel putin 6 ore inainte de examinare). Se poate bea apa. Pacientii cu diabet vor lua un mic dejun normal si doza uzuala de insulina si /sau medicamente, in asa fel incat sa aiba o glicemie in limite normale la momentul scanarii.
Cum se efectueaza si cat dureaza PET-CT?
Se incepe prin injectarea intravenoasa a unei substante usor radioactive, numita F18-FDG (fluor 18 - fluorodeoxiglucoza). Apoi pacientul , stand intins linistit intr-o camera, timp de aproximativ 45-60 minute. Se continua cu scanarea propriu-zisa PET-CT, care va dura in total 45-60 minute. in timpul acestei scanari este posibil sa mai fie necesara injectarea unei substante pentru examenul CT (substanta de contrast).
Toata procedura dureaza aproximativ 2 ore.
Exista efecte adverse sau riscuri la investigarea PET-CT
Din cate se cunoaste, investigatia PET-CT nu este periculoasa.
Investigarea PET-CT in sarcina si alaptare:
Daca sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata, trebuie sa comunicati acest lucru inainte de injectare. Daca alaptati, va rugam sa discutati acest lucru cu medicul de specialitate.
Cat de repede se poate relua activitatea dupa un PET-CT?
Deoarece doza de radioactivitate injectata este foarte mica, activitatea poate fi reluata imediat dupa parasirea centrului.
Care sunt beneficiile efectuarii unui PET-CT?
Beneficiile unei scanari PET-CT sunt numeroase. Aceasta investigatie este indeosebi utila in patologia tumorala, unde ofera avantajul unui diagnostic precoce, de mare acurate?e, care permite stadializarea precisa a bolii si conduce planificarea tratamentului. De exemplu, acest tip de examen imagistic poate detecta tumori de pana la 6 mm marime (in stadiu incipient), precum si recidive sau metastaze. De asemenea, deoarece este compusa din doua investigatii (PET si CT), economiseste timpul si deplasarile pacientului, combinand in acelasi timp avantajele diagnostice ale acestor metode.
Decontare PET-CT
La clinica Neolife Iasi investigatiile PET-CT se pot efectua cu plata sau decontate prin programul de la CNAS Bucuresti.
Decontarea examinarii PET/CT in cadrul Sistemului Asigurarilor Sociale de Sanatate este posibila daca pacientul se incadreaza in unul din criteriile de eligibilitate prezentate pe site-ul CNAS.
Ce este Rezonanta Magnetica ?
IRM (imagistica prin rezontanta magnetica) - este o procedura de diagnostic imagistic de inalta performanta, non invaziva si neiradianta.
Investigatia RMN foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.
Scanarea RMN este indicata in patologia neurologica/neurochirurgicala, digestiva, ORL, pediatrica (absenta iradierii), ginecologica si musculoscheletala
Investigatiile se pot face cu plata sau decontate de CAS Iasi.
Computerul Tomograf (CT)
Computer tomografia este o investigatie non-invaziva şi foarte rapidă, care foloseşte radiaţia X pentru a obţine imagini detaliate, de înaltă rezoluţie şi extrem de precise, ale organelor interne.
Este destinată examinării următoarelor segmente ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis; examinarea sistemului vascular prin angio-CT; examinarea pieselor osoase cu reconstructii 3D.
Investigatiile se pot face cu plata sau decontate de CAS Iasi.
Ce este Scintigrafia?
Scintigrafia este o tehnica utilizata in medicina nucleara ce permite diagnosticarea precoce a numeroase afectiuni si a unor modificarilor functionale in corpul uman, facilitand un tratament de success.
Această metodă este inofensivă și nedureroasă pentru pacient.
Investigatiile de tip scintigrafic cuprind, printre altele:
- Scintigrafia renala
- Scintigrafia miocardica
- Scintigrafia pulmonara
- Scintigrafia osoasa
- Scintigrafia tiroidiana
- Scintigrafia paratiroidiana
- Scintigrafia hepato-biliara
- Examenul de golire gastrica
Ce se întâmplă în timpul examinării?
În scopul de a efectua investigația, se va injecta intravenos o doza mica de substanță usor radioactiva numita radiofarmaceutic care are afinitate pentru anumite organe sau tesuturi ce urmeaza sa fie investigate.
Informațiile obținute sunt procesate cu ajutorul unor programe speciale ce pot captura imagini atat bi cat si tridimensionale care ajuta la vizualizarea topografiei, dimensiunii formei si functiei organului sau a partii corpului care este investigata.
Doza de radiatie abosrbita de pacient in timpul scintigrafiei nu este danuatoare sanatatii deoarece subranta radiofarmaceutica se degradeaza rapid si este in acelasi timp excretata din organism.
Trebuie sa amintim faptul ca doza de radiatie primita prin aceasta metoda este mult mai mica decat cea obtinuta la examenele Roentgen. Nu au existat reactii alergice la substantele utilizate in aceasta procedura
Ce fel de pregătire necesită examinarea scintigrafica ?
Deoarece procedurile de pregătire a pacientului depind de tipul de investigație, va rugam sa discutati in prealabil cu medicul specialist care va va oferi un protocol personalizat.
Investigarea scintigrafica in sarcina și alăptare:
Daca sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata trebuie sa comunicati acest lucru medicului inainte de examinare. Daca alaptati, va rugam sa discutati si acest lucru cu medicul specialist
Serviciile pot fi decontate prin:
- CAS Iasi
- CAS Botosani
- CAS Bacau
- CAS Neamt
- CAS Suceava
- CAS Vaslui