ESEC
Esec
Domeniul autonomiei si performantelor deficitare cuprinde, pe langa alte scheme care tin de realizarile propii si schema cognitiva: ESEC.
Este una dintre cele mai distructive scheme, care isi poate pune amprenta pe performantele profesionale si chiar pe intreaga viata, implicand mai multe aspecte, care deriva din realizarile profesionale.
Prezentarea tipica a chemei cognitive
Pacientii care au aceasta schema, considera ca au esuat comparativ cu cei asemanea lor in ceea ce priveste domeniile de reusita: cariera , bani, statut social, scoala sau sport.
Au impresia ca sunt fundamental inadecvati, comparativ cu nivelul la care sunt ceilalti oameni, ca sunt prosti, incapabili, netalentati, nestiutori sau nerealizati si ca le lipsesc in mod inerent atributele succesului.
Simt ca au esuat in raport cu colegii de generatie sau cu cei care ii considera egali lor. In mare parte a timpului constientizeaza capcana, dar sentimental esecului este palpabil. Chiar daca reusitele lor sunt reale sau nu, trairile interioare sunt aceleasi.
Au sentimentul ca sunt niste impostori si ca rezultatul lor pozitiv, se datoreaza norocului. Uneori comportamentul de evitare ii impiedica sa evolueze.
Lasa oportunitatile sa zboare din fata lor, evitand sa-si dezvolte abilitati care sa-i conduca catre succes.
Procrastinarea sau renuntarea totala la sarcina este forma de autosabotaj prin care aceasta schema influenteaza in mod negativ viata persoanelor. Mai mult esecul devine o profetie auto-implinita.
Persoanele care au aceata schema considera ca s-au descurcat mai prost decat majoritatea, in domeniul respectiv si foarte adesea au dreptate.
Spun tot timpul ca suntem influentati de subconstient in proportie de 95%.
Credinta conform careia nu esti bun de nimic, vorbele tatalui sau ale mamei care spun: “Ionescu a luat 10 in lucrarea de control, tu de ce nu ai fost in stare sa iei 10?”, lauda indreptata catre o alta ruda a ta, verisoara sau sora, fara sa isi aminteasca sa mentioneze si realizarile tale, criticile dese, imposibilitatea de ai multumi pe ai tai, standardele nerealiste impuse, dezvolta credinta ca esti defect si ca e imposibil sa te ridici la nivelul asteptarilor parintilor tai.
Toate aceste credinte se scriu ca un program pe memoria subconstientului tau, sunt proiectate ca premonitii pentru viitorul tau, iar el, subconstientul, va influenta prin autosabotaj, prin decizii, prin alegeri prin atentia focusata pe partile negative ale situatiei, prin amplificarea negativitatii si minimalizarea pozitivitatii evenimentului, in asa fel incat, ea, schema, sa aibe dreptate.
De ce?
Pentru ca suntem atrasi, intr-un mod inexplicabil ,de emotia, de sentimentul trait in copilarie, (chimia emotiilor) si ne tot repunem in situatiile de esec. Vom putea identifica aceasta atractie si in alte scheme pe care le vom prezenta. Atractia este generata de familiaritatea emotiilor din copilarie, de falsul sentiment de siguranta, de zona noastra de confort si cumva, de credinta ca de data aceasta vom reusi, “o vom scoate la capat”, sub o forma sau alta, vom castiga in fata schemei.
Originile schemei cognitive ESEC
1.Unul dintre parinti, de obicei tatal, va critica foarte mult pentru rezultatele de la scoala sau din competitiile sportive. De obicei va spunea ca sunteti prost, batut in cap, un ratat, etc. . Este posibil sa fi fost un parinte abuziv. Aceasta capcana se poate lega de de schemele DEFICIENTA sau ABUZ.
2. Unul sau ambii parinti au avut multe reusite in viata iar dvs ati ajuns la concluzia ca nu va veti putea ridica la standardele lor. Prin urmare nici nu ati mai incercat. (STANDARDE NEREALISTE).
3.Ati avut senzatia ca parintilor nu le-a pasat de succesul dvs, sau din contra s-au simtit amenintati de reusitele voastre. Este posibil sa se fi simtit in competitive cu dvs, sau sa fi crezut ca vor pierde daca veti avea prea mult success in viata. Mentionam legatura cu DEPRIVAREA EMOTIONALA si DEPENDENTA.
4. Nu erati la fel de bun ca alti copii la invatatura sau sport si v-ati simtit inferior. Este posibil sa fi avut tulburari de invatare, dificultati de concentrare sau de coordonare motorize. Ati incetat sa mai depuneti eforturi in acest sens pentru a evita umilintele din partea altora. Se leaga de capcana IZOLARE SOCIALA.
5. Ati fost comparat defavorabil cu fratii sau surorile dvs. Ati ajuns sa credeti ca nu veti ajunge niciodata la nivelul lor, deci nici nu ati mai incercat.
6. Proveniti dintr-o alta tara, parinti vostri au fost emigranti sau rudele dvs au fost mai sarace sau cu mai putina educatie decat colegii dvs de scoala. V-ati simtit inferior colegilor si incapabil de a va compara cu ei vreodata.
7.Parinti nu v-au impus suficiente limite. Nu ati deprins autodisciplina sau simtul responsabilitatii. Nu va faceati temele sau nu ati deprins abilitati de invatare. Toate acestea v-au condus la esec. Uneori aceasta schema este legata de o alta schema REVENDICARE/GRANDOMANIE.
Comportamente tipice
- Autosabotarea
- Angajarea in sarcini fara tragere de inima
- Procrastinarea sau renuntarea completa la sarcina
- Munca fara oprire
- Nevoia excesiva de performanta
- Din exterior pare ca sunt oameni de succes dar se simt niste impostori
- Se simt la un pas de esec
- Majoritatea celor care au aceasta schema nu au la fel de multe realizari ca ceilalti de varsta lor
- Esecul devine o profetie auto-implinita in viata lor
- Esec in multiple domenii cum ar fi bani, cariera, statut social, sport sau scoala
- Din cauza ca se simte un ratat, in anumite domenii de performanta, individul ajunge sa se simta defect.
Capcanele esecului
1.Nu faceti ce trebuie pentru a va dezvolta abilitati fundamentale in cariera ( nu terminati scoala, nu va informati cu privire la noutatile aparute in domeniul vostru, nu va orientati sa invatati de la experti). Depuneti cel mai mic efort posibil posil sau incercati sa-i pacaliti pe ceilalti.
2. Va alegeti un domeniu de activitate sub potentialul dvs (ex: ati terminat facultatea de matematica insa va angajati sofer).
3.Evitati sa faceti ce trebuie pentru a fi promovat la serviciu. Avansarea dvs in cariera s-a oprit nejustificat.
4. Nu suportati sa lucrati pentru alte persoane sau sa aveti un serviciu de nivel incepator astfel incat ajungeti la periferia domeniului dvs de activitate si nu mergeti mai departe.
5. Va angajati insa sunteti mereu concediat pentru intarzieri la seviciu, procrastinare, rezultate slabe in activitate, atitudine nepotrivita.
6. Nu va puteti dedica unei singure cariere, deci migrati de la un job la altul, fara sa dezvoltati experiza intr-un domeniu. Aveti abilitati generale intr-o lume in care se cere specializare. Prin urmare nu reusiti sa avansati prea mult int-o singura cariera.
7. V-ati ales o cariera in care succesul este imposibil de atins si nici nu stiti cand sa renuntati (ex: actorie, sport la nivel profesionist, muzica).
8. V-a fost mereu frica sa aveti initiative sau sa luati hotarari pe cont propiu la munca, prin urmare nici nu ati fost promovat pe un post cu mai multe responsabilitati.
9. Aveti sentimentul ca sunteti prost sau netalentat, in consecinta va simtiti ca un impostor, desi in mod obiectiv se poate spune ca aveti destul de multe reusite.
10. Va minimalizati abilitatile si realizarile, dar exagerati cand vine vorba de punctele dvs slabe sau greselile facute. Ajungeti sa va simtiti un ratat desi ati resit sa faceti la fel de multe in viata, precum cei de varsta dvs.
11. In relatiile de dragoste v-ati orientat spre persoane cu cariera de succes. Traiti starea de succes prin reusitele lor, nu prin reusitele propii.
12. Incercati sa compesati pentru lipsa de realizari sau abilitati de lucru, concentrandu-va asupra altor aspecte, (ex: aspectul fizic, infatisarea tinereasca, sacrificiile facute pentru ceilalti). Dar in sufletul dvs tot un ratat va considerati.
Scopurile terapeutice
- Sa se simta si sa devina la fel de realizati ca indivizii asemenea lor.
- Sa le crestem probabilitatea de succes dezvoltand abilitati si incredere in sine.
- Imbunatatirea evaluarilor pe care ei le fac, propiului succes.
- Schimbarea perceptiei pe care ei o au, asupra indivizilor de seama cu ei.
- Acceptarea limitelor imuabile ale abilitatilor lor, ramanand totusi cu impresia sunt valorosi.
Stategii in tratament
Evaluarea originilor schemei cognitive esec.
Acolo unde este lipsa de talent este necesara dezvoltarea anumitor abilitatilor, dar cu scopuri realiste.
Acolo unde este talent si inteligenta, probabil nu s-au straduit suficient.
Lipsa unei directii clare poate declansa deriva profesionala, sau nu s-au axat pe domeniile profesionale pe care trebuia. Este necesara reorientarea profesionala.
Faceti o lista cu realizarile dvs de pana acum.
Faceti o lista cu abilitatile dvs.
Schimbarea capcanei esecului
1. Observati daca sentimental dvs de esec se potriveste realitatii sau este doar o distorsiune.
2. Intrati in legatura cu copilul dvs interior care s-a simtit si inca se simte ca un ratat.
3. Ajutati-l pe copilul interior sa inteleaga ca nu ati fost tratat corect.
4. Deveniti constient de talantele, abilitatile si reusitele dvs in domeniul propiu de activitate. Daca este adevarat ca ati esuat in raport cu cei de aceeasi varsta cu dvs, incercati sa vedeti tiparul esecurilor dvs.
5.Odata ce depistati tiparul specific, planuiti cum sa-l modificati.
6. Scrieti un cartonas cu planul d-vs de a depasi starea de esec. Urmariti-va planul pas cu pas.
7. Implicati-i pe cei dragi in acest proces. Dupa cum am mai spus, capcana esecului sa asociaza cu alte capcane.