Serviciile psihologice oferite tintesc cele mai inalte standarde de excelenta si profesionalism Perfectionarea si experienta profesionala dobandita alaturi de cele mai renumite personalitati ale psihoterapiei din tara si de peste hotare Instrumentele si tehnicile desavarsesc procesul psihologic
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

IZOLARE SOCIALA

IZOLARE SOCIALA
Autor: Oana Purdel

IZOLARE SOCIALA SI INSTRAINARE

 

Prezentarea Schemei

Persoanele care au aceasta schema cognitive considera ca sunt diferiti fata de ceilalti oameni. Acestia simt ca nu fac parte din nici un grup si se simt izolati, lasati pe dinafara sau ca se uita din exterior. Oricine creste simtindu-se diferit poate sa dezvolte aceasta schema cognitive. Sentimentul primordial este cel de singuratate. Se simt izolati de societate pentru ca sunt indezirabili sau diferiti. In consecinta traiesc o stare intensa de anxietate sociala.

 

Originea Schemei

1. V-ati simtit inferior altor copii din cauza unor trasaturi observabile (infatisare, inaltime, balbaiala). Ati fast tachinat, respins sau umilit de alti copii.

2. Familia voastra era altfel de cat vecinii vostri sau alte personae din mediul apropiat.

3. Simteati ca nu semanati cu ceilalti copii nici macar cu cei din propia familie.

4. Erati pasiv in copilarie, faceati doar ce vi se spunea si nu v-ati format niciodata interese sau preferinte personale. Acum vi se pare ca nu aveti nimic de spus intr-o conversatie. Sursele indezirabilitatii din copilarie si adolescenta.

 

Din punct de vedere fizic:

Gras, scund, inalt, slab, urat, fara putere, cu acne,cu handicap fizic, cu sani mici, cu sani mari, pubertate tarzie, nepricepere la sporturi, neindemanatic, fara sex-appeal. Din punct de vedere mental: Incet la invatatura, cu dizabilitati de invatare, pasionat de citit, balbait, cu probleme emotionale.

 

Din punct de vedere social:

Stangaci in public, cu un comportament nepotrivit, imatur, incapabil sa poarte o conversatie, ciudat, plictisitor, cam bleg. Ca urmare a faptului ca pareati diferit sau indezirabil, copii va excludeau din grupurile lor. Nu se jucau cu voi, va tachinau si va umileau. V-ati retras din viata sociala, pentru a evita sa fi tachinat. Ati inceput sa fiti interest de actiuni solitare cum ar fi cititul sau jocurili pe computer. Astfel ati devenit experti in domeniile ce nu tineau de sfera socializarii incat doreati sa compensati pentru sentimentele de inferioritate.

 

Capcanele izolarii sociale

1. Va simtiti diferit de ceilalti sau inferior. Exagerati diferentele si minimalizati asemanarile. Va simtiti singur chiar si cand sunteti in compania altor persoane.

2. La servici va tineti departe de ceilalti. Pastrati distanta. Nu sunteti promovat sau inclus in proiecte, fiindca nu va integrati.

3. Sunteti agitat si stangaci cand va aflati intr-un grup. Nu va simtiti in largul vostru. Va ganditi cu teama ca veti face sau veti spune ceva nepotrivit. Va planuiti urmatoarea replica. Va simtiti stanjenit vorbind cu persoane necunoscute. Nu credeti ca aveti ce sa le oferiti celorlalti.

4. Evitati sa faceti parte din grupuri sau din comunitate. Va petreceti timpul doar cu rudele sau cu doi-trei prieteni apropiati.

5. Sunteti jenat cand ceilalti va intalnesc familia sau cand ei afla mai multe despre ea. Nu povestiti nimanui despre familia voastra.

6. Va prefaceti ca sunteti precum ceilalti doar ca sa va integrati. Nu-i lasati pe ceilalti sa va vada aspectele neconventionale. Aveti o viata secreta sau sentimente pe care le tineti ascunse sau deoarece credeti ca ceilalti va vor umili sau va vor respinge din cauza lor.

7. Va straduiti din greu sa depasiti deficientele din familia voastra, sa obtineti un statut social sau posesiuni materiale, sa pareti foarte educat, sa ascundeti diferentele etntice, de clase sociale etc.

8. Nu va impacati niciodata cu anumite aspect ale personalitatii voastre, intrucat credeti ca ceilalti isi vor face o parere mai proasta despre dvs din cauza lor (sunteti timid,

intelectualizat,emotiv, slab, dependent, cu trasaturi feminine).

9. Sunteti rusinat de propria infatisare. Va simtiti mai putin atragator decat va spun ceilalti ca sunteti in realitate. Faceti multe eforturi sa aratati bine si sunteti extrem de sensibil cand vine vorba de defecte fizice: greutatea, aspectul fizic, forma corpului, inaltimea, tenul, trasaturile faciale.

10. Evitati situatiile in care ati putea parea prost, incet sau ciudat in fata celorlalti. Evitati de exemplu sa mergeti la facultate sa vorbiti in public. ( Fobia Sociala).

11. Va comparati mereu cu acele persoane care poseda acele caracteristici de success care va lipsesc voua: infatisare, bani, abilitati atletice success, haine.

12. Va straduiti prea mult sa compensati pentru ceea ce credeti ca reprezinta lipsurile dvs sociale. Incercati din rasputeri sa dovediti ca sunteti popular sau ca aveti abilitati sociale, sa ii convingeti pe ceilalti sa fie de partea dvs, sa faceti parte din cercul social potivit, sa aveti o cariera de success sau sa aveti copii care sunt populari. Simtiti poate o atractie romantica fata de mai multe tipuri de persoane. De obicei de cele care sunt opusul dvs, adica cele care prezita semne ale integrarii sociale ce va lipsesc.

 

Scopuri terapeutice

- Sa ajutam clientii sa nu se mai simta atat de diferiti. Exista totusi alti oamenii similari lor.

- Constientizarea faptului ca suntem toti finite umane cu nevoi si dorinte fundamentale.

- Ar fi de preferat ca persoana sa se indeparteze de grupurile neprimitoare sis a gaseasca oameni care ii sunt similari.

- Constientizarea faptului ca exista mai multe asemanari intre oamenii decat deosebiri.

- Pentru a reusi acest lucru este nevoie de schimbari majore de viata inclusiv trecerea peste evitarea contextelor sociale.

 

Stategii terapeutice

Strategii cognitive

- Interventie asupra originilor din copilarie a schemei.

- Este recomandata terapia de grup.

- Convingerea pacientilor ca diferenta dintre ei si ceilalti nu este atat de mare pe cat considera ei. Au multe caracteristici in comun. Atentia se va indrepta pe similaritatile dintre oameni decat pe deosebirile dintre ei.

- Invata sa contracareze gandurile automate negative care ii impiedica sa se alature grupurilor.

 

Strategii comportamentale

- Atentie pe a nu mai evita situatii sociale.

- Expunerea graduala in grupuri noi si cultivarea de noi relatii. Pot fi teme pentru acasa.

- Tehici de gestionare a anxietatii. ,,Doamne, da-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să le schimb pe cele pe care le pot schimba și înțelepciunea să le deosebesc între ele. ‘’

- Tehnici de dezvoltare a abilitatilor sociale si interpersonale.

- Formarea de grupuri cu tematica speciala alcatuite din membrii similari.

- Tolerarea unui grad mai mare de discomfort emotional.

 

Strategii experentiale

- Imagerie dirijata cu amitirea dincopilarie cand au fast exclusi si ventilarea furiei pe persoanele care i-au exclus.

- Imagerie dirijata pe reprezentarea grupurilor sociale din care ar pute faca parte.

 

Schimbarea capcanei Izolare Sociala

1. Intelegeti-va starea de izolare din copilarie. Conectati-va la copilul interior care se simte izolat si inferior.

2. Faceti o lista cu toate situatiile sociale in care va simtiti anxios si inconfortabil.

3. Faceti o lista cu situatiile de grup pe care le evitati.

4. Faceti o lista cu modalitatile cu care contraatacati sau supracompensati pentru sentimental ca sunteti inferior sau diferit.

5. Pe baza pasilor 1-4 faceti o lista cu acele caracteristici ale dvs care va fac sa credeti ca sunteti diferit, vulnerabil sau inferior.

6. Daca sunteti convins ca aveti un defect real, scrieti pasii necesari pentru a-l depasii. Urmariti-va planul pas cu pas.

7. Reevaluati importanta defectelor pe care nu puteti sa le schimbati.

8. Scrieti un cartonas pentru fiecare greseala.

9. Faceti o ierarhie a grupurilor sociale sau de la servici pe care le evitati. Avansati pe lista pas cu pas.

10. Cand va aflati intr-un grup straduiti-va mai mult sa initiate conversatii.

11. Fiti dvs insiva atunci cand va aflati intr-un grup.

12. Nu mai incercati din rasputeri sa compensati atunci pentru acele trasaturi pe care le considerate indezirabile.

 
Programare