Cicatrici - tipuri, vindecare si tratament cicatrici
Autor: Airinei Camelia
Cicatricile reprezinta o excrescenta de colagen sub piele, formata in urma vindecarii unei rani. La inceput cicatricile au o culoare rozalie, din cauza vaselor de sange si a celulelor noi, dar isi pot modifica in timp forma si culoarea. Maturizarea completa a unei cicatrici dureaza intre 12 si 18 luni, putand trece si 24 de luni pana la stabilirea aspectului definitiv.
Vindecarea cicatricilor
Nu exista niciun indiciu cu privire la evolutia viitoare a unei cicatrici. Vindecarea ranii este diferita de la un corp la altul, fiind determinata de aspectele genetice, mediu si multi alti factori. Cicatricile apar pe intreg corpul, insa zone precum pieptul, genunchii si coatele sunt mai predispuse. In urma unei raniri, corpul poate rspunde in mai multe feluri:
- Regenerare (inlocuire) - Acest lucru se intampla in cazul in care se pierde structura si functia unui tesut. Din pacate, capacitatea corpului de a inlocui structurile pierdute este limitata.
- Reparare (restabilirea echilibrului) - Repararea este cel mai intalnit proces ce urmeaza unei raniri.
- Vindecare excesiva (fibroze si contractii) - Vindecare excesiva este un proces patologic ce altereaza structura partii afectate, pierzandu-se si functia sa. Exemple de fibroza sunt cheloidele si cicatricile hipertrofice.
- Vindecare deficitara (ulcere cronice) - Acest proces reprezinta opusul vindecarii excesive si reprezinta o sedimentare neobisnuit de mica a tesutului matricial, slabiciunea fiind atat de mare, incat est eurmata de destramare. Exemple sunt ulceratiile persistente, inculabile.
Tipuri de cicatrici
Cicatricile cheloideAcestea rezulta in urma unui proces de vindecare agresiv, cicatricile extinzandu-se dincolo de zona ranita. Cheloidele pot afecta in timp mobilitatea. Aceste cicatrici sunt mai ridicate decat nivelul pielii si cresc in continuu. Cheloidele mai mici se pot trata prin criogenie. Aceasta afectiune poate fi prevenita prin tratament de presiune sau prin aplicarea placutelor cu gel dupa o ranire. Cheloidele apar cel mai des la persoanele de tip african.
Cicatricile hipertrofice si atrofice
Aceste cicatrici sunt mai inchise la culoare decat pielea, ingrosate si au un nivel mai ridicat decat pielea din jur, insa nu se dezvolta in afara zonei ranite. De obicei se formeaza in jurul grefelor de piele sau in urma arsurilor profunde de gradul II. Un posibil tratament este injectarea de steroizi, pentru a reduce inflamarea. Cicatricile atrofice sunt cele care frmeaza o mica depresiune sau gaura in piele.
Contractiile
De obicei in urma arsurilor, apare o cicatrice contractata, care "tine" pielea si impiedica miscarea. Aceasta cicatrice poate fi mai profunda, afectand muschii si nervii.
Cicatricile cauzate de acnee
Persoanele care au suverit de acnee severa raman cu multe tipuri de cicatrici, de la mici gropite la un aspect valurit al pielii. Tratamentele difera in functie de tipul de acnee.
Tratamentul cicatricilor
Este important sa incercam prevenirea cicatricilor imediat dupa ranire. Vitamina K este un foarte bun coagulant, iar o dieta bogata in vitamina K include: sparanghel, varza, ceai verde, oua si soia. In cazul unei taieturi usoare, protejati leziunea cu un plasture. Mai multe studii au aratat ca vitamina E nu are niciun efect asupra unei cicatrici. doar Aloe Vera poate reduce roseata, insa aplicarea unor astfel de tratamente este recomandata in primele doua saptamani dupa producerea ranii.Masajul poate preveni contractia cicatricii prin descompunerea benzilor groase de colagen. Masajul regulat previne uscaciunea, craparea sau durerea la nivelul cicatricii. Pentru a efectua masajul folositi uleiuri si lotiuni naturale, precum Aloe Vera si ulei de macese (Rosa mosqueta). Consultati un medic inante de a aplica masajul unei cicatrici, pentru a nu interveni in procesul de vindecare.
Atunci cand leziunea distruge epidermul, dermul continua sa produca celule, fapt ce poate duce la ridicarea tesutului. Acest lucru se poate preveni prin aplicarea presiunii pe rana
In cazul cheloidelor si a cicatricilor hipertrofice, medicul poate recomanda tratament injectabil, cu steroizi.
Tratamentul chirurgical poate imbunatati aspectul sau chia indeparta de tot o cicatrice. De obicei se recomanda sa se astepte cateva luni sau chiar un an pana la aplicarea acestui tratament, deoarece cicatricile pot deveni aproape invizibile in timp. Exista riscul ca dupa o interventie chirurgicala cicatricea sa se formeze din nou.
2. Scar Treatment, link: https://www.alive.com/3116a6a2.php?subject_bread_cramb=127
3. Scar revision, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002991.htm
4. link: https://encyclopedia.farlex.com/scar+tissue
5. Beneath the Surface of Scars and Wound Healing, link: https://www.texasface.com/instruc_scars.html
6. What are Scars and Keloids?, link: https://www.amoils.com/scars.html
7. Can acne scars be removed?, link: https://kidshealth.org/teen/your_body/skin_stuff/acne_scars.html
8. Scars, link: https://www.medicinenet.com/scars/article.htm
9. Scars, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/scars.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Epilare definitiva Epilar
- Vreti sa va scapati de pigmentele maro de pe fata?
- Caderea parului in mod excesiv
- Am luat un extract de marar pentru cresterea sanilor
- Sani mici... Ce metode de marire exista (exclus implantul mamar)?
- Fire pe sani
- Epilarea completa a zonei genitale
- Sani mici la adolescente
- Chiloti la servici
- Spalaturi intravaginale