Estetica adolescenti

©

Autor:

Estetica adolescenti

De ce apeleaza adolescentii la chirurgia estetica sau plastica?

Majoritatea nu apeleaza la chirurgia plastica, desi unii isi doresc, altii nu, unele interventii chirurgicale sunt necesare din punct de vedere medical – pentru a corecta, remodela anumite structuri, trasaturi in urma unui accident, traume sau defecte congenitale.
Esenta motivationala a adolescentilor de a apela la chirurgia estetica este diferita de cea a adultilor: adolescentii doresc acceptare din partea grupurilor sociale de aceeasi varsta, in timp ce adultii doresc sa se diferentieze de cei care sunt de aceeasi varsta, grup social, dorinta de a iesi in fata. In schimb pentru adolescenti " a fi diferit " poate determina neintegrare sociala. Paradoxal, adultii sunt cei care dezvolta anumite obsesii de a semana cu anumite persoane publice, spre deosebire de adolescenti.

Motive pentru care adolescentii isi doresc operatii estetice:
- pentru a corecta un defect fizic care altereaza aspectul corpului si stabilitatea emotionala (exemplu: ginecomastia la baieti, reductia sanilor la fete, corectia pozitiei urechilor, etc) ;
- eliminarea unor cicatrici sau semne inestetice ale pielii (prin interventii laser, dermabraziune, peeling) ;
- corpul lor se afla in crestere si schimbare continua – insa lenta pentru momentul imediat in care ei isi doresc schimbarea unui aspect fizic (cresterea sanilor, eliminarea unui strat adipos, echilibrarea unor trasaturi faciale, etc) ;
- " inspiratia" parintilor care au apelat frecvent la procedee cosmetice si chirurgicale de imbunatatire a aspectului corporal si facial;
- incurajarea parintilor care au apelat si ei la asemenea interventii la o varsta frageda;
* din dorinta lor de a evita o trauma psihica pentru adolescent (tachinarile colegilor, jena, stanjeneala, inhibitii) : cazul urechilor decolate, cresterea in volum a glandelor mamare la baieti;
* pentru a schimba semnificativ atitudinea si aspiratiile in viata ale copilului- optimism, incredere, speranta.
* din dorinta de a nu repeta o trauma proprie din copilarie;
- neintegrarea sociala a adolescentului: inhibitii in a pariticipa la activitati sportive si recreative (plaja, bronz, piscina, sala de gimnastica, dans etc) ;
- presiunea psihologica a reclamelor si a canalelor media asupra psihicului tanar: promovarea unei imagini provocatoare si atragatoare;
- presiunea psihologica si tachinarile adolescentilor de aceeasi varsta sau mai mari.

Adolescentul, ce trece de la o stare emotionala la alta intr-o clipita, trebuie sa accepte faptul ca o operatie estetica nu ii va schimba viata total, si desi va imbunatati un aspect la fizicului sau- va ramane aceeasi persoana, iar interiorul nu va suferi "modificari".
Medicii chirurgi au nevoie sa stabileasca maturitatea pacientului adolescent, capacitatea lui de a intelege implicatiile, stresul si riscurile unei proceduri estetice, motivatia acestuia sa fie interioara (nu pentru a multumi pe cei din jurul sau) . De asemenea trebuie stabilita si maturitatea fizica a pacientului, daca a avut deja loc dezvoltarea completa a zonei pentru care se solicita interventia:
- pentru rinoplastie structura nazala este maturizata la 15- 16 ani pentru fete si 17-18 ani pentru baieti ;
- pentru otoplastie varsta minima este 5 ani – pentru dezvoltarea aproape completa a structurii urechii;
- pentru reductia sanilor, varsta de 16 ani reprezinta varsta minima.
Organismul adolescentului se afla in continua schimbare pana la atingerea varstei de maturitate (pana la 21 de ani) . Parti ale corpului si trasaturi ce pot parea la un moment dat prea mici sau prea mari pot deveni proportionale odata cu trecerea timpului si maturizarea organismului.

Atitudinea parintilor este importanta

Adolescentii au la dispozitie in secolul vitezei si al informatiei, acces nelimitat la informatie pe internet si implicit asupra celor legate de operatiile estetice si adolescentii celebri ai Hollywood-ului.
Este important ca parintii sa sprijine interesul adolescentilor fata de estetica si sanatatea corpului lor, insa sa fie in alerta pentru cazurile de tulburare dismorfica corporala. Acestia nu trebuie sa incerce sa minimizeze aspectul inestetic al unei trasaturi sau sa il ignore, cauzand mai multa suferinta adolescentului. Este indicat sa i se explice copilului ca anumite probleme estetice se pot rezolva natural sau dupa o anumita varsta si sa il ajute sa treaca prin deruta emotionala.

Unii parinti nu inteleg ca de fapt tinta multor producatori de produse dermatocosmetice, produse de machiaj sau de infrumusetare corporala, cat si promovarea aspectului perfect, atragator au drept target segmentul de piata format din adolescenti. Principalul motiv? Sunt o categorie de consumatori imprevizibili, multe achizitii sau decizii sunt realizate sub efectul impulsului de moment, iar reclamele capteaza imediat atentia lor.
O atitudine de dezaprobare (bineinteles argumentata, nu pentru ca " asa spun eu") venita din partea parintilor cu privire la felul in care arata persoanele publice anorexice si " plastice" va fi un plan perfect, care repetat va induce copilului cu timpul o atitudine pozitiva fata de sanatatea corporala si multumirea de sine.

De ce mai multe adolescente doresc operatii estetice comparativ cu baietii?

Explicatia este destul de simpla, din punct de vedere anatomic. Pe masura ce se dezvolta in pubertate, adolescenta, organismul uman (indiferent de sex) tinde sa isi accentueze trasaturile masculine. Acesta reprezinta bineinteles un beneficiu pentru tinerii adolescenti, in timp ce tinerele sunt dezavantajate si incearca sa mascheze aceste trasaturi (imbracaminte, coafura, ingrijire, postura etc) .
Un alt motiv temeinic este presiunea exercitata de societate asupra femeii de a fi mereu fermecatoare, de a arata mereu bine, mai bine, precum si competitia acerba dintre femei privind frumusetea si atractivitatea, competitie nascuta din copilarie.

Decizia trebuie sa fie unanima

# trebuie sa se gaseasca solutii pentru a nu forta adolescentul sa se supuna / sa renunte la o operatie estetica;
# medicul trebuie sa evalueze obiectiv si corect motivatiile pacientului, nu sa cedeze la insistentele acestuia sau a parintilor;
# parintii trebuie sa sustina si sa inteleaga anumite motivatii sau traume ale copilului lor.

Factorii care contribuie cel mai mult la luarea unei decizii sunt:
* ce parte a corpului ar fi implicata;
* nivelul de dezvoltare al corpului, maturitatea organismului (parti diferite ale corpului se maturizeaza la varste diferite) ;
* gradul de deformare sau gravitatea problemei;
* varsta interactiunii sociale ;
* maturitatea emotionala;
* asteptari realiste;
* existenta unei motivatii proprii, interioare (nu a colegilor, parintilor etc) .

Analiza candidatilor
Un ajutor pentru medicul chirurg in a lua o decizie sunt interviurile deschise precum si chestionarele aplicate pacientilor, pentru a determina motivatia reala a pacientului, obiceiurile zilnice, viciile (alcool, consum de tutun, droguri), activitatea sexuala (activi sau nu).

Operatii estetice recomandate pentru adolescenti

1. Otoplastia – remodelarea si repozitionarea corespunzatoare a urechilor poate fi efectuata de la minim 5 ani pentru a evita perioada in care interactiunea sociala devine mai intensa.
2. Rinoplastia – remodelarea nasului poate fi efectuata la o varsta minima de 13 – 14 ani pentru fete, 15 ani pentru baieti.
3. Corectia asimetriei mamare – varsta minima 15 ani (se va alege metoda potrivita de echilibrare: augmentarea sanului mai mic, sau reductia sanului mai mare).
4. Corectia ginecomastiei – desi poate fi o afetiune temporara, o proeminenta excesiva poate dauna fizic si psihic adolescentului – este necesara interventia medicala.
5. Reductia mamara – un volum mamar excesiv poate cauza durere atat la nivelul sanilor cat si la nivelul spatelui pentru adolescente; pot fi ridiculizate de colegi sau dezvolta o pozitie incorecta a corpului;poate fi efectuata dupa varsta minima de 15 ani.
- O alta optiune pentru a trata ginecomastia, asimetria sanilor si operatia reductia mamara este dermolipectomia (indepartarea controlata a tesutului adipos) .
6. Microdermabraziunea – poate indeparta iregularitatile pielii sau estompa cicatrici inestetice.
7. Corectia cicatricilor cu tehnica laser.
8. Peeling chimic- deblocheaza porii, elimina comedoanele (punctele albe, punctele negre) si stimuleaza regenerarea celulara pentru pielea acneica.
9. Indepartarea pilozitatii cu laser – pilozitate inestetica creaza disconfort.

Cele mai frecvente interventii cosmetice pentru adolescenti sunt: rinopalastia, otoplastia, tratamentele pentru reducerea cicatricilor post acneice si reductia mamara.

Operatii estetice pentru adolescenti de evitat

1. Marirea sanilor – este aprobata doar pentru adolescentele cu varsta peste 18 ani (dezvoltarea mamara completa) ; exceptii : erori congenitale, traume sau boli care necesita reconstructia sanului.
2. Liposuctie – adolescentii ar trebui sa se concetreze asupra exercitilor fizice, mentinerea unui tonus muscular corespunzator si o alimentatie echilibrata si sanatoasa; dieta hipocalorica si strategii de "topire" naturala a stratului adipos; exceptie: dieta si exercitiul fizic nu reduce din greutatea unui adolescent supraponderal.
3. Operatii de reducere brusca in greutate (inel pentru stomac, etc) – dauneaza organismului si sanatatii adolescentului aflat in perioada de crestere; exceptie: tratament medical recomandat pentru obezitate.
4. Implanturi de obraji (malare) – maturitatea acestor structuri este atinsa la varsta de 18 ani pentru fete si 21 pentru baieti.
5. Microinjectii cu filleri dermali: Botox, acid hialuronic, etc – folositi in general pentru a reduce ridurile, nu ofera multe avantaje adolescentilor –ex: marirea buzelor (varsta minima : 18 ani) .

Cele mai controversate operatii estetice sunt operatia de marirea sanilor si liposuctia. Principalul motiv il constituie dezvoltarea incompleta a organismului. Graficele de crestere indica faptul ca in perioada 18- 21 de ani adolescentele castiga in greutate si are loc maturizarea organismului lor. Liposuctia este adesea asociata cu tulburari de alimentatie la tinerele adolescente, cele mai multe suferind de anorexie nervoasa, bulimie sau " sindromul urateniei inchipuite".

Studiile confirma sau infirma?

Fara indoiala chirurgia plastica poate oferi beneficii majore pentru copii si adolescenti, atat la nivel fizic cat si la nivel emotional. Insa de cele mai multe ori adolescentii considera ca rezultatele interventiilor estetice le va mari increderea in ei si la va schimba viata. Optimismul, increderea, speranta pot fi efecte pozitive ca rezultat a unui aspect placut si acceptat de pacient.
Studii straine insa au stabilit insa ca multumirea de sine si satisfactia privind aspectul propriului corp creste pe masura ce adolescentii se apropie de maturitate (chiar si pentru cei care si-ar fi dorit la un moment dat o interventie estetica). Acelasi studiu releva ca de fapt trasaturile fizice de care adolescentii se declara nemultumiti sunt adesea stereotipuri promovate de canalele media sau carti.

Tot studiile au dovedit de-a lungul timpului ca persoanele atragatoare, cu un aspect estetic fermecator au mai multe beneficii in viata: joburi mai bune, salarii mai mari, recompense, sunt promovate mai des, respectate mai mult. Aceasta perceptie a adolescentilor din mediul social, influenteaza mult dorinta de a modifica aspecte ale corpului lor.

! Ceea ce trebuie sa intelegeti, ca adolescenti, dar si cei din jur, este ca o persoana atragatoare nu este neaparat mai fericita, iar multumirea vine din interior. Chirurgia plastica va ajuta sa va imbunatatiti aspectul fizic, insa nu va ofera perfectiunea.  
Micsorarea sanilor la varsta adolescentei - mamoreductia pentru adolescente

Datorita conotatiei sexuale, volumul sanilor poate fi un subiect delicat si o caracteristica ce atrage atentia sexului opus intr-un mod nedorit. Si din punct de vedere al vietii cotidiene, exceptand problemele de sanatate si cele psihice apar probleme in gasirea unei garderobe adecvate sau a marimii potrivite la sutien (pentru a asigura suportul si protectia necesara sanilor) ....

Ginecomastia la adolescenti

Ginecomastia se manifesta la adolescentii de sex masculin ca o dezvoltare mai accentuata a glandelor mamare, poate aparea la o varsta cuprinsa intre 10 si 12-14 ani. Aceasta este o consecinta normala a dereglarilor hormonale temporare, iar tumefierea si roseata locala sunt modificari fiziologice normale....


Data actualizare: 03-12-2011 | creare: 13-10-2009 | Vizite: 26412
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum