Cele mai frecvente cauze de dureri la maini

©

Autor:

Cele mai frecvente cauze de dureri la maini
Advertorial oferit de BESTETIC

Mainile sunt structuri complexe, si in acelasi timp delicate. Articulatiile mainii permit miscari puternice si precise pentru dexteritate, dar sunt si vulnerabile la imbolnavire.

Exista multe cauze si tipuri diferite de durere la maini. Durerile de maini pot proveni din diferite parti ale structurii acesteia: articulatii, tendoane, nervi, etc., si se pot manifesta prin inflamatii, leziuni ale nervilor, leziuni datorate miscarii repetate ale incheieturilor mainilor, sau alte afectiuni cronice de sanatate.

Frecvent, in astfel de situatii, pacientii suspicioneaza un posibil reumatism, si iau tratament simptomatic.

Important de stiut este, ca durerea de mana poate avea si alte cauze in afara de reumatism.

Cauzele cele mai des intalnite sunt tendinitele si neuropatiile, in care sunt afectate tendoane sau nervi.

Un video cu aceste cauze poti vedea mai jos:



Dureri de maini: 5 posibile cauze

Artrita reumatoida este o tulburare autoimuna cu evolutie indelungata, care afecteaza in primul rand articulatiile. La nivelul mainii boala se manifesta prin inflamare dureroasa, edem si rigiditate a articulatiilor in special dimineata dupa trezire sau dupa inactivitate prelungita. Cel mai frecvent sunt afectate incheieturile mainilor.

Desi cauzele care provoaca aceasta boala nu sunt clare, se speculeaza ca ar fi vorba despre o combinatie de factori genetici si de mediu. Mecanismul de baza in declansarea artritei reumatoide implica sistemul imunitar al organismului care distruge articulatiile, afectand deasemenea oasele si cartilajul articular.

Daca aceasta boala nu este tratata, cu timpul sunt afectate multiple articulatii (poliartrita).

Obiectivele tratamentului sunt scaderea inflamatiei, excluderea durerii si imbunatatirea starii generale a pacientului.

Frecvent, bolile care provoaca dureri la nivelul mainii se confunda cu reumatismul. Un diagnostic pus corect poate exclude alte boli cu simptome similare.

Neuropatia periferica la maini, apare atunci cand nervii periferici sunt deteriorati. Este o afectiune care provoaca amorteala, durere, furnicaturi si slabiciune la nivelul mainilor.

Odata instalata, durerea este prezenta si in repaus, mai ales noaptea, iar medicatia uzuala nu mai este eficienta.

Exista o serie de cauze care pot provoca leziuni ale nervilor periferici, inclusiv diabet, leziuni traumatice, infectii sau probleme metabolice.

Poate afecta unul sau mai multi nervi, concomitent. Tipul si localizarea durerii neuropatice va depinde de nervii afectati.

Sindromul de compresie nervoasa sau neuropatia de compresie, este frecvent intalnit in patologia dureroasa a mainii.

Cele mai frecvente sindroame dureroase intalnite la mana, sunt: sindromul de tunel carpian, care apare atunci cand nervul median de la incheietura mainii este comprimat, si sindromul de tunel cubital, in care este afectat nervul ulnar la cot.

Tendinita  este atunci cand un tendon se inflameaza, după o leziune a tendonului. Provoaca dureri articulare, și poate duce pana la afectarea mobilitatii tendonului.

Multi oameni dezvoltă tendinita deoarece meseriile sau hobby-urile lor implica miscari repetitive, care pun presiune pe tendoane.

Una dintre cele mai frecvente tendinite la mana este boala De Quervain. Aceasta este o stare patologica invalidanta, usor de recunoscut deoarece se manifesta prin aparitia si/sau agravarea durerii la miscarea degetului mare.

Artrita la mana este o afectiune frecventa care provoaca dureri si inflamatii ale unei articulatii.

Se manifesta prin degradarea progresiva a cartilajului articular pana la distrugerea completa a acestuia. Durerile sunt mari si se resimt doar la mobilizarea articulatiei afectate.

Este intalnita mai frecvent la femei decat la barbati Exista factori de risc care cresc sansele unei persoane de a dezvolta artrita, printre acestia enumerandu-se fumatul si varsta inaintata.

Cea mai cunoscuta artrita este artrita articulatiei carpo-metacarpiene a degetului mare de la mana.

Pseudoartroza este o complicatie a unei fracturi care nu este vindecata corect, si poate aparea atunci cand fractura se deplaseaza, are o cantitate redusa de sange sau se infecteaza.

Aceasta se manifesta ca o articulatie nefireasca, falsa, care in timp provoaca dureri.

Cand trebuie sa va prezentati la un medic specialist in chirurgia mainii?

Pentru orice simptome de durere la mana, indiferent de natura lor, este indicat sa ne adresam unui medic specialist in acest domeniu. Exista cauze multiple ale durerii de mana, care trebuie diagnosticate corect si tratate corespunzator.

Investigatiile necesare in diagnosticarea unei boli de mana cuprind analize de sange, ecografia (ECO) de parti moi, electromiografia (EMG), studii de conducere nervoasa (VCN), rezonanta magnetica (RMN), radiografii (RX) sau computer tomograf (CT).

Doar respectand regula simptome-diagnostic-tratament, te poti apropia de succesul tratamentului.

Citeste mai multe detalii despre bolile care dau dureri la mana aici

Data actualizare: 08-03-2021 | creare: 08-03-2021 | Vizite: 977
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: