Cele mai frecvente 10 mituri despre sanatatea orala
©
Autor: Clinica Q MED
![Cele mai frecvente 10 mituri despre sanatatea orala](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=27511.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/content)
Advertorial oferit de Q-Med Bucuresti
Exista o multitudine de conceptii gresite la care aderam cand vine vorba de grija pe care o purtam zambetului nostru. Pentru a mentine o buna sanatate orala sunt necesare doar cateva minute pe zi si totusi, practicile gresite pot provoca daune ireversibile. In cadrul Clinicilor Q-Med Bucuresti am intalnit, de-a lungul timpului, mai multe astfel de mituri din care am selectat zece.
Iata ce trebuie sa stiti.
Cu cat te speli mai tare, cu atat dintii vor fi mai curati.
Periajul prea insistent sau prea abraziv efectuat cu o periuta de dinti (medie sau ferma) va poate afecta dintii erodand o parte din smaltul dur care protejeaza interiorul dintelui de carii si deteriorare. Intalnim tot mai des cazuri in care, din dorinta de a curata perfect dintii, unele persoane insista la periaj erodand in acest proces smaltul si chiar ranind gingiile.Folosirea atei dentare nu este necesara.
Multe persoane considera folosirea atei dentare ca si optionala, fara un beneficiu substantial pentru a necesita folosirea acesteia intr-un mod zilnic. Cu toate acestea, multi medici stomatologi inca recomanda folosirea atei dentare dupa fiecare masa, pentru mentinerea sanatatii orale corespunzatoare. Folosirea regulata a periutei de dinti nu elimina toate depunerile de pe suprafata dintilor, acestea transformandu-se cu timpul in tartru, ce poate fi eliminat doar cu ajutorul medicului stomatolog. Este important sa urmati recomandarile medicului dentist privind periajul si folosirea atei dentare.Guma de mestecat fara zahar este la fel de buna ca si periajul.
Daca acest lucru ar fi adevarat, copiii de peste tot ar sari de bucurie. Guma de mestecat fara zahar, in deosebi cea care contine Xilitol, poate avea un efect protector asupra dintilor. Guma incurajeaza producerea de saliva, ce ajuta la spalarea acizilor (care erodeaza smaltul) din alimente, bauturi si chiar acidul gastric in cazul unor probleme cum ar fi refluxul gastroesofagian. Xilitolul folosit ca varianta de indulcitor in guma de mestecat ajuta la dublarea efectelor salivei.Guma de mestecat nu poate inlocui periajul si ata dentara atunci cand vine vorba de inlaturarea placii dentare de pe toata suprafata dintilor. Sfatul stomatologilor de la Qmed Bucuresti este sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi, timp de aproximativ doua minute.
Daca in timpul folosirii atei dentare gingiile sangereaza, e mai bine sa renunti la aceasta.
Motivul pentru care gingiile sangereaza se datoreaza inflamatiei. Se intampla adesea atunci cand bacteriile si placa bacteriana raman blocate intre dinti, unde periuta de dinti nu ajunge intr-un mod corespunzator. In timp, bacteriile se acumuleaza si cauzeaza inflamarea gingiilor. Sangerarea face parte din acest proces.Daca folositi atata dentara o data pe luna, sau doar inainte sa mergeti la medicul stomatolog, este posibil sa observati sangerarea gingiilor. Asigurati-va ca folositi ata dentara o data pe zi si inflamatia-sangerarea vor disparea cu timpul.
Nu am mai folosit periuta de dinti de ceva vreme dar avem o programare la dentist. Atata timp cat ma periez bine inainte, nimeni nu va sti, nu?
Ne pare rau sa atragem atentia, dar nu este adevarat. Medicul stomatolog va sti. In lipsa unui periaj regulat, tartrul se formeaza in jurul dintilor si la un anumit punct nu veti putea sa il eliminati doar prin periaj. In plus, veti ramane cu inflamatia gingiilor care apare atunci cand placa bacteriana si tartrul s-au acumulat peste sase luni, ce nu poate fi inlaturata prin folosirea atei dentare timp de cateva zile.Zaharul este principalul vinovat pentru formarea cariilor.
Majoritatea persoanelor considera dulciurile de toate felurile ca si responsabile pentru carii. In realitate biscuitii si chipsurile pot fi si mai daunatoare pentru dinti. Procesul are stransa legatura cu polizaharidele continute in aliment. Carbohidratii in general continand zaharuri care deterioreaza dintii si se lipesc de acestia.Daca aveti dinti sensibili, inseamna ca smaltul acestora s-a macinat cu timpul.
Sensibilitatea este un simptom cheie al pierderii smaltului, stratul dur de protectie din exteriorul dintilor. Totusi sensibilitatea poate fi cauzata si de alti factori, cum ar fi retragerea gingiilor, sau chiar folosirea unei paste de dinti cu efect de albire. Peroxidul de hidrogen (folosit pentru albire) poate patrunde prin smalt, pentru a elimina petele, in stratul interior, parte mai sensibila a dintelui. Partea buna: daca sensibilitatea dumneavoastra este cauzata de albirea dintilor, trecerea la o pasta de dinti mai delicata poate contribui la ameliorarea simptomelor.Afectiunile gingiilor provoaca probleme doar sanatatii orale.
Medicul dumneavoastra dentist poate fi primul care observa, dar daca suferiti de o afectiune a gingiilor, este probabil sa aveti si alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si hipertensiunea, precum si anumite tipuri de cancer care sunt legate de inflamatia cronica.Cu cat dintii sunt mai albi, cu atat sunt mai sanatosi.
Poate fi adevarat, dar nu intotdeauna. Dintii nostri sunt in mod natural albi, iar multe lucruri care ne fac dintii mai intunecati sau galbeni sunt nesanatoase, cum ar fi fumatul.Exista si o multime de lucruri care pot intuneca culoarea dintilor, care nu sunt neaparat nesanatoase, cum ar fi medicamente, pete de la alimente si bauturi sau doar procesul natural de imbatranire.
Daca nu va deranjeaza nimic, nu aveti nevoie de un control dentar.
Aceasta este una dintre cele mai mari conceptii gresite. In cazul multor afectiuni dentare nu veti simti durerea in stadiile incipiente. Problema este ca atunci cand simptomele apar, afectiunea a trecut intr-un stadiu avansat. Daca asteptati pana o carie devine dureroasa pentru a merge la medic, poate fi necesara obturatia de canal sau chiar extractia ce ar fi putut fi evitata prin verificari periodice.Rolul vizitelor regulate la dentist este astfel incat sa putem impiedica deteriorarea dintilor, prin protejarea si observarea acestora inainte de a deveni o problema. In acest sens, va asteptam in cadrul Clinicilor Q-Med Bucuresti pentru o consultatie lipsita de durere!
Data actualizare: 24-04-2018 | creare: 24-04-2018 | Vizite: 588
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Ratele de succes în donarea de ovule și garanția de supraviețuire cu OvobankID
- Ce este epigenetica și ce relație are cu donarea de ovule?
- Avantajele utilizării ouălor vitrificate într-un tratament de donare de ovule
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală