Ce spun unghiile despre sănătatea ta?

©

Autor:

Aspectul unghiilor este important nu doar din punct de vedere estetic, ci și medical, unghiile și starea lor putând semnaliza existența unor probleme de sănătate.

Creșterea unghiilor poate fi afectată de boli de tip acut sau cronic, nutriție, medicație, traumatisme, febră și de înaintarea în vârstă. (1)

Anatomia unghiei

Unghia este formată din mai multe straturi de cheratină, o proteină structurală prezentă și în piele și păr și are următoarele părți componente:

  • Limbul (corpul unghiei) reprezintă partea dură și transparentă a unghiei, cu rol de protecție a vârfurilor degetelor
  • Patul unghial reprezintă pielea de sub limb
  • Perionychium (faldul/învelișul unghial) este reprezentat de pielea din jurul limbului
  • Lunula – pata albicioasă de formă semilunară de la baza corpului unghiei
  • Cuticula – țesutul care acoperă corpul unghiei la baza acesteia
  • Matricea – se extinde de sub perionychium spre baza unghiei și are rolul de a produce corpul unghiei. Conține nervi, limfă și vase de sânge pentru a hrăni unghia. Lunula reprezintă partea vizibilă a matricei. (2)


Date despre o unghie sănătoasă

O unghie sănătoasă este albicioasă și translucidă, lasând culoarea rozie a patului unghial să se vadă prin ea. Are un conținut de 10 până la 30% apă, acesta influențând flexibilitatea unghiei. O unghie cu un conținut scăzut de apă devine casantă. Unghiile degetelor de la mâini cresc mai repede decât cele ale degetelor de la picioare, mai ales cele de la mâna dominantă. În medie, unghiile degetelor de la mâini cresc cu 3, 5 mm/lună, iar cele de la picioare cu 1, 6 mm/lună. Sensul de creștere este spre înainte, începând dinspre matrice și extinzându-se dincolo de vârful degetului. (1, 2)

Modificări ale unghiilor

Unghiile pot prezenta modificări de culoare, structură, formă, mărime sau structură. Ele pot semnala probleme precum malnutriție, infecții, boli acute sau cronice. Iată descrierea unor aspecte anormale ale unghiei și problemele de sănătate pe care acestea le pot indica sau confirma:

  • Liniile lui Beau – acestea sunt șanțuri transversale pe suprafața unghiei. Apar în infecții severe, infarct miocardic, hipotensiune, hipocalcemie, post-operator, ca urmare a unui traumatism la nivelul unghiei, a chimioterapiei sau în subnutriție.
  • Unghiile casante sunt adesea un efect normal al înaintării în vârstă. Sunt corelate însă și cu anumite boli și pot fi cauzate și de utilizarea ojei/acetonei, acestea favorizând deshidratarea unghiei.
  • Koilonichia reprezintă o modificare a formei unghiilor. Acestea sunt subțiri, concave, de forma unei linguri (picăturile de apă scurse pe unghie sunt reținute pe suprafață). Această dereglare este asociată cu anemia feriprivă (prin carență de fier).
  • Leuconichia constă în pete sau linii albe (leuconichia striata/liniile lui Muehrcke) prezente pe unghii. Liniile lui Muehrcke sunt linii albe înguste transversale (fără a fi adâncite, spre deosebire de liniile lui Beau) prezente în număr de două sau mai multe pe unghie. Apar când sinteza proteinelor este scăzută sau pierderea de proteine este mare - de exemplu în hipoalbuminemie (de obicei mai puțin de 2, 2 g/dL) - ca urmare a unor naumite tipuri de chimioterapie sau în sindromul nefrotic.
  • Striuri elevate pe suprafața unghiei. Încrețiturile longitudinale, paralele cu axul lung al degetului, sunt considerate a fi normale odată cu îmbătrânirea. Numeroși medici nutriționiști consideră însă că aceste striuri sunt asociate cu deficiența de acid clorhidric, calciu sau zinc.
  • Unghiile lui Terrypaloare proximală a unghiei și lunulă extinsă. Distal, este prezentă o fâșie mai închisă la culoare. Indică stresul, boli de ficat/ciroză, îmbătrânirea, insuficiență cardiacă congestivă, distrofie miotonică tip 2. Hipoalbuminemia, de exemplu, întâlnită în insuficiența hepatică, provoacă edem în patul unghial, în consecință lunula extinzându-se.
  • Unghiile lui Lindsay – este prezentă o fâșie distală de culoare maronie, ca urmare a depozitării excesive de pigment, jumătatea proximală a unghiei fiind albă iar cea distală roz. Aspectul indică o afecțiune a rinichilor precum uremia sau insuficiența renală cronică.
  • Liniile lui Mee – linii albe transversale (de obicei una singură per unghie, fără a fi adâncită) care dispar cel mai adesea atunci când este aplicată presiune pe ele. Sunt asociate cu diverse forme de otrăvire: cu arsenic, taliu și mai rar în otrăvirea cu alte metale grele.
  • Unghiile în melanomul de tip lentiginos acral – acest tip de melanom poate fi observat în palme, pe tălpi și chiar în interiorul cavității bucale. Prezența periunghială este un indiciu ce confirmă dezvoltarea acestui tip de melanom.
  • Hemoragiile în așchie – sunt prezente linii roșii sau roșii-maronii sub unghie care pot fi asociate cu traumatisme dar și cu endocardită (infecția valvelor inimii), sclerodermie sau vasculită.
  • Degetele hipocratice (în sticlă de ceas) – unghiile devin mai moi și par „a pluti” deasupra patului unghial, care la rândul lui este mai lat și mai rotunjit decât în mod obișnuit. Unghiul dintre corpul unghiei și faldul unghial proximal este mai mare de 180 de grade, în timp ce în mod normal este mai mic de 180 de grade. Degetele hipocratice indică anomalii cardiace congenitale, dar și afecțiuni pulmonare, infecțioase, endocrine, oncologice (cancer pulmonar). Probleme cardiovasculare sunt indicate și de unghiile „scobite” (koilonichia) sau cele în nuanțe de albastru.
  • Onicoliza – desprinderea gradată a unghiei de patul unghial, începând distal. Se produce ca urmare a unui traumatism sau apare în boli de tiroidă, psoriazis, boala Raynaud, anemie, pelagră, sifilis.
  • Unghii corodate, eventual îngroșate și cu pete galbene cu aspect de ulei – apar în psoriazisul unghiilor.
  • Paronichia (panarițiu) – inflamarea faldului unghial ca urmare a infectării acestuia în regiunea cuticulei, de obicei cu Staphylococcus aureus. Factori de risc sunt și diabetul, expunerea la solvenți chimici, manichiura/pedichiura agresivă. (3, 4, 5, 6, 7)


Așadar, atunci când unghiile Dvs. prezintă modificări de culoare, structură, formă sau mărime, nu uitați că aceste aspecte modificate pot ajuta la indicarea sau confirmarea unor diagnostice. Prezentați-vă la medic pentru un diagnostic corect atunci când aspectul unghiilor nu mai este unul normal, mai ales dacă prezentați deja în mod evident alte simptome de boală.


Data actualizare: 28-07-2014 | creare: 28-07-2014 | Vizite: 9825
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să evitați infecțiile micotice ale unghiilor
  • Îți cad unghiile? Ce poate însemna asta
  •