Ce să folosești la antrenament - bumbac vs sintetic?
Autor: Patriche Silvia
Hainele speciale pentru sport trebuie să fie confortabile È™i să lase pielea să respire, permiÈ›ând astfel evaporarea transpiraÈ›iei. Depinde foarte mult È™i care este sportul practicat È™i intensitatea (de exemplu, hot yoga implică o eliberare mai mare de transpiraÈ›ie È™i miÈ™cări ceva mai tehnice, deci necesită haine uÈ™oare care să nu reÈ›ină transpiraÈ›ia).
Majoritatea sporturilor necesită materiale care să se întindă, care să permită miÈ™cările libere, dar să aibă È™i abilități de izolare termică – hainele trebuie să permită schimburile de aer, atât în timpul iernii, cât È™i vara È™i să menÈ›ină căldura în sezonul rece È™i răcoarea în sezonul cald.
De exemplu, în sporturile pe zăpadă, este recomandat să porÈ›i mai multe straturi de haine – primul, cel mai apropiat de piele trebuie să absoarbă transpiraÈ›ia, dar să nu o reÈ›ină, stratul al doilea trebuie să aibă abilități izolatoare, iar apoi ultimele straturi trebuie să fie impermeabile È™i asigure rezistenÈ›a la frig È™i vânt.
Ideea de bază a hainelor speciale pentru sport este să asigure transferul transpiraÈ›iei de pe piele pe ultimele straturi ale hainelor, de unde se poate evapora. Pentru a asigura acest lucru, este nevoie de materiale moi, uÈ™oare, care să se întindă uÈ™or.
Poliester este bun pentru sport și ușor, dar mirositor
O echipă de cercetători din Belgia È™i-a pus următoarea întrebare: Care este cel mai bun material pentru persoanele care merg la sală È™i de ce mirosim imediat după antrenament? Oamenii de È™tiință au convins un grup sănătos să meargă la sală, fie în haine din bumbac, fie din poliester. Ulterior, hainele transpirate au fost È›inute în pungi de plastic. Apoi, acestea au fost mirosite de o serie de experÈ›i în mirosuri, iar cercetătorii au luat probe pentru a detecta de unde vine mirosul neplăcut (doar la subraÈ› există peste 10 milioane de bacterii, au mai spus experÈ›ii). (1, 2, 3)
Rezultatele nu au arătat microbi din familia Corynebacterium (principalul gen de microbi mirositori) È™i Micrococci, aÈ™a cum se aÈ™teptau cercetătorii, ci că hainele din poliester nu au absorbit transpiraÈ›ia precum materialele din bumbac. Aparent, transpiraÈ›ia s-a acumulat între fibrele de poliester È™i a căpătat miros neplăcut.
Pentru a confirma rezultatele, cercetătorii au mai realizat un experiment, de această dată în laborator. Au expus mai multe fibre (poliester, acril, nylon, lână, viscoză, bumbac È™i lână) la bacteriile care apar după un antrenament la sală. Bumbacul a adunat foarte puÈ›ine bacterii mirositoare, iar poliesterul a fost cel mai afectat.
Pe lângă aceste lucruri deja È™tiute, oamenii de È™tiință au aflat că nylonul sintetic reÈ›ine Propionibacterium acnes, o bacterie care determină acneea È™i mirosul neplăcut al picioarelor. De asemenea, viscoza nu a reÈ›inut bacterii, iar lâna a reacÈ›ionat similar bumbacului.
Potrivit cercetătorilor, cele mai potrivite haine pentru sport sunt modelele hibrid. De exemplu, zona de la subraț să fie din bumbac sau alte materiale naturale, iar restul din materiale sintetice comode.
Bumbacul permite pielii să respire, dar reține transpirația
Un alt experiment a urmărit „lupta” dintre bumbac È™i fibrele sintetice dintr-un alt punct de vedere, al transpiraÈ›iei reÈ›inute. Experimentul a implicat preluarea tricourilor din bumbac sau materiale sintetice, de după un curs de spinning (mers pe bicicletă statică, curs desfășurat în grup cu un ghid motivator în față). De această dată poliesterul È™i celelalte materiale sintetice au avut câÈ™tig de cauză – tricourile din bumbac erau ude (absorbiseră transpiraÈ›ia), iar cele din poliester sau alte materiale sintetice erau uscate. (4)
Care este cel mai bun material pentru sport?
În fine, antrenorii de sport È™i sportivii, precum cercetării de mai devreme recomandă combinaÈ›ii de materiale pentru hainele de sport. De exemplu, pentru înot È™i drumeÈ›ii, cel mai potrivit este o combinaÈ›ie de nylon cu spandex. (5)
Pentru fotbal, materiale din poliester cu elastan È™i proprietăți care asigură uscarea rapidă (bumbacul nu este potrivit, deoarece reÈ›ine transpiraÈ›ia È™i îngreunează activitatea sportivă). Pentru yoga, cele mai potrivite sunt topurile din poliester È™i pantaloni din poliester elastic sau bumbac elastic (combinaÈ›ii de bumbac È™i elastan).
Pentru alte activități sportive realizate la sală, sunt recomandate combinaÈ›ii de bumbac È™i poliester (în special tricouri din plasă de poliester pentru a permite evaporarea transpiraÈ›iei).
Unele persoane spun cele mai bune haine pentru sport trebuie să aibă bumbac-poliester, 50-50%. Astfel de haine sunt mai ieftine decât cele 100% bumbac, dar tot menÈ›in din moliciunea acestui material. (6, 7)
Fiecare material are avantajele È™i dezavantajele sale. Important este ca hainele sport să permită pielii să respire È™i, în funcÈ›ie de activitate, să nu reÈ›ină transpiraÈ›ia. Pentru unele persoane, acest lucru înseamnă haine din poliester, pentru altele combinaÈ›ii de poliester È™i bumbac. ExperÈ›ii ne sfătuiesc să încercăm ambele opÈ›iuni È™i apoi să alegem varianta potrivită.
2. Microbial Odor Profile of Polyester and Cotton Clothes after a Fitness Session. https://aem.asm.org/content/80/21/6611.abstract
3. Odor Intensity in Apparel Fabrics and the Link with Bacterial Populations. https://www.researchgate.net/publication/249785647_Odor_Intensity_in_Apparel_Fabrics_and_the_Link_with_Bacterial_Populations
4. Why does my exercise clothing smell? https://www.bbc.com/news/magazine-37220208
5. Which fabric is to be used for sports wear? https://www.quora.com/Which-fabric-is-to-be-used-for-sports-wear
6. Understanding Activewear Materials: Which Fabric Is Best For You? https://activecities.com/blog/understanding-activewear-materials-which-fabric-is-best-for-you/
7. What is the best fabric for leggings (sportswear)? https://www.quora.com/What-is-the-best-fabric-for-leggings-sportswear
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum