Ce impact au medicamentele psihotrope asupra sănătății fizice?

©

Autor:

Ce impact au medicamentele psihotrope asupra sănătății fizice? Persoanele cu tulburări de sănătate mintală severe, în special schizofrenie sau tulburare depresivă majoră, au o durată de viață mai scurtă decât populația generală. Pe lângă factorii asociați afecțiunilor mintale și a stilul de viață nesănătos, o contribuție importantă la creșterea riscului de mortalitate o au medicamentele psihotrope.

Medicația psihiatrică, componentă principală a tratamentului tulburărilor mintale, poate contribui la apariția sau agravarea afecțiunilor fizice. În cazul persoanelor vârstnice, tratamentul inadecvat cu antipsihotice sau antidepresive, două clase de medicamente psihotrope, crește într-un mod semnificativ riscul de obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, tulburări tiroidiene, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli musculo-scheletice, precum și tulburări de mișcare și convulsii. (1, 2)

Ce sunt medicamentele psihotrope?

Medicamentele psihotrope (sau psihiatrice) descriu orice medicamente cu acțiune directă asupra psihicului, care afectează comportamentul, gândurile, starea de spirit și percepția. Medicamentele psihotrope acționează prin ajustarea nivelurilor substanțelor chimice din creier și se clasifică, în funcție de acțiunea lor, în medicamente stimulente, antidepresive, antipsihotice, anxiolitice și antiepileptice (stabilizatori ai dispoziției). Medicamentele psihotrope, cu precădere antidepresivele, anxioliticele și antipsihoticele, pot provoca reacții adverse severe, astfel că utilizarea lor trebuie monitorizată de medicul psihiatru. (1, 2, 24, 25)

Când este recomandată administrarea medicamentelor psihotrope?

Medicamentele psihotrope sunt recomandate în tratamentul unei game variate de tulburări psihice. Clasa de medicamente psihotrope prescrise de medic, cât și tipul acestora, vor depinde de simptomele individuale ale pacientului. Medicamentele psihotrope se administrează doar pe bază de rețetă eliberată de medicul psihiatru, iar automedicația sau un dozaj prea mare pot avea efecte adverse severe asupra organismului. Atunci când sunt administrate corect, conform indicaților medicului, majoritatea medicamentelor psihotrope prezintă efecte benefice semnificativ mai mari decât riscurile asociate. Unele medicamente, precum aripiprazol sau quetiapina, ambele antipsihotice atipice utilizate în tratamentul tulburărilor mintale severe, nu sunt aprobate pentru utilizarea la persoanele tinere, din cauza faptului că sporesc riscul unui comportament suicidar. (1, 2)

Care sunt principalele efecte negative ale medicamentelor psihotrope?

Creșterea în greutate

Utilizarea pe o perioadă îndelungată a antipsihoticelor (clasă de medicamente psihotrope utilizate preponderent în tratamentul psihozelor cauzate de schizofrenie și tulburarea bipolară) sau a antidepresivelor (clasă de medicamente psihotrope care pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresive și a tulburărilor de anxietate) crește semnificativ riscul de apariție a obezității. Studiile arată că tratamentul cu antipsihotice determină, în 15-72% dintre cazuri, modificarea indicelui de masă corporală și a greutății relevante clinic (creșterea estimată este de peste 7% din valoarea inițială). În general, creșterea în greutate apare în primele săptămâni de tratament și adesea ajunge la un platou în decurs de un an.

Creșterea în greutate poate fi influențată inclusiv de clasa medicamentelor antipsihotice administrate. Studii revizuite arată că cea mai mare creștere în greutate este întâlnită la pacienții care utilizează antipsihotice din a doua generație, precum clozapină sau olanzapină.

În cazul antidepresivelor, creșterea în greutate este mai modestă, fiind adesea asociată cu administrarea de mirtazapina (medicament din clasa antidepresivelor atipice, utilizate pentru tratarea depresiei) și amitriptilina (antidepresiv triciclic utilizat pentru tratarea tulburărilor depresive majore și a unor sindroame dureroase). (1, 2, 15)

Dislipidemia

Factor de risc pentru bolile coronariene, dislipidemia presupune alterarea metabolismului grăsimilor, afecțiunea fiind adesea asociată cu obezitatea. Anumite populații de pacienți psihiatrici, precum cele afectate de schizofrenie, prezintă un risc crescut de dislipidemie și obezitate, parțial din cauza dietei slabe și a stilului de viață sedentar, dar și din cauza utilizării anumitor medicamente antipsihotice.

Efectele adverse ale utilizării medicamentelor psihotrope, cu precădere a clozapinei și olanzapinei, ambele antipsihotice atipice, apar în special asupra trigliceridelor și a colesterolului. În cazul antidepresivelor, în ciuda asocierii acestora cu creșterea în greutate, un important factor de risc pentru dislipidemie, studiile nu au evidențiat o asociere între dislipidemie și administrarea de antidepresive. (1, 6, 7)

Disfuncția erectilă

Medicamentele antidepresive pot afecta viața sexuală, principalele efecte adverse fiind scăderea libidoului, disfuncția erectilă, ejacularea prematură, excitarea genitală persistentă, anorgasmia (incapacitatea femeilor de a atinge orgasmul), uscăciunea vaginală și lactația non-puerperală sau galactoree la femei.

Cercetările arată că mai bine de două treimi dintre persoanele aflate sub tratament cu antidepresive prezintă riscul de a se confrunta cu tulburări de dinamică sexuală, indiferent de sex. Disfuncția sexuală are un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, a relațiilor personale, a stimei de sine și a recuperării, fiind o cauză frecventă de neaderare sau chiar de întrerupere a tratamentului.

Deși orice antidepresiv poate provoca probleme de natură sexuală, unele antidepresive, precum citalopram, escitalopram, duloxetina, paroxetina, fluoxetina și sertralina sunt mai frecvent incriminate. (1, 3, 4, 5)

Hipotiroidism

Compușii cu litiu, folosiți preponderent pentru tratarea tulburării bipolare, pot afecta funcționarea glandei tiroide și a paratiroidei. O analiză sistemică publicată în revista Lancet a arătat că litiul sporește semnificativ riscul de hipotiroidism. De asemenea, analiza concluzionează faptul că litiul crește ușor nivelul hormonului paratiroidian și a calciului din sânge. Datorită efectelor sale de inhibare a hormonului tiroidian, litiul este utilizat ca terapie adjuvantă în tratamentul hipertiroidismului sever. (1, 8, 9, 10)

Bronhopneumonie

În trecut o cauză principală de deces la persoanele cu afecțiuni psihiatrice, pneumonia de aspirație, o bronhopneumonie apărută în urma pătrunderii unui corp străin în arborele bronșic, este în prezent asociată cu utilizarea antipsihoticelor din prima și a doua generație. Tratamentul cu clozapină este o potențială cauză a pneumoniei, riscul de dezvoltare a afecțiunii în urma administrării sale fiind aproape de două ori mai mare decât riscul asociat pentru alte antipsihotice, precum olanzapină, quetiapină sau risperidonă. Un risc crescut de pneumonie nu a fost observat la persoanele aflate sub tratament cu antidepresive sau cu antiepileptice. (1, 11, 12)

Osteoporoză

Studiile arată că antidepresivele sunt asociate cu scăderea densității osoase și risc crescut de fracturi osoase, preponderent la persoanele vârstnice. De asemenea, majoritatea analizelor au constatat creșteri importante ale riscului de fracturi inclusiv pentru persoanele tratate cu antipsihotice. Utilizarea concomitentă a unui opioid cu unul sau mai multe antipsihotice poate crește, de asemenea, riscul de fractură la pacienții vârstnici. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu menționează în prezent medicamentele antipsihotice ca factor de risc pentru osteoporoză. (1, 13, 14)

Alte condiții asociate cu utilizarea medicamentelor psihotrope:

  • diabet de tip II (administrarea medicamentelor antipsihotice persoanelor cu vârsta de până în 18 ani crește de aproape trei ori riscul de diabet, comparativ cu cei care au primit alte medicamente psihotrope - riscul crește încă din primul an de tratament și tinde să rămână crescut chiar și la un an de la întreruperea tratamentului); (1, 15)
  • cetoacidoza diabetică (afecțiune potențial fatală, care poate să apară la persoanele cu schizofrenie aflate sub tratament cu antipsihotice de a doua generație, în special clozapină și olanzapină); (1, 16)
  • hipertensiune arterială (în ciuda asocierii anumitor medicamente psihotrope cu creșterea greutății corporale, efectul asupra tensiunii arteriale nu este la fel de pronunțat - venlafaxina, un antidepresiv din clasa inhibitorilor serotoninei, este cel mai frecvent asociată cu hipertensiunea arterială);
  • miocardita (tratamentul cu clozapină, un antipsihotic atipic, crește semnificativ riscul de inflamație a mușchiului cardiac - atunci când apare, miocardita se instalează la începutul tratamentului, preponderent la pacienții de sex masculin);
  • stop cardiocirculator (medicamentele psihotrope, administrate în doze mari, pot predispune la tahiaritmie ventriculară, condiție care poate pune viața în pericol, în lipsa unui tratament adecvat); (1, 17, 18)
  • leucocitopenie (scăderea numărului de leucocite sub valorile minime normale, condiție care poartă numele de leucocitopenie, este asociată cu administrarea de antipsihotice, antidepresive și stabilizatori ai dispoziției); (19, 20)
  • constipație (simptom gastrointestinal cu potențiale consecințe grave asupra sănătății, constipația poate să apară în urma administrării de medicamente psihotrope - cel mai frecvent, constipația este raportată de către utilizatorii clozapinei, zotepinei și risperidonei); (1, 21)
  • tremurături ale mâinilor și tulburări de mișcare. (1, 22, 23)


În ciuda potențialului crescut de a afecta negativ sănătatea fizică, medicamentele psihotrope cresc speranța de viață a pacienților, efectele acestora fiind unele în general pozitive. Mai multe studii care furnizează date generalizate au sugerat că mortalitatea este mai mică la pacienții care primesc tratament psihiatric, comparativ cu cei care nu primesc. Chiar și în cazul pacienților cu schizofrenie, studiile au arătat că antipsihoticele pot fi un factor major pentru scăderea mortalității prin sinucidere sau din cauze cardiovasculare. Dintre antipsihoticele specifice, folosite de pacienții cu schizofrenie, clozapina a fost asociată cu cel mai benefic rezultat în ceea ce privește reducerea mortalității. (1, 26, 27, 28)


Data actualizare: 20-12-2021 | creare: 29-06-2021 | Vizite: 6018
Bibliografie
(1) Effects of antipsychotics, antidepressants and mood stabilizers on risk for physical diseases in people with schizophrenia, depression and bipolar disorder, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4471960
(2) What Is a Psychotropic Drug? link: https://www.healthline.com/health/what-is-a-psychotropic-drug
(3) Managing Antidepressant Sexual Side Effects, link: https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/antidepressant-sexual-side-effects#causes
(4) How to Reduce Sexual Side Effects From Antidepressants, link: https://www.verywellmind.com/how-to-reduce-sexual-side-effects-1067490
(5) Managing Antidepressant-Induced Sexual Dysfunction: A Holistic Approach, link: https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/sexual-dysfunction/managing-antidepressant-induced-sexual-dysfunction-a-holistic-approach/
(6) Dyslipidemia and atypical antipsychotic drugs, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15600382/
(7) Metabolic Effects of Antidepressant Treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439472
(8) The effect of lithium on thyroid function in patients with bipolar disorder, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25204089
(9) Lithium and thyroid, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19942149
(10) Lithium toxicity profile: a systematic review and meta-analysis, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014067361161516X
(11) Antipsychotic drug use and pneumonia: Systematic review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30334664
(12) Antipsychotics and the Risk for Aspiration Pneumonia in Non-Psychiatric Hospitalized Patients: A Cohort Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5729090
(13) Is antipsychotic treatment linked to low bone mineral density and osteoporosis? A review of the evidence and the clinical implications, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731625
(14) Osteoporosis Associated with Antipsychotic Treatment in Schizophrenia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652172
(15) Patients on Atypical Antipsychotic Drugs, link: https://care.diabetesjournals.org/content/26/5/1597
(16) Diabetic ketoacidosis associated with antipsychotic drugs: case reports and a review of literature, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28636569
(17) Atypical Antipsychotics May Cause Hypertension, link: https://medsafe.govt.nz/profs/puarticles/aahyp.htm
(18) Use of atypical antipsychotics and risk of hypertension: A case report and review literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6457028
(19) Decreased White Blood Cell Count Related to Haloperidol Add-on Treatment to Olanzapine, link: https://www.sop.org.tw/sop_journal/Upload_files/25_2/009.pdf
(20) Risperidone- and Aripiprazole-Induced Leukopenia: A Case Report, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2644464
(21) Pharmacological treatment for antipsychotic‐related constipation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6465073
(22) Drug-Induced Tremor, link: https://www.healthline.com/health/drug-induced-tremor
(23) Antipsychotic-Induced Movement Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004713
(24) Commonly Prescribed Psychotropic Medications, link: https://www.healthpartners.com/ucm/groups/public/@hp/@public/documents/documents/entry_194823.pdf
(25) Psychotropic substance, link: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/psychotropic-substance
(26) Antipsychotic treatment and mortality in schizophrenia, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25422511
(27) 20-year follow-up study of physical morbidity and mortality in relationship to antipsychotic treatment in a nationwide cohort of 62,250 patients with schizophrenia (FIN20), link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/wps.20699
(28) Mortality and Cumulative Exposure to Antipsychotics, Antidepressants, and Benzodiazepines in Patients With Schizophrenia: An Observational Follow-Up Study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26651392
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum