Ce este coxartroza si cand este necesara operatia de protezare a soldului
©
Autor: Dr. Ion Loghinescu, Medic specialist ortopedie-traumatologie
Advertorial oferit de Spitalul CLINICCO, Brasov
Despre articulatia soldului
Articulatia soldului sau articulatia coxo-femurala are un rol semnificativ in desfasurarea mersului. Impreuna cu muschii soldului indeplineste si functia de suport al greutatii corporale, mentinand pozitia verticala a acestuia. La formarea articulatiei soldului iau parte doua oase: coxalul (care impreuna cu sacrul formeaza bazinul) si femurul (osul coapsei). Extremitatea superioara a femurului prezinta un cap, capul femural care aluneca in cavitatea cotiloida din osul coxal. Cele doua suprafete ale articulatiei sunt acoperite de o structura elastica numita cartilaj, structura care permite alunecarea usoara si nedureroasa. Articulatia este limitata de un manson (capsula articulara) si se scalda intr-un lichid (lichidul sinovial) care serveste drept lubrifiant la fel ca si uleiul in angrenajul unei masini.Ce este coxartroza?
Cand invelisul elastic (cartilajul) care imbraca osul la nivelul articulatiei soldului este uzat, in limbaj medical se spune ca suferiti de artroza a soldului sau coxartroza. Odata cu disparitia cartilajului, osul va fi dezgolit. De-a lungul timpului, osul se deformeaza si formeaza denivelari sub forma de ciocuri (osteofite) care blocheaza si mai mult articulatia.Artroza evolueaza intr-o maniera imprevizibila: ea este fie limitata la o zona restransa si se intinde progresiv, fie poate cuprinde in cateva luni de frecare intreaga suprafata de alunecare.
Cauzele acestor uzuri pot fi multiple: varsta, structura imperfecta a articulatiilor, excesul de greutate, socurile, fragilitatea mostenita prin ereditate, anumite maladii (maladii inflamatorii).
Simptomatologia
Acuzele survenite in urma acestor modificari sunt:- Durere la nivelul soldului, iradiata sau nu in lateral sau la nivelul genunchiului
- Redoarea (intepenirea) mai ales matinala sau dupa repaus prelungit, dificultate comuna tuturor artrozelor
- Dificultati la mers datorita rigiditatii articulatiei. Mersul devine anormal, fapt care atrage perturbari la nivelul genunchiului, coloanei vertebrale, a celuilalt sold
- Atrofia musculara la nivelul grupelor de muschi care permit mobilitatea articulatiei, deoarece nu mai pot functiona in mod normal
Evaluarea medicala
Pentru a cunoaste gravitatea cazului se folosesc indicatori precum:- Frecventa cu care se folosesc medicamente impotriva durerii
- Schiopatatul in timpul mersului sau faptul ca este necesar un baston pentru ajutor la mers
- Distanta care poate fi parcursa fara dureri
- Dificultati la incaltare
- Gradul de afectare a calitatii vietii cotidiene
Tratament
Durerea si inflamatia articulara pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente condroprotectoare pot proteja cartilagiul si pot incetini evolutia artrozei. Pentru a se mentine elasticitatea si a se intretine muschii este utila gimnastica si reeducarea mersului. Este utila combaterea obezitatii care mareste solicitarea mecanica. Contractura musculara se va combate prin procedee fizioterapice si medicamentos.Tratamentul medicamentos si cel de recuperare amelioreaza situatia pentru o perioada de timp dar nu impiedica evolutia bolii si nu poate opri procesul de degradare articulara.
Cand este necesara operatia?
Daca tratamentele medicale nu au rezultat satisfacator, medicul specialist ortoped va poate recomanda o intervente chirurgicala. Incepand cu un anumit stadiu al rigiditatii si al durerii, disconfortul este atat de mare incat este momentul sa fie luata in considerare posibilitatea unei operatii. Acest stadiu este diferit de la un pacient la altul. Pentru a lua o astfel de decizie trebuie sa aveti o discutie cu medicul ortoped al dumneavoastra, care sa fie cat mai completa si care trebuie sa aiba in vedere toate optiunile care exista.Implantul protezei de sold (artroplastia de sold)
Persoanele de varsta a doua sau a treia sufera adesea de probleme ale articulaţiilor, uzura prin frecare, inflamatii, precum si de leziuni ale oaselor si articulatiilor, ce pot duce la deteriorarea prematura a cartilajului articular. Atunci cand se intampla acest lucru, articulatia se umfla, devine dureroasa si ingreuneaza activitatile zilnice. In aceste situatii, este necesara inlocuirea articulatiei soldului prin piese artificiale de o aceeasi forma (endoproteza), interventie chirurgicala ce poarta denumirea de artroplastie de sold. Aceasta operatie este metoda standard de tratament al artrozelor aflate in stadii avansate, a poliartritei reumatoide, necrozei avasculare si al afectiunilor posttraumatice. In urma implantarii unei proteze, pacientul constata o imbunatatire majora a calitatii vietii, prin eliminarea durerii si recastigarea mobilitatii articulatiei, putand sa-si reia un comportament activ: abilitatea de a merge, precum si capacitatea de a efectua activitatile zilnice obisnuite.Prima operatie de artroplastie de sold a fost realizata in 1940 de Dr. Austin Moore. Pe parcursul a sapte decenii tehnica chirurgicala, complexitatea implanturilor si materialele folosite au evoluat impresionant, astfel incat in zilele noastre artroplastia de sold este considerata ca operatia ortopedica cu cel mai mare grad de succes.
Protezarea soldului inseamna inlocuirea articulatiei soldului cu un ansamblu de implanturi articulate ce permite efectuarea miscarilor naturale ale soldului.
Implanturile pentru sold au 3 componente:
- tija (componenta femurala) este metalica din titan sau cobalt-crom
- capul femural poate fi din metal sau ceramica. Ceramica este un material care se uzeaza mai greu si asigura o viata mai lunga protezei implantate.
- cupa (componenta acetabulara) este metalica, captusita cu polietilena.
Spitalizarea este variabila de la un pacient la altul si de la un tip de proteza la altul; in general este cuprinsa între 7 si 10 zile. Recuperarea incepe inca din perioada spitalizarii, pacientii invatand cu ajutorul kinetoterapeutului cum sa mearga, cum sa urce si sa coboare scarile si ce exercitii de recuperare medicala trebuie sa faca la intoarcerea acasa. La 3 luni de la interventia chirurgicala pacientul revine in totalitate la viata normala.
Sfaturi pentru pacientii cu proteza de sold pentru primele 3 luni dupa interventia chirurgicala
- fiti atent(a) in primele saptamani postoperator pentru a evita caderile. Acestea va pot afecta soldul protezat. Folositi carja sau apelati la cineva care sa va ajute pana va recuperati forta musculara, mobilitatea si echilibrul.
- nu incrucisati picioarele
- nu va flectati soldurile mai mult de 90 de grade
- nu va rasuciti excesiv picioarele si corpul inauntru sau in afara
- respectati programul de recuperare recomandat
- prezentati-va in mod regulat la controalele clinice si radiologice indicate
- asezati-va pe scaune suficient de inalte sau folositi o perna pentru a ridica inaltimea scaunului
- folsiti un inaltator pentru scaunul de toaleta
- folsiti un incaltator cu maner mai lung pentru a evita flexarea in articulatia soldului
- dormiti cu o perna intre picioare pe o perioada de 3 luni postoperator
Informatii oferite de Spitalul CLINICCO, Brasov
Artroplastiile de sold si de genunchi (protezarile articulatiei soldului si articulatiei genunchiului), constituie activitatea centrala a echipei de medici ortopezi a spitalului CLINICCO din Brasov, acestea fiind proceduri care sunt efectuate zilnic. In clinica de ortopedie a spitalului CLINICCO, in afara de artroplastii de sold si de genunchi, se fac si alte tipuri de interventii chirurgicale cum ar fi: interventii artroscopice la nivelul genunchiului si umarului, reducerea si osteosinteza fracturilor si pseudoartrozelor de membre, chirurgia antepiciorului (hallux valgus) si chirurgia tumorilor aparatului osteoarticular. Daca doriti informatii suplimentare despre activitatea clinicii, va invitam sa vizitati site-ul nostru: https://www.clinicco.ro/servicii-medicale/ortopedie/ sau sa ne contactati la adresa de e-mail ortopedie@clinicco.ro sau la numerele de telefon 0268-401 200, 0268-445 584.
Data actualizare: 01-05-2013 | creare: 09-05-2012 | Vizite: 20874
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător
- Walkbot: soluție avansată pentru recuperarea membrelor inferioare
- Avantajele Carriere Motion și a brackeților SLX, ca variantă modernă de tratament al afecțiunilor ortodontice
- Servicii psihologice adresate copiilor și adolescenților
- Alege înțelept pentru sănătatea ta atunci când cauți un doctor gastroenterolog în Suceava
- Clinica EXCEDENT este locul unde zâmbetul tău devine o operă de artă