Cauze hormonale de infertilitate la femei
©
Autor: Stanciu Elena
Hormonii sexuali feminini si functiile lor:
GnRH – hormoni gonadotropi- sunt 2 (GnRH1si GnRH2) eliberati de hipotalamus (centru de control al corpului, ce regleaza si ciclul menstrual), preluati de hipofiza ce elibereaza FSH (in prima jumatate a ciclului menstrual) si respectiv LH (in a doua jumatate a ciclului menstrual).
- este produs de glanda pituitara si stimuleaza cresterea foliculilor (saculeti cu lichid ce contin 4-5 ovule).
- este produs de glanda pituitara si stimuleaza foliculii ovarieni sa elibereze ovulele;
- in timpul ciclului menstrual stimuleaza formarea si ingrosarea endometrului (mucoasa uterina) ;
- prezenta sa mentine mucusul cervical cat mai putin vascos, clar si apos in timpul ovulatiei pentru ca sperma sa circule spre cavitatea uterina.
- este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar in timpul sarcinii de catre placenta;
- rolul sau este de a pregati mucoasa uterina pentru a primi ovulul fertilizat (implantarea ovulului fecundat in uter) ;
- este solicitat de organism pentru productia altor hormoni steroizi: estrogenul si testosteronul.
- este produs de ovare;
- rolul sau este de a mentine structura si functia peretului vaginal;
- este responsabil de nutritia ovulului fertilizat si apoi de dezvoltarea fetusului.
Ce este dezechilibrul hormonal?
O reactie alergica la functionarea normala a hormonilor in mecanismele interne. Principalii hormoni implicati in menstruatie, ovulatie si conceptie sunt progesteronul si estrogenul, a caror productie variaza in functie de diversi factori precum dieta, nutritie, stres si mecanismul de ovulatie.Dezechilibrele hormonale pot fi prezente la femeile de toate varstele, insa simptomele apar dupa 25 de ani si devin evidente spre 40 de ani.
Semne si indicatori ai dezechilibrelor hormonale:
- simptome alergice
- anxietate
- libidou scazut
- depresie
- ameteli
- endometrioza
- dezvoltarea anormala a parului facial
- hirsutism
- oboseala
- tulburari de gandire
- pierderea parului
- dureri de cap
- sindrom premenstrual
- incontinenta urinara
- crestere brusca in greutate
- retentie de apa
- ridare excesiva a pielii.
Diagnostic: cu ajutorul testelor hormonale de masurarea a nivelurilor acestora din sange sau saliva.
Cauze hormonale ale infertilitatii la femei
Schimbarile hormonale se sincronizeaza in corpul femeii in vederea eliberarii ovulelor din ovare si ingrosarea endometrului, pregatirea implantarii ovulului fertilizat. Aceste schimbari sunt precise si pot fi determinate cu ajutorul testelor de urina, testelor de sange si graficelor de temperatura bazala corporala, kit-urilor de predictie a procesului de ovulatie, etc.1. Insuficienta de progesteron
Nivelul de estrogen este variabil in cursul unui ciclu menstrual, inregistrand o crestere mai mare in timpul procesului de ovulatie si o diminuare ulterioara daca fertilizarea nu are loc. Atat reducerea progesteronului cat si a estrogenului declanseaza menstra. Daca insa conceptia are loc, nivelul de progesteron creste tocmai pentru a impiedica mucoasa uterina sa fie respinsa, eliminata.Infertilitatea se poate datora si unei defectiuni a luteumului – un exces de progesteron, inadecvat ce ingroasa excesiv peretele uterin si impiedica implantarea ovulului fertilizat in uter - „esecul implantarii ovulului”.
Fara o cantitate suficienta de progesteron ovulul fertilizat va fi eliminat, in timp ce fara estrogen placenta nu se dezvolta, nu functioneaza normal, iar organele fetusului nu vor ajunge la maturizare (insuficienta de estrogen genereaza de asemenea infertilitate).
Insuficienta de progesteron este cauzata de: niveluri ridicate de estrogen, exercitiu fizic insuficient, stres, alimente bogate in zaharuri, rezistenta la insulina si dieta saraca in nutrienti.
Efecte:
- ingrosarea precara a peretelui uterin si o mucoasa uterina inadecvata sustinerii sarcinii (risc ridicat de pierdere a sarcinii) ;
- disfunctii tiroide, menstruatii iregulate, uscaciune vaginala, boli ale vezicii urinare, sani fibrochistici, retentie de apa si niveluri joase ale glicemiei;
- infertilitate – cantitate redusa de progesteronce impiedica conceptia sau genereaza complicatii de mentinere a sarcinii.
2. Insuficienta fazei luteale
Insuficienta fazei luteale (LPD) se refera la o productie scazuta de progesteron datorita deficentelor corpului luteum (tesut galbui rezultat din foliculul ovulului) ce determina anomalii de dezvoltare a endometrului. Aceasta insuficienta a fazei luteale apare atunci cand endometrul nu este suficient de pregatit pentru conceptie, secretia de progesteron a ovarelor este sub valoarea normala sau endometrul nu raspunde la stimularea naturala a progesteronului. Exista doua aspecte ale fazei luteale: faza scurta (mai putin de 10 zile) si faza lunga (12 - 16 zile) caracterizata strict de productia scazuta de progesteron.Efecte:
- esecul implantarii ovulului (25-60 % dintre femeile care experimenteaza pierderi de sarcina multiple)
- fibroame uterine (mai rar afecteaza fertilitatea).
3. Excesul de estrogen - dominanta estrogenului
Aceasta afectiune, „dominanta estrogenului” poate afecta atat femeile cat si barbatii, afectandu-le deopotriva fertilitatea.Cauze:
- stres
- tratamentul cu terapie de inlocuire hormonala
- dieta necorepunzatoare si saraca in nutrienti
- expunerea la surse de estrogen din mediul inconjurator (xenostreogeni din alimente, creme ce contin estrogen, etc).
- endometrioza
- fibroame
- cancer uterin
- amenoree
- atac de cord
- tulburari ale abilitatii cognitive
- sindromul ovarelor polichistice
- scaderea libidoului.
4. Dezechilibrul hormonal la nivelul hipotalamusului
Hipotalamusul, o sectiune din creierul uman, care printre alte functii secreta si hormonul luteinizant (LH) si hormonul de stimulare foliculara (FSH), hormonii responsabili cu desfasurarea procesului de ovulatie.Interactiunile hormonale din organism sunt foarte complexe, insa asigura perfectiunea functionarii intregului sistem care se numeste omul. Functionarea normala a sistemului hipotalamo-hipofizo-ovarian contribuie la stimularea si regularizarea productiei de hormoni necesari pentru dezvoltarea sexuala si functionarea sistemului reproducator.
Orice defect de functionare in cadrul acestui sistem se datoreaza secretiilor insuficiente de gonadotropini (LH si FSH). Ovarele controleaza si sunt controlate de hipotalamus printr-un sistem de feedback pozitiv/ negativ mediat de productia de estrogen.
O insuficienta a hormonilor gonadotropini conduce la infectii, tumori, boli neurologice ale hipotalamusului si glandei pituitare.
Amenoreea hipotalamica functionala (FHA) – este o disfunctie a hipotalamusului care afecteaza fertilitatea, datorita instabilitatii sistemelor tiroidiene si hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA) ce regleaza functiile sistemului reproducator.
Tulburarile de alimentatie (anorexia, bulimia) adesea insotesc aceasta amenoree cauzata de disfunctia hipotalamusului. Cauzele sunt foarte putin cunoscute.
Pe de alta parte tulburarile de greutate afecteaza si ele functionarea sistemului reproductiv: obezitatea contribuie la niveluri ridicate de estrogen ce functioneaza ca un „contraceptiv natural” si impiedica ovulatia.
Factorii hipotalamo-pituitari care afecteaza fertilitatea feminina sunt disfunctia hipotalamica si hiperprolactinemia.
5. Hiperprolactinemia
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara care contribuie la dezvoltarea sanilor si stimuleaza lactatia la femeile insarcinate sau care au nascut. Un nivel ridicat al prolactinei la femeile care nu sunt/fost insarcinate (si nasterea a survenit de curand), reduce nivelul hormonilor gonadotrofici inhiband ovulatia (pana la absenta totala).Cauze:
- hipotiroidismul
- adenomul pituitar (tumori benigne ce secreta prolactina)
- contraceptive orale sau antidepresive.
Efecte:
- galactoreea - secretii ale sanilor fara legatura cu sarcina sau alaptarea
- inhibarea ovulatiei (si implicit al sanselor de conceptie).
6. Dezechilibre hormonale produse de metode contraceptive hormonale
Utilizarea indelungata (si mai ales fara recomandarea medicala) a unor contraceptive hormonale, inele vaginale, injectii contraceptive poate afecta fertilitatea dupa incetarea administrarii /efectului lor (exista pareri diferite ale medicilor cu privire la efectele contraceptivelor hormonale asupra fertilitatii).Un ciclu menstrual neregulat inainte de utilizarea acestor metode contraceptive hormonale, are sanse foarte mari sa revina la aceeasi situatie dupa incetarea administrarii lor.
7. Tulburari tiroidiene
Acestea include atat hiperactivitatea tiroidiana cat si hipoactivitatea tiroidei.Simptome:
- o temperatura bazala corporala scazuta
- o crestere in greutate inexplicabila.
- iregularitatea ciclului menstrual
- dificultati ale procesului de ovulatie
- risc ridicat de pierdere a sarcinii.
8. Infertilitatea cauzata de boli neuroendocrine – tulburari glandulare
Glandele primare ale corpului atentioneaza corpul in timpul proceselor reproductive asupra variatiilor nivelurilor hormonale. Hipotalamusul, cel care controleaza acest sistem al proceselor reproductive, poate fi afectat de stres, contraceptive hormonale orale, medicatii si boli, generand erori in interpretarea si transmiterea informatiilor hormonale. De asemenea hipotiroidismul afecteaza tiroida prin cresterea nivelului de prolactina.Efecte:
- traume psihice
- tensiune nervoasa
- viata dezordonata
- afectiunile tiroidei, suprarenalelor, hipofizei
- diabetul zaharat
- obezitatea.
- anomalii ale axului hipotalamo-hipofizo-ovarian
- insuficienta ovariana
- sindromul ovarelor polichistice
- hipotiroidia
- insuficienta suprarenaliana
- boala Cushing
- hiperandrogenii de origine suprarenala
9. Insuficienta de LH si FSH
9.1. Tulburari ovulatorii Dezechilibrele ovulatorii se produc in general datorita unor nivele ridicate de prolactina sau androgeni (hormoni sexuali masculini). Disfunctiile hipotalamusului ce regleaza procesul ovulatiei determina scaderea nivelurilor hormonilor LH si FSH. Chiar si cele mai mici anomalii de functionare ale sistemului hormonal poate impiedica ovarele sa elibereaze ovulele maturizate (anovulatie).Cauze frecvente ce produc anovulatia:
- leziuni ale axei hipotalamo-pituitare
- tumori
- exercitiu fizic excesiv
- foamete/subnutritie.
9.2. Menopauza prematura.
Esecul rezervei ovariene sau menopauza timpurie apare atunci cand rezerva ovariana a femeii se sfarseste inainte de varsta de 40 de ani, de unde rezulta lipsa menstrei si a ovulatiei.
9.3. Sindromul Sindromul Foliculului Luteinizant Nerupt (LUFS)
Acest sindrom descrie incapacitatea eliberarii ovulului de catre folicul, desi acesta a ajuns la maturitate. Disfunctia poate fi observata atunci cand dupa sintetizarea hormonilor luteinizanti nu urmeaza ovulatia. Poate fi confirmata cu ajutorul ultrasunetelor.
9.4. Hipogonadism hipogonadotropic idiopatic (IHH)
Hipogonadism hipogonadotropic idiopatic este o afectiune rara in care hormonul foliculostimulant si hormonul luteinizant sunt produse in cantitati aflate sub limita normala si acest lucru impiedica dezvoltarea functionala a ovarelor. De retinut este ca nu nu apar anomalii ale axei hipotalamo-pituitara si de cele mai multe ori cauzele sunt necunoscute.
Efecte: incapacitatea de dezvoltare completa a ovarelor si deci incapacitatea de productie a ovulelelor.
10. Excesul de hormoni masculini: SOP
Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonala frecventa printre femeile de varsta reproductiva. Sindromul se manifesta printr-o productie excesiva de hormoni androgeni (hormoni masculini, cum este si testosteronul) la nivelul ovarelor, ce determina un nivel ridicat de hormoni LH si un nivel scazut de FSH. Aceste dezechilibre hormonale impiedica foliculul sa produca ovule mature si astfel foliculul se umple cu un exces de fluid ce se transforma ulterior in chist. Fiecare ovul captiv in propriul folicul (imposibil de eliberat) determina formarea unor astfel de chisturi, care impreuna determina marirea in volum a ovarelor.Fara productie de ovule, nu exista ovulatie si deci imposibilitatea de conceptie. De asemenea fara ovulatie, nu exista nici productie de progesteron, in timp ce estrogenul ramane la valorile sale, impiedicand conceptia.
Simptome si indicatori ai SOP:
- tulburari menstruale
- hirsutism
- pilozitate faciala
- acnee
- obezitate
- rezistenta la insulina
- anomalii cromatice ale pielii din spatele gatului, sub brate, sub sani si vintre
- dislipidemie (dezechilibre ale lipidelor in organism ca urmare a unei diete necorespunzatoare).
Efecte:
- ovulatie iregulata (sporadica sau absenta total)
- incapacitatea de eliminare a ovulelor
- incapacitatea de implantare a ovului fertilizat in uter – infertilitate;
- risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 (nivelul de insulina in corp este normal insa corpul nu poate folosi acest hormon in mod eficient)
- risc de hipertensiune si boli cardiace.
Lipsa ovulatiei in cazul femeilor cu SOP rezulta si in urma expunerii repetate a endometrului la cantitati suplimentare de estrogen, ce cauzeaza ingrosarea excesiva a acestuia si sangerari iregulate si in cantitati mari. Cancerul endometrial (transformarea maligna a celulelor de la nivelul endometrului) poate fi un rezultat al stimularii in exces al endometrului de catre excesul de estrogen necontracarat de progesteronul insuficient.
Data actualizare: 14-04-2024 | creare: 25-05-2010 | Vizite: 54247
Bibliografie
Cauzele infertilitatii la femei -link: https://stason.org/TULARC/child-parent/infertility/8-2-Causes-Of-Infertility-In-Women.htmlInfertilitatea la femei - cauze -link: https://www.umm.edu/patiented/articles/what_risk_factors_female_infertility_000022_3.htm
Hormonii reproductivi -link: https://www.resolve.org/diagnosis-management/infertility-diagnosis/reproductive-hormones.html
Diagnosticul infertilitatii -link: https://www.resolve.org/diagnosis-management/infertility-diagnosis/reproductive-hormones.html
Infertilittate feminina- cauze -link: https://www.healthcentral.com/ency/408/guides/000022_4.html
Ce este infertilitatatea datorata isuficientei de progesteron -link: https://www.greatinfertilityresources.com/
Ghid pentru infertilitatea feminina -link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/female-infertility
Tulburarile hormonale pot provoca infertilitatea -link: https://www.virtualcancercentre.com/news/hormonal-disorder-can-cause-infertility,-obesity/8554
Dezechilibrele hormonale si probleme de fertilitate ale femeii -link: https://www.gettingpregnant.co.uk/hormonal_imbalance.html
Efectele hormonilor asupra fertilitatii feminine -link: https://ezinearticles.com/?Hormone-Effects-and-Cause-of-Infertility&id=3284785
Prolactina -link: https://www.drmalpani.com/prolactin.htm
Insuficienta de progesteron -link: https://infertility-causes.suite101.com/article.cfm/low_progesterone
Cauze hormonale de infertilitate -link: https://kinne.net/infert1.htm
Cauze endocrine ale infertilitatii -link: https://www.tcmwell.com/TCMAndLife/TCMFemale/Endocrine-causes-of-infertility.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infertilitate AJUTATI-MA VA ROG NU MAI POT
- Nu raman insarcinata, incerc de u1 an si 2 luni
- Nu reusesc sa raman insarcinata.. infertilitate primara?
- Infertilitate - utrogestan - clomid
- Operata de chist ovarian, trompe infundate... infertilitate
- Analize pentru infertilitate
- Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) - testosteron marit - infertilitate
- Ghid privind infertilitatea cuplului
- Nu raman gravida
- Infertilitate? incerc de 3 ani sa raman insarcinata