Cât de periculoasă este o leziune pe colul uterin?
©
Autor: Medrut Flavia - Petronela
Cervixul (sau gâtul uterului) este partea cea mai de jos a uterului. Acesta este acoperit de două tipuri de piele: unul asemănător cu pielea de pe restul corpului, care se numește epiteliu scuamos și este format din mai multe straturi de celule care acoperă cea mai mare parte din cervix. În schimb, canalul cervical este acoperit cu un țesut numit epiteliu columnar. Cele două țesuturi se întâlnesc în joncțiunea scuamo-cilindrică, locul de unde sunt recoltate frotiurile cervicale.
Ce este o leziune pe colul uterin?
În cadrul unui control ginecologic poate fi observată o leziune pe suprafața cervixului, numită ectropion cervical. Această leziune are legătură de obicei cu hormonul numit estrogen, ceea ce înseamnă că femeile tinere, însărcinate sau cele care folosesc pilule contraceptive sunt mai predispuse să dezvolte o leziune. În cazul acestor femei, cervixul are o tendință de a se deschide spre exterior, iar acest lucru expune mai mult din țesutul cervixului. Astfel, acea zonă va produce o scurgere mai abundentă, va sângera când este atinsă în timpul actului sexual sau în timpul examenului ginecologic când va fi recoltat frotiul. (1)De ce apar leziunile cervicale?
De cele mai multe ori, schimbările de la nivelul celulelor apar din cauza unui virus transmis sexual, virusul HPV (Human Papillomavirus). Acest virus face parte din categoria celor care provoacă negii genitali, totuși rădăcinile HPV care provoacă negi nu sunt aceleași cu cele care produc schimbări la nivelul celulelor cervicale. (2)Studiile axate pe factorii de risc pentru leziunile precanceroase ale cervixului, arată că există o legătură puternică între acestea și sex. Femeile care au mai mulți parteneri sexuali sau care și-au început viața sexuală foarte devreme sunt cele mai predispuse. Virusul HPV reprezintă cauza majoră a infecțiilor care duc la leziunile cervicale precanceroase. Alți factori, cum sunt cei menționați mai devreme, sunt de asemenea implicați în evoluția leziunii.
Alți factori de risc pot fi: fumatul, anumite deficiențe nutriționale sau lipsa igienei corporale. Totuși, nu se știe încă dacă acești factori acționează independent de virusul HPV. (3)
Cum se manifestă o leziune pe col uterin?
- Cel mai frecvent simptom este sângerarea, care poate fi neregulată sau abundentă, uneori provocând anemie;
- Dispareunie;
- Infecția poate cauza dureri;
- Rareori se poate resimți o presiune la nivelul pelvisului;
- Pot apărea infecții ale tractului urinar;
- Uneori, dacă leziunea este mică, poate să nu provoace niciun fel de problemă și să nu necesite tratament. (4)
Cum descoperim o astfel de leziune?
Testul Babeș Papanicolau este examenul medical care poate identifica celulele anormale de la nivelul cervixului. Este o examinare pelvină, însă este puțin diferită de cea care se face în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Celulele anormale pot prezice cancerul de col uterin, însă descoperite la timp, pot fi tratate și acest pericol dispare. (2)Ținând cont de ultimele noutăți în acest domeniu, în 2012 au fost introduse noi „reguli” în ceea ce privește testarea Babeș Papanicolau. Cercetătorii consideră că femeile nu ar trebui să facă această investigație decât după 21 de ani, indiferent de anii de activitate sexuală. De asemenea, dacă frotiurile se dovedesc a fi normale în urma examinării, următorul control ar trebui să fie după 3 ani, nu după un an, cum era indicat până acum. Dacă în urma unei testări, rezultatul este anormal, medicul ginecolog vă va ghida în legătură cu viitoarele controale. Cea mai bună perioadă în care se poate oferi o mostră relevantă pentru un test Papanicolau, este la o săptămână după încheierea menstruației. (2)
Mituri despre leziunile cervicale
1. Doar persoanele care fac sex în mod iresponsabil pot contacta boli cu transmitere sexualăFals. Este adevărat că o persoană care are mai mulți parteneri sexuali poate contacta mai ușor o astfel de boală. Totuși, BTS-urile pot fi transmise la fel de ușor și într-o relație de lungă durată și virusul HPV o dovedește. Într-un studiu realizat pe femei de vârstă mijlocie, majoritatea măritate și cu copii, s-a descoperit că 21% dintre acestea erau infectate cu virusul HPV. Nancy Kiviat, cercetător în cadrul Universității din Washington, a observat într-un alt studiu, că 80% din participantele care au avut 4 parteneri sexuali, au fost infectate cu HPV.
2. Un rezultat Papanicolau anormal, înseamnă că sunt foarte predispusă la cancer cervical
Fals. Dacă anomaliile sunt descoperite la timp, acestea pot fi tratate, iar riscul de cancer dispare. Vizitele regulate la ginecolog sunt cele care vă ajută să descoperiți eventualele pericole din timp. Potrivit National Cancer Institute, jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer nu și-au făcut niciodată un test Papanicolau, iar 10% dintre acestea nu s-au testat în ultimii 5 ani.
3. Femeile în vârstă nu mai au nevoie de examinare Papanicolau
Fals. Deși acesta concepție este destul de răspândită, multe femei cu vârstă de 65+ continuă să fie victime ale cancerului cervical. Este indicat ca indiferent de vârstă să efectuați aceste controale, dar cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră.
4. Dacă aveți un rezultat Papanicolau anormal, partenerul dumneavoastră trebuie testat de virusul HPV
Adevărat. Deși este o idee bună ca partenerul să fie testat, din păcate, acesta nu va fi putea fi tratat, întrucât încă nu există o metodă. Nici șansele ca acesta să răspândească virusul mai departe nu pot fi determinate.
5. Dacă folosesc prezervativ tot timpul, nu voi contacta virusul HPV
Fals. Deși prezervativul protejează împotriva multor boli cu transmitere sexuală, acesta nu protejează împotriva bolilor care se transmit la simplul contact cu pielea partenerului, iar HPV-ul și herpesul genital se transmit în acest fel. (6)
Tratament
Dacă nu se găsesc tulpini HPV, leziunea poate fi tratată medicamentos.Ectropionul poate fi ușor tratat cu ajutorul cauterizării. Acest tratament se face după o anestezie locală (în timp ce pacienta e trează). Se folosește un fir încărcat electric, pentru a îndepărta celulele anormale de pe cervix (procedura LEEP).
Crioterapia este o altă metodă de distrugere a celulelor anormale. Acestea sunt înghețate cu dioxid de carbon răcit și apoi îndepărtate de pe suprafața cervixului.
O altă opțiune este tratamentul cu laser, sub anestezie locală.
Prin conizație, țesutul care apare sub formă conică, este îndepărtat chirurgical. (1),(5)
Follow-up-ul depinde mult de tratamentul prescris anterior. Puneți întrebări medicului specialist în legătură cu ceea ce trebuie să faceți imediat după tratament. De asemenea, respectați întâlnirile de după tratament, programate de medicul dumneavoastră. Puteți fi chemată pentru un alt consult sau pentru efectuarea unui alt test Papanicolau. Medicul vă poate cere să efectuați acest test de mai multe ori într-un an, până când obțineți rezultate normale de mai multe ori la rând. (2)
Gândul că aveți o leziune precanceroasă vă poate speria, însă trebuie să știți că dacă aveți o leziune pe cervix, nu înseamnă că o să faceți cancer. Descoperirea leziunii și tratarea acesteia din timp exclude acest risc. (5)
Data actualizare: 17-05-2019 | creare: 05-02-2015 | Vizite: 50457
Bibliografie
1 https://www.heatherwoodandwexham.nhs.uk/sites/default/files/i4p/l_062_1_pdf_13383.pdf2 https://www.hasslefreeclinic.org/PapTest.php
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10777005
4 https://www.merckmanuals.com/professional/gynecology_and_obstetrics/benign_gynecologic_lesions/cervical_myomas.html
5 https://www.everydayhealth.com/cervical-cancer/precancerous-cervical-lesions.aspx
6 https://www.nccc-online.org/index.php/faq
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Transmitere HIV
- Test papnicolau-rana pe col
- Cred ca am cancer de col uterin
- Displazie de col uterin
- Ajutor pt o rana pe col
- Cancerul de col uterin...ma ingrozeste
- Col uterin lezionat (lezat) desi la ecografie transvaginala a fost ok !
- Despre col uterin
- Dupa cauterizarea ranii pe col
- Test papanicolau