Carne cultivată din proteine de grâu, pentru o mai bună calitate

Carne cultivată din proteine de grâu, pentru o mai bună calitate

©

Autor:

Carne cultivată din proteine de grâu, pentru o mai bună calitate
Cercetătorii au identificat o metodă promițătoare pentru producerea cărnii cultivate în laborator, utilizând proteina vegetală glutenină, care este non-alergenică È™i provine din grâu, ca suport pentru creÈ™terea celulelor. În studiul publicat în ACS Biomaterials Science & Engineering, s-a demonstrat că glutenina poate fi folosită pentru a forma atât straturi de muÈ™chi striat, cât È™i straturi plate de grăsime, creând o textură similară cu cea a cărnii.
Pentru a creÈ™te carnea în laborator, celulele necesită un suport sau un schelet pe care să adere. Proteinele vegetale, cum ar fi glutenina, sunt candidaÈ›i atractivi pentru aceste schelete datorită faptului că sunt comestibile, abundente È™i ieftine. Studii anterioare au arătat că un film bazat pe glutenină a fost o bază de succes pentru cultivarea celulelor musculare scheletice de la vaci. Pentru a produce o alternativă realistă la carne, este esenÈ›ial ca celulele musculare să formeze fibre aliniate, iar grăsimea trebuie inclusă în structura 3D pentru a replica compoziÈ›ia produselor tradiÈ›ionale din carne.

În acest studiu, cercetătorii au izolat glutenina din glutenul de grâu È™i au format filme cu suprafeÈ›e plate È™i modelate cu creste. Celulele de È™oarece care se dezvoltă în È›esut muscular scheletic au fost depozitate pe aceste baze proteice È™i incubate timp de două săptămâni. Celulele au crescut È™i s-au proliferat pe ambele tipuri de filme. Celulele de pe filmele modelate au format fâÈ™ii lungi paralele, recreând structura fibroasă a muÈ™chilor animali.

Într-un alt experiment, celulele de È™oarece care produc È›esut adipos au fost plasate pe filmele plate de glutenină. Pe parcursul perioadei de incubare, celulele s-au proliferat È™i diferenÈ›iat, producând depozite vizibile de lipide È™i colagen.

Straturile de carne È™i grăsime cultivate ataÈ™ate la filmele comestibile de glutenină pot fi stivuite pentru a forma o alternativă proteică similară cărnii în 3D. Datorită faptului că baza materială de glutenină a susÈ›inut creÈ™terea atât a straturilor de muÈ™chi animal texturat, cât È™i a straturilor de grăsime, cercetătorii consideră că aceasta ar putea fi folosită într-o abordare pentru produsele de carne cultivate mai realiste.

sursa: Science Daily
foto: Prin introducerea crestelor într-o bază de proteine ​​vegetale, celulele musculare cultivate au crescut într-un model care imită alinierea fibrelor musculare la animale. Adaptat după ACS Biomaterials Science & Engineering 2024, DOI: 10.1021/acsbiomaterials.3c01500

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 369
Bibliografie
A non-allergenic wheat protein for growing better cultivated meat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240129182412.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul tranziÈ›iei către carnea de laborator asupra consumatorilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum