Carne cultivată din proteine de grâu, pentru o mai bună calitate

©

Autor:

Carne cultivată din proteine de grâu, pentru o mai bună calitate
Cercetătorii au identificat o metodă promițătoare pentru producerea cărnii cultivate în laborator, utilizând proteina vegetală glutenină, care este non-alergenică și provine din grâu, ca suport pentru creșterea celulelor. În studiul publicat în ACS Biomaterials Science & Engineering, s-a demonstrat că glutenina poate fi folosită pentru a forma atât straturi de mușchi striat, cât și straturi plate de grăsime, creând o textură similară cu cea a cărnii.
Pentru a crește carnea în laborator, celulele necesită un suport sau un schelet pe care să adere. Proteinele vegetale, cum ar fi glutenina, sunt candidați atractivi pentru aceste schelete datorită faptului că sunt comestibile, abundente și ieftine. Studii anterioare au arătat că un film bazat pe glutenină a fost o bază de succes pentru cultivarea celulelor musculare scheletice de la vaci. Pentru a produce o alternativă realistă la carne, este esențial ca celulele musculare să formeze fibre aliniate, iar grăsimea trebuie inclusă în structura 3D pentru a replica compoziția produselor tradiționale din carne.

În acest studiu, cercetătorii au izolat glutenina din glutenul de grâu și au format filme cu suprafețe plate și modelate cu creste. Celulele de șoarece care se dezvoltă în țesut muscular scheletic au fost depozitate pe aceste baze proteice și incubate timp de două săptămâni. Celulele au crescut și s-au proliferat pe ambele tipuri de filme. Celulele de pe filmele modelate au format fâșii lungi paralele, recreând structura fibroasă a mușchilor animali.

Într-un alt experiment, celulele de șoarece care produc țesut adipos au fost plasate pe filmele plate de glutenină. Pe parcursul perioadei de incubare, celulele s-au proliferat și diferențiat, producând depozite vizibile de lipide și colagen.

Straturile de carne și grăsime cultivate atașate la filmele comestibile de glutenină pot fi stivuite pentru a forma o alternativă proteică similară cărnii în 3D. Datorită faptului că baza materială de glutenină a susținut creșterea atât a straturilor de mușchi animal texturat, cât și a straturilor de grăsime, cercetătorii consideră că aceasta ar putea fi folosită într-o abordare pentru produsele de carne cultivate mai realiste.

sursa: Science Daily
foto: Prin introducerea crestelor într-o bază de proteine ​​vegetale, celulele musculare cultivate au crescut într-un model care imită alinierea fibrelor musculare la animale. Adaptat după ACS Biomaterials Science & Engineering 2024, DOI: 10.1021/acsbiomaterials.3c01500

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 349
Bibliografie
A non-allergenic wheat protein for growing better cultivated meat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240129182412.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul tranziției către carnea de laborator asupra consumatorilor
  •