Cârjele ortopedice de antebraț - sfaturi pentru utilizarea lor

©

Autor:

Cârjele ortopedice de antebraț - sfaturi pentru utilizarea lor

Pentru pacienții care suferă de anumite afecțiuni, pentru cei care au trecut printr-o intervenție chirurgicală sau pentru cei care s-au accidentat, deplasarea prin mers este dificilă în foarte multe dintre situații.

 

Pentru aceste persoane, specialiștii au proiectat și fabricat anumite mijloace tehnice care să le ușureze viața de zi cu zi. Astfel, există posibilitatea de a folosi bastoane, cârje sau cadre de mers, alegând modelul potrivit în funcție de nevoile specifice fiecărui pacient și de recomandările medicului. Toate aceste dispozitive medicale au rolul de a compensa instabilitatea persoanei respective în timpul mersului și de a redistribui greutatea către brațe, oferindu-i acesteia independență și siguranță.

 

Aceste cârje pot să fie confecționate din lemn sau din aluminiu, una dintre principalele diferențe fiind aceea că cele din lemn suportă o greutate corporală a utilizatorului de maxim 120 de kilograme, în timp ce cârjele din aluminiu pot suporta până la 150 de kilograme. De asemenea, cârjele din aluminiu sunt de calitate superioară și mai ușoare, pot fi reglate și adaptate fără dificultate la înălțimea utilizatorului, fiind și mai ușor de curățat, transportat și depozitat.

Cum se utilizează corect carjele cu sprijin pe antebraț

Un prim sfat în ceea ce privește folosirea cârjelor cu sprijin pe antebraț este acela ca pacientul să le mențină într-o poziție corectă atunci când stă în picioare. Mânerul trebuie să fie poziționat undeva în zona șoldurilor, iar cotul trebuie să fie ținut puțin îndoit. Pentru ca susținerea greutății corporale să fie cât mai ușor de realizat pe durata deplasării, utilizatorii sunt sfătuiți să țină cârja cât mai aproape de corp.

 

Persoana în cauză trebuie să se aplece ușor și să poziționeze cârja cu un pas în față, iar în timp ce face primul pas trebuie să transfere greutatea corporală în sarcina cârjei, ferind astfel piciorul afectat. Odată ce corpul a avansat, va păși cu piciorul sănătos. Atunci când acest picior atinge solul, pacientul va anticipa următorul pas și va poziționa cârja în față. O recomandare foarte importantă este aceea ca pacientul să nu se concentreze la propriile picioare în timpul deplasării, ci la suprafață de mers.

Așezarea și ridicarea, urcatul și coboratul treptelor

În cazul în care pacientul vrea să se așeze, trebuie să se apropie de locul respectiv cu spatele. Piciorul afectat trebuie ținut în față și cârjele cu o singură mâna, iar cealaltă mâna trebuie să fie la spate, pe fotoliul sau canapeaua pe care se va așeza apoi încet și cu atenție. Când trebuie să se ridice, pacientul se va deplasa către margine, va ține carjele în mâna care corespunde piciorului sănătos și se va ridică pe acesta, ajutându-se și de mâna rămasă liberă.

 

În ceea ce privește urcatul și coborâtul scărilor atunci când folosiți cârje, este important să rețineți că piciorul sănătos trebuie să fie folosit pentru urcare iar cel bolnav pentru coborâre. La urcare, greutatea corporală este menținută în cârje și se ridică piciorul afectat. La coborâre, cârjele se poziționează pe treapta inferioară iar piciorul afectat este primul, după care se coboară și piciorul sănătos, pe care va fi menținută greutatea.

Ce tipuri de cârje există și când este recomandată folosirea acestora?

Există mai multe tipuri de cârje ortopedice, unele cu sprijin pe antebraț, alte cu sprijin subaxilar, ba chiar și unele pentru copii. Modelele pot să fie reglabile, pliabile sau fixe, confecționate din diverse materiale, pentru a se adapta cu ușurință fiecărui caz în parte. Există posibilitatea să fie nevoie de folosirea cârjelor pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, de la câteva săptămâni până la câțiva ani, uneori fiind nevoie să fie folosite chiar permanent.

 

Poate să fie nevoie de cârje pentru a trata hernii de disc și contracții musculare, fracturi, luxații sau entorse, dar poate să fie vorba și despre probleme mai grave, ca de exemplu luxatiile congenitale de şold sau recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale. De asemenea, cârjele sunt utile și persoanelor cu diformităţi și celor cu amputații, celor cu boli neurologice, reumatismale și ortopedice.

 

În cele mai multe dintre situații, specialiștii recomandă cârjele cu sprijin pe antebraț persoanelor care au probleme în timpul deplasării pe jos – indiferent dacă aceste probleme au apărut că urmare a unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale la unul sau la ambele membre inferioare. Cârjele cu sprijin pe antebraț pot să fie folosite de orice pacient, indiferent de vârstă sau sex, asigurând un plus de confort și de siguranță pe durata deplasării.


Data actualizare: 13-03-2023 | creare: 13-03-2023 | Vizite: 851
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor