ROmedic Cabinete medicale Centrul Medical Ciupercă Cabinete Psihologie Psihologie Centrul Medical Ciupercă

Vizita medicală

Vizita medicală
Autor: Dr. Ovidiu Vilceanu

Vă prezentăm unele recomandări de care vă sfătuim să ţineţi cont atunci când vă adresaţi unui medic în vederea consultaţiei. Acestea nu sunt specifice unei vizite medicale cardiologice, fiind valabile indiferent de specialitate:

 

1. Luaţi cu dumneavoastră toate documentele medicale de care dispuneţi: analize medicale, reţete, scrisori medicale, bilete de ieşire din spital, radiografii, electrocardiograme sau rezultatele altor investigaţii medicale. Nu ezitaţi să aduceţi chiar şi acte medicale despre care credeţi că nu sunt folositoare - mai bine să le luaţi la dumneavoastră şi să nu fie nevoie de ele, decât să fie necesare şi să nu le aveţi.

 

2. Faceţi copii xerox tuturor documentelor medicale pe care le lăsaţi medicului de familie, pentru a le putea prezenta la nevoie şi altor medici care vi le solicită - ele conţin cu siguranţă date pe care nu le puteţi reţine dumneavoastră. O menţiune specială trebuie făcută despre electrocardiograme: acestea sunt imprimate pe hârtie termică şi se şterg în general după 1-2 ani, deci este necesar să aveţi copii ale lor chiar şi atunci când rămâneţi şi în posesia originalului.

 

3. Aduceţi cu dumneavostră toate produsele farmaceutice pe care vi le administraţi în mod curent. Veţi constata că sunt unele medicamente ale căror nume sau doze nu vi le aduceţi aminte exact atunci când trebuie să la spuneţi.

 

4. Este foarte important să luaţi tratamentul şi în ziua când mergeţi la medic. Astfel se va vedea care este efectul acestuia şi se va decide dacă este sau nu necesară modificarea dozei sau înlocuirea unui medicament cu altul.

 

5. Nu ascundeţi medicului faptul că nu aţi luat tratamentul, sau că aţi luat alte medicamente decât acelea pe care vi le-a prescris - necunoscând tratamentul real pe care vi l-aţi administrat, medicul ar putea lua unele decizii care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru sănătatea dumneavoastră.

 

6. Medicul nu se va supăra, aşa cum cred cei mai mulţi dintre pacienţi, dacă îi veţi spune că între timp aţi consultat şi un alt medic, care are o altă părere despre afecţiunea dumneavoastră - prezentaţi-i documentele medicale pe care le-aţi primit, pentru a-şi forma o imagine cât mai completă despre starea sănătăţii dumneavoastră.

 

7. Încercaţi să oferiţi cât mai exact şi mai succint informaţiile despre simptomele pe care le prezentaţi. Căutaţi să răspundeţi cât mai direct şi la obiect întrebărilor care vă sunt adresate, lăsând deoparte detaliile care nu au legătură cu afecţiunea dumneavoastră - o consultaţie nu poate dura o veşnicie.

 

8. Nu ezitaţi să cereţi lămuriri medicului dumneavoastră dacă sunt indicaţii pe care nu le-aţi înţeles exact. Cereţi-i medicului sfaturi cu privire la dietă, consumul de sare sau alcool, efortul fizic pe care îl veţi putea depune sau alte aspecte ale vieţii cotidiene - va fi bucuros să vi le ofere: recomandările medicale nu se limitează doar la administrarea medicamentelor.

 

9. Nu solicitaţi medicului să hotărască tratamentul sau să elibereze acte medicale unui pacient care nu este prezent, chiar dacă acel pacient a mai fost consultat de respectivul medic. Acest gest nu este doar ilegal şi nedeontologic, dar ar putea avea urmări nedorite sau chiar complicaţii grave.

 

10. La uşa cabinetului veţi găsi deseori pacienţi mai experimentaţi, bucuroşi să vă examineze electrocardiogramele şi să vă dea indicaţii despre medicamentele pe care trebuie să le luaţi şi despre terapiile naturiste care se pot substitui tratamentului dumneavoastră. Verificaţi întotdeauna informaţiile astfel primite - medicul vă va infirma multe dintre ele.