Caderea sau pierderea dintilor
©
Autor: Dr. George Ghidrai, Medic specialist stomatolog
Caderea dintilor este un proces prin care unul sau mai multi dinti sunt pierduti. Caderea dintilor este normala in cazul dentitiei temporare, cand dintii de lapte ai copilului sunt inlocuiti cu dinti permanenti.
In alte situatii, pierderea dintilor este inoportuna si se datoreaza fie unor afectiuni patologice (caria dentara, boala parodontala), fie unor traumatisme.
Parodontiul marginal are 4 componente:
Gingia
Gingia este situata la suprafata, acoperind osul alveolar si invelind dintele pana la nivelul coroanei dentare.
Gingia este strans atasata de osul de sub ea, creand o bariera impotriva invaziei microbiene (cand este sanatoasa) si protejand structurile profunde ale parodontiului marginal
Cementul dentar
Acopera radacinile dintelui si are pe suprafata lui mici orificii de care se prind, cu un capat, ligamentele periodontale.
Osul alveolar
Inconjoara radacinile dintelui si asigura implantarea acestuia. Orificiul din os in care este implantat dintele se numeste alveola dentara sau proces alveolar.
Ligamentele periodontale
Sunt o retea de fibre elastice care ajuta la sustinerea dintelui in osul alveolar. Se prind cu un capat de radacinile dentare, iar cu celalalt de osul alveolar. Sunt flexibile, permitand o oarecare mobilitate dintelui. Aceasta mobilitate insesizabila pacientilor se numeste mobilitate fiziologica.
In afara de sustinerea dintelui, parodontiul marginal mai are si alte functii: eruptia dintelui, perceperea sensibilitatii de atingere sau formarea si resorbtia de tesut osos in timpul miscarilor dintelui in interiorul alveolei.
Pierderea dintilor definitivi apare ca urmare a unor afectiuni patologice sau a unor accidente. Exista 3 cauze principale care determina pierderea dintilor:
Caria dentara netratata
Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om si reprezinta principala cauza a pierderii dintilor.
De obicei, cariile dentare debuteaza sub forma unor pete albicioase pe suprafata dintelui care, treptat, evolueaza spre interiorul dintelui. Odata ce leziunea carioasa progreseaza, isi poate schimba culoarea in maroniu spre negru si, in final, se va transforma intr-o cavitate.
Daca caria creste in dimensiuni, aceasta poate provoca distructii ale tesuturilor dure dentare (smalt, dentina) iar peretii dintelui se pot fractura in timpul masticatiei.
Netratata, caria va patrunde in pulpa dintelui, provocand inflamatii si infectii pulpare cunoscute sub numele de pulpite.
Pulpitele netratate evolueaza mai departe spre tesutul situat sub dinte, tesut numit parodontiu apical. Infectiile parodontiului apical pot favoriza aparitia de abcese dentare sau pot cauza infectia si resorbtia progresiva a osului care sustine dintele, ceea ce in fazele terminale va avea ca si consecinta pierderea dintelui.
Iata, pe scurt, mecanismul prin care o carie dentara poate conduce la pierderea dintelui. Asemenea procese se desfasoara pe parcursul unei perioade destul de lungi de timp. Este foarte important de retinut ca, o carie dentara tratata se opreste din evolutie.
Boala parodontala
Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.
Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.
Boala parodontala poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal (gingia, cementul dentar, osul alveolar, ligamentele periodontale).
Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa printr-o igiena orala corecta, bacteriile care formeaza placa vor afecta in prima faza gingia, provocand inflamatia acesteia. Aceasta tulburare poarta numele de gingivita.
In absenta tratamentului, boala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal: ligamentele periodontale si osul alveolar.In acest stadiu, afectiunea este extrem de distructiva, producand resorbtia progresiva a osului si dizolvarea ligamentelor periodontale.
Popular, aceasta boala se numeste paradontoza. Daca nu este tratata, paradontoza va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.
Este important de retinut ca boala parodontala are un caracter progresiv. Asadar, este indicat un tratament cat mai precoce inainte ca gingivita sa apuce sa evolueze spre forma distructiva cunoscuta sub numele de paradontoza.
Traumatismele
Traumatismele se produc de obicei in urma unor accidente : caderi, accidente de sport, de masina etc.. In functie de intensitatea traumatismului, dintii se pot pierde pe loc (avulsie) sau pot fi doar mobilizati (luxatie).
In urma traumatismelor, dintii se pot fractura la diverse nivele, se pot ciobi sau isi pot schimba culoarea. In anumite situatii este posibil un tratament conservator, alteori este necesara extractia.
Factori favorizanti
Placa dentara este principalul factor cauzator al cariei dentare si al imbolnavirilor gingivale si parodontale. In afara acesteia, exista si alti factori care pot favoriza aparitia si evolutia cariei dentare sau a bolii parodontale, contribuind astfel, in timp, la pierderea dintilor
Fumatul
Fumatul afecteaza functionarea normala a celulelor gingivale si reduce aportul de sange in gingii si tesutul de sustinere al dintelui, crescand riscul aparitiei inflamatilor gingivale si parodontale.
De aceea, fumatorii sunt mult mai susceptibili la aparitia infectiilor parodontiului marginal. Mai mult, gingivitele si parodontitele vor progresa mai rapid la fumatori decat in cazul nefumatorilor.
Fumatul poate schimba componenta placii dentare, crescand numarul de bacterii care sunt mai agresive. Fumatorii vor acumula o cantitate crescuta de placa dentara si tartru si, din acest motiv, sunt mai vulnerabili la aparitia carilor dentare.
Afectiuni cronice generale
Anumite afectiuni generale pot favoriza aparitia gingivitelor si a paradontozei. Dintre acestea cele mai important ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si artrita reumatoida.
In cazul diabetului, predominanta gingivitei si a paradontozei este mai mare iar simptomele si semnele clinice sunt mai severe
Igiena orala precara
Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari dentare cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si minutioasa.
Fara o igiena bucala riguroasa, cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil iar aparitia cariilor si a bolii parodontale nu va putea fi evitata.
Bruxismul sau alte obiceiuri nocive pentru dinti
Bruxismul reprezinta scrasnirea necontrolata a dintilor in special in timpul noptii si se datoreaza de cele mai multe ori stresului.
Bruxismul este extrem de nociv atat pentru dinti cat si pentru parodontiul marginal.
Alte obiceiuri pot fi de asemenea daunatoare pentru dinti: deschiderea capacelor cu ajutorul dintilor, rosul unghiilor sau al altor obiecte dure, muscarea de alimente foarte dure sau practicarea sporturilor cu risc de accidentari fara a purta gutiere dentare de protectie.
Cu cat numarul dintilor absenti este mai mare, cu atat mai mult vor fi afectate principalele functii ale aparatului dentar : masticatia, estetica si fonatia sau pronuntia.
Bineinteles, odata cu inaintarea in varsta apare un proces de involutie fiziologica la nivelul intregului organism, proces ce se repercuteaza si asupra structurilor din cavitatea bucala: scaderea densitatii minerale a tesutului osos, scaderea elasticitatii ligamentelor periodontale etc.
Cu toate acestea, nu putem afirma niciodata ca pierderea dintilor este un fenomen normal odata cu inaintarea in varsta. Este bine de stiut ca exista un numar destul de mare de persoane cu varste inaintate care au arcadele complete sau aproape complete.
Afectiuni asociate cu pierderea dintilor
Edentatia
Afectiunea patologica care apare in cavitatea bucala in urma pierderii dintilor poarta numele de edentatie. Prin definitie, edentatia este o stare patologica caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti de pe arcada.
In functie de numarul si pozitia dintilor absenti, exista mai multe forme de edentatie. Tratamentul edentatiei este cu atat mai facil si mai ieftin cu cat se realizeaza mai timpuriu, adica cu cat sunt mai putini dinti de inlocuit.
Dintii absenti se inlocuiesc cu ajutorul unor lucrari dentare care, in functie de situatia clinica si preferintele pacientilor, pot fi de mai multe feluri:
Tulburari digestive
Dintii fac parte din aparatul digestiv. Masticatia este principalul rol al dintilor si reprezinta totodata prima etapa a procesului de digestie.
Daca lipsesc mai multe unitati dentare, masticatia va avea de suferit. Din acest motiv, procesul de digestie poate fi ingreunat ceea ce duce la dereglari importante in absorbtia alimentelor.
Aceste masuri au 2 scopuri principale:
Care sunt cele mai importante masuri ?
Igiena orala
Igiena orala este cea mai importanta metoda de prevenire a cariei dentare si a bolii parodontale. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare.
Cel mai important obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
Nu uitati, fara o igiena orala regulata si corecta orice tratament dentar va avea un prognostic rezervat.
Controale periodice regulate
Controalele periodice stomatologice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Caria dentara si boala parodontala evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
De obicei, in timpul controalelor periodice se efectueaza si un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional. Aceste procedee vor indeparta foarte eficient placa si tartrul dentar dar trebuie completate cu o igiena orala regulata.
Semnalati medicului stomatolog orice durere sau disconfort
Este bine sa alertati medicul dumneavoastra daca resimtiti dureri la nivelul cavitatii sau observati orice semne anormale. Spre exemplu, unii pacienti pot considera o sangerare gingivala nedureroasa ca pe un semn insignifiant; de fapt, acest semn arata progresia bolii parodontale.
Tratati cariile dentare si boala parodontala in stadii incipiente
Daca medicul stomatolog (sau dumneavoastra) v-a descoperit o carie este indicat sa o tratati cat mai repede cu putinta. Tratamentul cariilor mici este mult mai ieftin si mai putin traumatizant decat tratamentul cariilor mari care au dezvoltat deja complicatii pulpare sau parodontale. Si mai important, o carie tratata este oprita din evolutie.
Acelasi lucru este valabil si in cazul bolii parodontale. Gingivita este o afectiune reversibila sub tratament si este indicat ca tratamentul sa se efectueze cat mai timpuriu, inainte ca gingivita sa progreseze spre afectiuni mai grave si mai dificil de tratat.
Protejati-va dintii in timpul activitatilor sportive cu risc
Daca practicati sporturi cu risc de accidentari (box, baschet, fotbal american etc) sau orice alta activitate recreationala de acest fel, este bine sa va protejati dintii cu o gutiera de protectie.
In acest fel, scade riscul aparitiei fracturilor sau traumatismelor dentare in timpul acestor activitati
De asemenea, daca suferiti de bruxism (scrasnirea necontrolata a dintilor in special in timpul noptii), contactati cat mai repede medicul dumneavoastra. Acesta va va prescrie un tratament si va va indica o gutiera speciala de protectie pe care sa o purtati in timpul noptii.
Tratati bolile generale care pot favoriza aparitia bolii parodontale
Dupa cum am amintit, anumite afectiuni generale pot creste riscul aparitiei gingivitei si a bolii parodontale.. Ca regula generala, daca suferiti de afectiuni cronice este bine sa apelati la medicul specialist pentru a le tine sub control.
Renuntati la fumat
Renuntand la fumat veti reduce serios riscurile asupra sanatatii dumneavoastra, indiferent de cat timp fumati.
Exista numeroase metode care va pot ajuta sa renuntati la fumat (medicamente, gume de mestecat specifice, plasturi etc.). Apelati la medicul dumneavoastra. Acesta va poate indruma si spre anumite organizatii specializate care va pot ajuta sa renuntati la acest obicei.
In cazul in care se intampla sa pierdeti unul sau mai multi dinti, este foarte important sa va restaurati cat mai repede lipsurile cu ajutorul lucrarilor dentare. In acest fel, preintampinati consecintele nefaste ale pierderii dintilor asupra sanatatii orale.
Pentru mai multe informatii accesati: www.infodentis.com
In alte situatii, pierderea dintilor este inoportuna si se datoreaza fie unor afectiuni patologice (caria dentara, boala parodontala), fie unor traumatisme.
Notiuni de anatomie: ce structuri tin dintii pe pozitiile lor?
Dintii se fixeaza in osul alveolar cu ajutorul unui aparat numit parodontiu marginal.Parodontiul marginal are 4 componente:
Gingia
Gingia este situata la suprafata, acoperind osul alveolar si invelind dintele pana la nivelul coroanei dentare.
Gingia este strans atasata de osul de sub ea, creand o bariera impotriva invaziei microbiene (cand este sanatoasa) si protejand structurile profunde ale parodontiului marginal
Cementul dentar
Acopera radacinile dintelui si are pe suprafata lui mici orificii de care se prind, cu un capat, ligamentele periodontale.
Osul alveolar
Inconjoara radacinile dintelui si asigura implantarea acestuia. Orificiul din os in care este implantat dintele se numeste alveola dentara sau proces alveolar.
Ligamentele periodontale
Sunt o retea de fibre elastice care ajuta la sustinerea dintelui in osul alveolar. Se prind cu un capat de radacinile dentare, iar cu celalalt de osul alveolar. Sunt flexibile, permitand o oarecare mobilitate dintelui. Aceasta mobilitate insesizabila pacientilor se numeste mobilitate fiziologica.
In afara de sustinerea dintelui, parodontiul marginal mai are si alte functii: eruptia dintelui, perceperea sensibilitatii de atingere sau formarea si resorbtia de tesut osos in timpul miscarilor dintelui in interiorul alveolei.
Care sunt cauzele ce pot determina pierderea dintilor?
Dupa cum am amintit, caderea dintilor este considerata normala doar in cazul dintilor temporari sau de lapte. In aceste situatii, dintii temporari vor fi inlocuiti prin eruptia dintilor definitivi.Pierderea dintilor definitivi apare ca urmare a unor afectiuni patologice sau a unor accidente. Exista 3 cauze principale care determina pierderea dintilor:
Caria dentara netratata
Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om si reprezinta principala cauza a pierderii dintilor.
De obicei, cariile dentare debuteaza sub forma unor pete albicioase pe suprafata dintelui care, treptat, evolueaza spre interiorul dintelui. Odata ce leziunea carioasa progreseaza, isi poate schimba culoarea in maroniu spre negru si, in final, se va transforma intr-o cavitate.
Daca caria creste in dimensiuni, aceasta poate provoca distructii ale tesuturilor dure dentare (smalt, dentina) iar peretii dintelui se pot fractura in timpul masticatiei.
Netratata, caria va patrunde in pulpa dintelui, provocand inflamatii si infectii pulpare cunoscute sub numele de pulpite.
Pulpitele netratate evolueaza mai departe spre tesutul situat sub dinte, tesut numit parodontiu apical. Infectiile parodontiului apical pot favoriza aparitia de abcese dentare sau pot cauza infectia si resorbtia progresiva a osului care sustine dintele, ceea ce in fazele terminale va avea ca si consecinta pierderea dintelui.
Iata, pe scurt, mecanismul prin care o carie dentara poate conduce la pierderea dintelui. Asemenea procese se desfasoara pe parcursul unei perioade destul de lungi de timp. Este foarte important de retinut ca, o carie dentara tratata se opreste din evolutie.
Boala parodontala
Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.
Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.
Boala parodontala poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal (gingia, cementul dentar, osul alveolar, ligamentele periodontale).
Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa printr-o igiena orala corecta, bacteriile care formeaza placa vor afecta in prima faza gingia, provocand inflamatia acesteia. Aceasta tulburare poarta numele de gingivita.
In absenta tratamentului, boala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal: ligamentele periodontale si osul alveolar.In acest stadiu, afectiunea este extrem de distructiva, producand resorbtia progresiva a osului si dizolvarea ligamentelor periodontale.
Popular, aceasta boala se numeste paradontoza. Daca nu este tratata, paradontoza va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.
Este important de retinut ca boala parodontala are un caracter progresiv. Asadar, este indicat un tratament cat mai precoce inainte ca gingivita sa apuce sa evolueze spre forma distructiva cunoscuta sub numele de paradontoza.
Traumatismele
Traumatismele se produc de obicei in urma unor accidente : caderi, accidente de sport, de masina etc.. In functie de intensitatea traumatismului, dintii se pot pierde pe loc (avulsie) sau pot fi doar mobilizati (luxatie).
In urma traumatismelor, dintii se pot fractura la diverse nivele, se pot ciobi sau isi pot schimba culoarea. In anumite situatii este posibil un tratament conservator, alteori este necesara extractia.
Factori favorizanti
Placa dentara este principalul factor cauzator al cariei dentare si al imbolnavirilor gingivale si parodontale. In afara acesteia, exista si alti factori care pot favoriza aparitia si evolutia cariei dentare sau a bolii parodontale, contribuind astfel, in timp, la pierderea dintilor
Fumatul
Fumatul afecteaza functionarea normala a celulelor gingivale si reduce aportul de sange in gingii si tesutul de sustinere al dintelui, crescand riscul aparitiei inflamatilor gingivale si parodontale.
De aceea, fumatorii sunt mult mai susceptibili la aparitia infectiilor parodontiului marginal. Mai mult, gingivitele si parodontitele vor progresa mai rapid la fumatori decat in cazul nefumatorilor.
Fumatul poate schimba componenta placii dentare, crescand numarul de bacterii care sunt mai agresive. Fumatorii vor acumula o cantitate crescuta de placa dentara si tartru si, din acest motiv, sunt mai vulnerabili la aparitia carilor dentare.
Afectiuni cronice generale
Anumite afectiuni generale pot favoriza aparitia gingivitelor si a paradontozei. Dintre acestea cele mai important ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si artrita reumatoida.
In cazul diabetului, predominanta gingivitei si a paradontozei este mai mare iar simptomele si semnele clinice sunt mai severe
Igiena orala precara
Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari dentare cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si minutioasa.
Fara o igiena bucala riguroasa, cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil iar aparitia cariilor si a bolii parodontale nu va putea fi evitata.
Bruxismul sau alte obiceiuri nocive pentru dinti
Bruxismul reprezinta scrasnirea necontrolata a dintilor in special in timpul noptii si se datoreaza de cele mai multe ori stresului.
Bruxismul este extrem de nociv atat pentru dinti cat si pentru parodontiul marginal.
Alte obiceiuri pot fi de asemenea daunatoare pentru dinti: deschiderea capacelor cu ajutorul dintilor, rosul unghiilor sau al altor obiecte dure, muscarea de alimente foarte dure sau practicarea sporturilor cu risc de accidentari fara a purta gutiere dentare de protectie.
Care sunt consecintele pierderii dintilor?
Pierderea dintilor are intotdeauna consecinte nefaste asupra sanatatii orale. In jurul spatiilor din cavitatea bucala ramase fara dinti, se vor produce in timp modificari ireversibile cu grave repercusiuni asupra functiilor aparatului dentar.Cu cat numarul dintilor absenti este mai mare, cu atat mai mult vor fi afectate principalele functii ale aparatului dentar : masticatia, estetica si fonatia sau pronuntia.
Exista o varsta la care putem spune ca e normal sa cada dintii ?
Caderea dintilor este considerata normala doar in cazul dintilor de lapte. In orice alta situatie, pierderea dintilor este de nedorit si apare ca urmare a unor afectiuni patologice.Bineinteles, odata cu inaintarea in varsta apare un proces de involutie fiziologica la nivelul intregului organism, proces ce se repercuteaza si asupra structurilor din cavitatea bucala: scaderea densitatii minerale a tesutului osos, scaderea elasticitatii ligamentelor periodontale etc.
Cu toate acestea, nu putem afirma niciodata ca pierderea dintilor este un fenomen normal odata cu inaintarea in varsta. Este bine de stiut ca exista un numar destul de mare de persoane cu varste inaintate care au arcadele complete sau aproape complete.
Afectiuni asociate cu pierderea dintilor
Edentatia
Afectiunea patologica care apare in cavitatea bucala in urma pierderii dintilor poarta numele de edentatie. Prin definitie, edentatia este o stare patologica caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti de pe arcada.
In functie de numarul si pozitia dintilor absenti, exista mai multe forme de edentatie. Tratamentul edentatiei este cu atat mai facil si mai ieftin cu cat se realizeaza mai timpuriu, adica cu cat sunt mai putini dinti de inlocuit.
Dintii absenti se inlocuiesc cu ajutorul unor lucrari dentare care, in functie de situatia clinica si preferintele pacientilor, pot fi de mai multe feluri:
- Punti dentare fixe
- Proteze mobilizabile partiale
- Lucrari fixe sau mobilizabile pe implanturi dentare
- Proteze totale care inlocuiesc toti dintii de pe o arcada
Tulburari digestive
Dintii fac parte din aparatul digestiv. Masticatia este principalul rol al dintilor si reprezinta totodata prima etapa a procesului de digestie.
Daca lipsesc mai multe unitati dentare, masticatia va avea de suferit. Din acest motiv, procesul de digestie poate fi ingreunat ceea ce duce la dereglari importante in absorbtia alimentelor.
Ce putem face pentru a preveni pierderea dintilor?
Exista o serie de masuri pe care le puteti intreprinde pentru a preveni pierderea dintilor sau, in cel mai rau caz, pentru a intarzia cat mai mult acest fenomen.Aceste masuri au 2 scopuri principale:
- Prevenirea aparitiei bolilor (sau accidentelor) care duc la pierderea dintilor: caria dentara si boala parodontala
- Prevenirea evolutiei cariilor dentare si/sau a bolii parodontale spre forme mai grave odata ce ele au aparut. Nu uitati, pierderea dintilor este rezultatul final al acestor afectiuni iar un tratament precoce previne aparitia complicatiilor.
Care sunt cele mai importante masuri ?
Igiena orala
Igiena orala este cea mai importanta metoda de prevenire a cariei dentare si a bolii parodontale. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare.
Cel mai important obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
Nu uitati, fara o igiena orala regulata si corecta orice tratament dentar va avea un prognostic rezervat.
Controale periodice regulate
Controalele periodice stomatologice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Caria dentara si boala parodontala evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
De obicei, in timpul controalelor periodice se efectueaza si un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional. Aceste procedee vor indeparta foarte eficient placa si tartrul dentar dar trebuie completate cu o igiena orala regulata.
Semnalati medicului stomatolog orice durere sau disconfort
Este bine sa alertati medicul dumneavoastra daca resimtiti dureri la nivelul cavitatii sau observati orice semne anormale. Spre exemplu, unii pacienti pot considera o sangerare gingivala nedureroasa ca pe un semn insignifiant; de fapt, acest semn arata progresia bolii parodontale.
Tratati cariile dentare si boala parodontala in stadii incipiente
Daca medicul stomatolog (sau dumneavoastra) v-a descoperit o carie este indicat sa o tratati cat mai repede cu putinta. Tratamentul cariilor mici este mult mai ieftin si mai putin traumatizant decat tratamentul cariilor mari care au dezvoltat deja complicatii pulpare sau parodontale. Si mai important, o carie tratata este oprita din evolutie.
Acelasi lucru este valabil si in cazul bolii parodontale. Gingivita este o afectiune reversibila sub tratament si este indicat ca tratamentul sa se efectueze cat mai timpuriu, inainte ca gingivita sa progreseze spre afectiuni mai grave si mai dificil de tratat.
Protejati-va dintii in timpul activitatilor sportive cu risc
Daca practicati sporturi cu risc de accidentari (box, baschet, fotbal american etc) sau orice alta activitate recreationala de acest fel, este bine sa va protejati dintii cu o gutiera de protectie.
In acest fel, scade riscul aparitiei fracturilor sau traumatismelor dentare in timpul acestor activitati
De asemenea, daca suferiti de bruxism (scrasnirea necontrolata a dintilor in special in timpul noptii), contactati cat mai repede medicul dumneavoastra. Acesta va va prescrie un tratament si va va indica o gutiera speciala de protectie pe care sa o purtati in timpul noptii.
Tratati bolile generale care pot favoriza aparitia bolii parodontale
Dupa cum am amintit, anumite afectiuni generale pot creste riscul aparitiei gingivitei si a bolii parodontale.. Ca regula generala, daca suferiti de afectiuni cronice este bine sa apelati la medicul specialist pentru a le tine sub control.
Renuntati la fumat
Renuntand la fumat veti reduce serios riscurile asupra sanatatii dumneavoastra, indiferent de cat timp fumati.
Exista numeroase metode care va pot ajuta sa renuntati la fumat (medicamente, gume de mestecat specifice, plasturi etc.). Apelati la medicul dumneavoastra. Acesta va poate indruma si spre anumite organizatii specializate care va pot ajuta sa renuntati la acest obicei.
In cazul in care se intampla sa pierdeti unul sau mai multi dinti, este foarte important sa va restaurati cat mai repede lipsurile cu ajutorul lucrarilor dentare. In acest fel, preintampinati consecintele nefaste ale pierderii dintilor asupra sanatatii orale.
Pentru mai multe informatii accesati: www.infodentis.com
Data actualizare: 16-04-2015 | creare: 15-04-2015 | Vizite: 7053
Bibliografie
Wikipedia.org -- „Tooth loss”Webmd.com -- „Are you at risk of tooth loss? How to keep your teeth for a lifetime”
Nidcr.nih.gov -- „Periodontal (Gum) Disease: Causes, Symptoms, and (National Institute of Treatments” Dental and Craniofacial Research)
Colgate.com -- „How a Tooth Decays”
Wikipedia.org -- “Periodontium”, “Gingiva”, “Cementum” “Alveolar bone”, “Periodontal ligament”
Webmd.com -- „9 Risk Factors for Tooth Loss”
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Puroi la masea
- Prognatism mandibular
- Maseaua de minte DOARE
- Durere de masea cu nerv scos
- Durere insuportabila de masea
- Puroi la masea
- Durere dupa extractie
- Ma doare o masea plombata ieri
- Durere insuportabila de masea
- Dupa rezectia apicala