ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Ecografie Ecografie Constanta

Anemia din Boala cronica de rinichi

Autor: DR. SOTILA GIANINA GABRIELA
Rinichiul împreună cu afecţiunile sale sunt mai puţin cunoscute, poate din cauza complexităţii acestui organ sau poate din cauză că un mare ecou îl au complicaţiile bolilor renale.
Una din complicatiile semnificative a bolii cronice de rinichi este anemia.
Anemia este una din situaţiile frecvent întalnite în practica medicală. Anemia nu reprezintă o boală în sine ci un semn de boală.
Anemia se manifestă prin slăbiciune, paloarea tegumentelor şi mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
În formele uşoare de anemie aceste simptome pot trece neobservate, dar devin evidente pe masură ce anemia se agravează.
Anemia este o afecţiune hematologică care se manifestă prin scăderea hemoglobinei din sânge cu sau fără scăderea numărului de hematii (celule roşii sangvine).
Aceste celule transportă - prin intermediul hemoglobinei - oxigenul de la nivelul plămânilor la diferite ţesuturi şi organe. Dacă numărul de celule şi cantitatea de hemoglobină sunt scăzute nu se transportă suficient oxigen. Anemia se manifestă la scăderea hemoglobinei sub 12g/dl.
Bolile cronice pot provoca anemie. Adesea, anemia cauzata de bolile cronice ramane nedetectabila pana cand un test de rutina- cum ar fi o hemoleucograma completa- indica rezultate anormale. Mai multe teste de urmarire sunt efectuate apoi pentru a stabili cauza care a stat la baza anemiei: sideremie, feritina, saturatia transferinei, numar de reticulocite, etc
Anemia, o complicaţie obişnuită a bolii cronice de rinichi (BCR), apare precoce, încă din stadiile incipiente ale acesteia, in stadiul 3 şi se asociază cu accelerarea declinului ratei filtrării glomerulare (RFG).
Anemia se intalneste aproape intotdeauna in insuficienta renala cronica (boala cronica de rinichi- BCR), este o anemie normocroma normocitara si are la baza mecanisme complexe. În producerea anemiei renale intervin doua grupuri de mecanisme patogenice: scaderea productiei de eritrocite (prin reducerea eritropoezei si scaderea duratei de viata a eritrocitelor. Rolul principal il are reducerea eritropoezei ca urmare a scaderii productiei de eritropoetina renala. Eritropoetina este produsa in principal in rinichi, ca raspuns la hipoxie si apoi este secretata in plasma.
Anemia este extrem de frecventă în boala renală cronică, afectând până la 90% dintre pacienţi. Una dintre cele mai evidente consecinţe ale anemiei de origine renală este alterarea funcţiei cardiace şi a vaselor de sânge.
Anemia în BCR presupune un deficit de eritropoietină (EPO), o eritropoieză ineficientă şi neasigurarea unui număr adecvat de hematii. Eritropoietina este un hormon secretat la nivelul rinichiului, hormon raspunzator de diferentierea si de proliferarea globulelor rosii.
Eritropoietina este produsa, in principal, de catre rinichi (90%), dar si de catre ficat (10%). Ea actioneaza asupra celulelor eritroblastice ale maduvei osoase, aflate la originea globulelor rosii. In caz de insuficienta renala, absenta sau reducerea sintezei acestui hormon de catre rinichi provoaca o diminuare a numarului de globule rosii.
Eritropoietina obtinuta prin inginerie genetica este utilizata pentru tratarea anemiei pacientilor atinsi de insuficienta renala cronica. Medicamentul, injectat pe cale intravenoasa sau subcutanata din doua in doua zile, evita transfuziile sangvine la bolnavi, conferindu-le astfel un confort apreciabil al vietii.
Cunoaşterea factorilor şi a mecanismelor ce contribuie la dezvoltarea anemiei în BCR este de importanţă fundamentală, întrucât corectarea lor poate ameliora gradul anemiei şi implicit poate încetini progresia BCR.
 
Programare