ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Ecografie Ecografie Constanta

Ziua Mondiala a Rinichiului-12 Martie 2015

Autor: Dr SOTILA GIANINA GABRIELA
12 Martie 2015 - Ziua Mondială a Rinichiului (World Kidney Day)

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatații rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei.

1 din 10 oameni sufera de o afectiune a rinichilor si anual milioane de oameni mor ca urmare a complicatiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticata la timp, boala cronica de rinichi poate fi tratata, reducandu-se astfel riscul complicatiilor si numarul deceselor cauzate de acestea.

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

Rinichii tai sunt masura sanatatii tale!

Incepe ziua band un pahar cu apa! Apa protejeaza dar nu vindeca boala cronica de rinichi!

Ai grija de rinichii tai! Daca esti diabetic, hipertensiv, obez, dislipidemic, daca suferi de litiaza reno-vezicala, infectii urinare, adenom de prostata, boli cerebro-vasculare (accident vascular) sau boli ereditare renale (boala polichistica renala autozomal dominanta), vino sa consulti nefrologul.


In perioada 1-31 Martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Clinica MEDSTAR 2000 impreuna cu Dr Sotila Gianina Gabriela, medic specialist nefrolog, demareaza o campanie de constientizare a bolii cronice de rinichi la persoanele cu risc crescut de a dezvolta afectiuni renale.

Astfel, in Clinica MEDSTAR 2000 se poate efectua un set specific de TESTE pentru evaluarea riscului de boala cronica de rinichi:
- Sumar urina si sediment urinar
- Creatinina serica
- Uree serica
- Acid uric seric
- Glicemie
- Colesterol
-Trigliceride
- Masurarea tensiunii arteriale
- EKG

Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

Boala cronică de rinichi este asimptomatică şi din acest motiv este de cele mai multe ori descoperită târziu. Acesta este şi motivul pentru care ne confruntăm cu bolnavi ajunşi deja în insuficienţă renală cronică avansată. Trebuie să insistăm pe prevenţie şi pe depistare precoce, deoarece complicaţiile bolii cronice renale sunt la fel de severe ( agravarea hipertensiunii, accidentul vascular cerebral, boala mineralo-osoasa renala, anemia renala) .

În România, specialiştii sunt de părere că ne confruntăm cu o creştere a prevalenţei tulburărilor cronice de rinichi, pe de o parte, şi cu o tendinţă de subdiagnosticare a acestora, pe de altă parte. Studii epidemiologice în diverse tări au estimat că între 9 şi 14% din populaţie suferă de Boală cronică de rinichi. Situaţia este similară şi în România, unde prevalenţa acesteia a fost raportată la 10-11%, adică în jur de 2 milioane de oameni. Trebuie subliniat însă că nu toţi aceşti pacienti ajung în stadiul în care au nevoie de dializă. Dimpotrivă, procentul celor care evoluează către acest stadiu este mic, sub 0,1%. În restul cazurilor fie evoluţia bolii este stopată prin metode medicamentoase de tratament, fie survine decesul din cauza altor boli asociate, mai ales cardio-vasculare. Ca urmare, în tratament prin dializă se află în jur de 10000 de persoane în România.

Boala cronică de rinichi (BCR) afectează 10% din populaţie. 1 din 5 BĂRBAŢI şi 1 din 4 FEMEI cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, suferă de BCR.

Este posibil ca o persoana sa traiasca cu un singur rinichi si chiar sa isi doneze unul din rinichi in timpul vietii. Atunci cand nici unul dintre rinichi nu mai functioneaza corect, se utilizeaza doua metode de epurare a organismului: dializa peritoneala si hemodializa (un aparat preia functia rinichiului, de filtrare a sangelui de toxine).

Costurile tratamentului prin dializă sunt foarte mari şi cu toate că nu sunt resimţite direct de bolnav deoarece sunt integral acoperite prin programul naţional de supleere a funcţiilor rinichiului, ele sunt un factor de suprasolicitare a sistemului de asigurări de sănătate. Situaţie care este oriunde în lume, nu doar la noi. Cu aproximaţie, costul tratamentului prin hemodializă pentru un singur bolnav timp de un an este în jur de 20000 EUR, iar costul pentru aceeaşi perioadă de tratament prin dializă peritoneală este cu doar 25-30% mai mică. Dacă ne amintim că sunt în jur de 10000 de români în dializă (circa 9 din 10 în hemodializă) imaginea asupra impactului economic pe care îl are dializa devine mai clar. Tocmai de aceea, depistarea cât mai precoce a Bolii cronice de rinichi pentru a putea aplica devreme măsuri de prevenire sau încetinire a progresiei bolii către stadiul când dializa devine necesară este un obiectiv al comunităţii medicilor nefrologi.

Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi ireversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale. Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică şi câteodată este diagnosticată în stadii avansate.

Ştiaţi că o persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară? Insuficienţa renală este cauzata de afecţiuni ale rinichilor, caracterizată printr-o diminuare a numărului de nefroni, ceea ce duce la o deficienta a rinichilor in asigurarea filtrarii şi eliminarii deseurilor metabolice din sânge, de a realiza echilibrul de apă şi săruri in organism şi de a regla presiunea sangvină.

Insuficienţă renală cronică este ireversibilă. Insuficienţele renale cronice moderate sunt diagnosticate în mod întâmplător caracterizate fiind de proteinurie (prezenţa proteinelor în urină) sau hematurie (prezenţa sângelui în urină), o creştere a nivelului sangvin al creatininei.

Insuficienţele renale cronice evoluate duc la o anemie (oboseală, capacitate mica la efort), o hipertensiune arterială, complicatii osoase (demineralizare osoasă, o întârziere a creşterii la copil), complicaţiile nervoase (tulburări senzitive, paralizie motorie), afectiuni cardiace (insuficienţă cardiacă stângă, aritmii)

Insuficienţa renală acută – scaderea funcţiilor renale este bruscă, în general este reversibilă, si se manifesta prin oprirea producerii de urină (sau producere in cantitate foarte mica) , modificare a compozitiei de saruri din urina (in functie de cauza).
Insuficienta renală acută funcţională - cauzată de micsorarea brusca şi importantă a volu¬mului sangvin circulant care irigă rinichii si scăderea presiunii arteriale (hemoragie abundentă, disfunctie cardiacă, deshidratare intensă, etc.)

Insuficienta renală acută organică – data de degradari ale tubulilor (necroză tubulară acută) sau ale ţesutului interstiţial (nefrită interstiţială acută) al rinichiului. Leziunile pot fi cauzate de intoxicaţii , reacţii alergice, un proces infecţios etc.
Insuficienţia renala acuta mecanica – data de prezenta bruscă a unui obstacol (calcul, tumoră) pe căile excretorii (bazinet uretere, vczică).

Numărul cazurilor de boală cronică de rinichi nou descoperite creşte anual cu un procent care variază între 9 şi 14%. Populatia varstnica (65 de ani) prezinta o prevalenta si mai ridicata a disfunctiei renale cronice- probabil in jur de 20%

Pacientul cu boală cronică de rinichi necesită o abordare pluridisciplinară, datorită complicaţiilor pe care le aduce cu sine. Astfel pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală cronică de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialiştilor care intră în contact cu aceştia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog

Boala cronică de rinichi reprezintă o mare dramă pentru că evoluează foarte rapid. De aceea milităm pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte controlul periodic anual şi efectuarea analizelor medicale de bază. Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: creatinină, uree şi sumar de urină. Recomandăm tinerilor si persoanelor cu varsta peste 50 de ani să-şi facă aceste trei analize anual. De asemenea, medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, în special fumătorilor şi persoanelor care au rude directe cu boală cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Tocmai din acest motiv, trebuie sa demaram programe de preventie nationala pentru identificarea persoanelor la risc: diabetici, hipertensivi, obezi, boli genetice, pielonefrite cronice litiazice.
Introducerea în programul de dializă se face destul de abrupt şi asta pentru că nu există un program de predializă.
 
Programare