Buze crapate

©

Autor:

Buzele crapate sunt produse de o deshidratare a acestora. De cele mai multe ori deshidratarea e produsa de pierderea stratului de ulei protector care inveleste buzele. Cauzele pot fi diverse, dar cel mai frecvent buzele crapate apar in timpul anotimpului rece din cauza frigului.

Simptomele buzelor crapate pot include uscaciunea buzelor, arsura, roseata, edem, mici leziuni, cojituri ale buzelor. Daca pielea crapata devine excesiv de uscata, intinderea buzelor ar putea provoca leziuni dureroase si chiar sangerari.

Principala cauza a buzelor crapate este absenta lubrifierii buzelor, care le poate usca foarte usor, lasandu-le crapate. Buzele crapate apar cu precadere iarna, din cauza aerului rece. Filmul subtire de lubrifiant de la nivelul buzelor poate fi indepartat prin lingerea excesiva a buzelor.

Cum tratam buzele crapate?

Hidratarea adecvata este prima linie de tratament pentru buzele crapate. Balsamul de buze poate calma durerea si emolia crapaturile buzelor.

Substante farmaceutice precum lanolinul accelereaza reparatia tisulara si celulara la nivelul buzelor. Anumite enzime prezente in saliva (cu rol predominant in digestie) irita buzele iar evaporarea apei din saliva absoarbe lubrifiantul de la nivelul buzelor. Pentru aceste motive, trebuie evitata lingerea buzelor.

Bauturile acidulate irita buzele crapate, deci sunt contraindicate in astfel de situatii.

Data actualizare: 07-06-2013 | creare: 25-10-2012 | Vizite: 5406
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: