Aspecte de evitat
-
Erori pe care le-am intalnit de-a lungul activitatii mele profesionale :
-
1. Amanarea prezentarii la psiholog: are la baza anumite credinte disfunctionale : "numai bolnavii psihic se duc la psiholog, ori eu nu sunt bolnav", "numai cei slabi fac apel la servicii psihologice", "daca ma intalnesc cu cineva cunoscut, va crede ca am innebunit"). A apela la un psiholog spune despre tine ca esti un om responsabil, ca vrei sa rezolvi situatia si ca deja ai facut primul pas.
-
2. Discutarea problemelor personale cu colegii de munca, cu vecinii, sau chiar pe retelele de socializare: intotdeauna se va gasi cineva care sa gandeasca asa: "in virtutea faptului ca am trecut prin multe in viata, pot fi un bun psiholog", sau "m-am confruntat si eu cu asa ceva, deci stiu cum poate sa depaseasca situatia", pierzand din vedere faptul ca fiecare fiinta umana este unica, o situatie traita poate avea un rasunet diferit la o alta persoana, in functie de foarte multi factori, printre care robustetea sa psihologica, mecanismele sale de coping pe care si le-a format de-a lungul istoriei personale, sau caracteristicile sale psiho-emotionale.
-
Incercati sa faceti diferenta intre sfaturi la nivelul "simtului comun" si serviciile unui specialist, in spatele caruia stau multi ani de formare continua dupa facultate, si o lunga exprienta profesionala.
- 3. Pentru a beneficia de atentia necesara, va rog sa sunati cu cel putin 7 zile inainte de data cand doriti sa fiti programat.