Biopsia lichidă - utilă pentru depistarea bolnavilor cu răspuns favorabil la imunoterapie

©

Autor:

Metodele imagistice şi de laborator pentru diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer, accesibile până în prezent publicului larg, oferă deseori un rezultat limitat în spațiu şi timp. De exemplu, biopsia tisulară oferă un rezultat limitat în timp şi spațiu deoarece, din momentul recoltării probei şi până în momentul obținerii rezultatului histopatologic, tumora malignă poare creşte şi îşi poate modifica structurile, în momentul diagnosticării tumora fiind mult mai mare si de aspect diferit celei relatată în descriere.

Marile companii medicale au elaborat o nouă metodă de diagnostic, care permite identificarea în timp real a formațiunilor tumorale benigne sau maligne.

Biopsia lichidă permite identificarea bolnavilor neoplazici care pot beneficia de imunoterapie

Compania farmaceutică Roche, în colaborare cu Foundation Medicine, a elaborat un test sangvin care permite identificarea mutațiilor tumorale din contextul afecțiunile neoplazice, prin intermediul biomarkerului TMB (tumor mutation burden). Acest test sangvin este reprezentat de biopsia lichidă, care permite identificarea cazurilor de tumori maligne care prezintă răspuns favorabil la imunoterapie.

În ciuda faptului că imunoterapia a prezentat eficiență dovedită în cadrul diferitelor tipuri de cancere, doar un număr redus de bolnavi (între 20% şi 40%) răspund la tratamentul cu preparate imunologice antineoplazice.

Cu ajutorul biomarkerului TMB pot fi identificate mutațiile genetice specifice diferitelor tipuri de cancere, care pot beneficia ulterior de imunoterapie.

Conform spuselor inginerului medical şef al Roche, Sandra Horning, elaborarea unei noi generații de biomarkeri permite identificarea grupului țintă de bolnavi cu afecțiuni tumorale cu mutații specifice, care pot beneficia de imunoterapie. Astfel, determinarea biomarkerilor din sânge prin intermediul biopsiei lichide reprezintă un pas înainte spre personalizarea tratamentului antineoplazic.

Biopsia lichidă apreciază răspunsul la imunoterapie

Biopsia lichidă permite determinarea biomarkerului TMB, care la rândul său este util pentru identificare tuturor mutațiilor existente la nivelul genomului tumoral. În trecut, aceste aspecte puteau fi atinse doar prin intermediul biopsiei de țesut tumoral. Datorită caracterului să non-invaziv, biopsia lichidă permite caracterizarea tumorii din punct de vedere molecular, cu monitorizarea evoluției bolii.

Conform unor studii clinice, biopsia lichidă permite analizarea fragmentelor de ADN circulant, prezente în circulația sangvină, eliberate de către formațiunea tumorală malignă. La nivelul circulației, numărul de fragmente de ADN circulant este de 100 de ori mai mare decât celulele tumorale circulante.

Principalele mutații genetice apărute în contextul afecțiunilor neoplazice sunt:

  • Substituția bazelor
  • Rearanjări
  • Inserții sau deleții
  • Alterarea numărului de copii ale genelor.


Cu ajutorul tehnicilor inovative de secvențiere genomică, poate fi realizat un profil genetic complet, prin identificarea tuturor acestor mutații genetice apărute în cadrul afecțunilor neoplazice, iar cu ajutorul biomarkerului TMB poate fi evaluat răspunsul bolii la imunoterapia administrată.

Cu cât numărul de mutații genetice prezente la nivelul unui țesut tumoral este mai mare, cu atât şansa de răspuns la imunoterapie este mai crescută. Rata crescută a mutațiilor un număr crescut de neo-antigene (proteine modificate), care determină apariția răspunsului imun datorită faptului că sunt recunoscute de către organismul în cauză ca non-self (structuri celulare străine, care nu-i aparțin şi care trebuiesc distruse).

Deşi cancerul pulmonar este considerat o singură entitate patologică, testele profilului genetic descriu 12 subtipuri de tumori maligne pulmonare. În cazul fiecărui din cele 12 subtipuri genetice de cancere pulmonare pot fi administrate tratamente țintite, în funcție de mutațiile genetice prezente.

Cancerul pulmonar non-microcelular, depistat prin intermediul biopsiei lichide

Eficiența imunoterapiei administrată în contextul cancerului pulmonar non-microcelular poate fi evaluată prin intermediul biomarkerului TMB, determinat prin intermediul biopsiei lichide. Acest aspect este extrem de util pentru aprecierea supraviețuirii în cazul cancerului pulmonar non-microcelular fără progresia bolii. Creşterea nivelului seric al biomarkerului TMB este direct prpoporțională cu o creştere de aproximativ patru ori mai mare a supraviețuirii fără progresia bolii, în cazul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular, carora li s-a administrat inhibitorul PDL-1 (medicament imunoterapic).

Compania farmaceutică Roche a elaborat un medicament imuno-oncologic denumit Atezolizumab (denumirea comercială Tecentriq) în scopul tratării cancerului pulmonar non-microcelular, cu niveluri serice crescute ale biomarkerului TMB, determinat prin intermediul biopsiei lichide. Ulterior, acest medicament a fost inclus în două studii clinice, pentru testarea eficienței sale în cadrul acestei afecțiuni.

Cele două studii clinice în cadrul cărora a fost testat Atedolizumab sunt reprezentate de studiul Polar de fază II şi studiul OAK de fază III. Ambele studii au fost desfăsurate în rândul unui grup de 800 de bolnavi de cancer pulmonar non-microcelular, tratat prin imunoterapie cu Atezolizumab şi au consat în prelevarea probelor biologice de plasmă, prin intermediul biopsiei lichide şi au avut drept scop determinarea nivelului seric al biomarkerului TMB.

Potrivit ambelor studii, cazurile în care au fost înregistrate niveluri crescute ale biomarkerului TMB au prezentat cele mai bune răspunsuri la terapia cu Atezolizumab.

Alte două studii clinice pentru evaluarea eficacității Atezolizumab sunt în plină desfăşurare. Primul studiu clinic este B-F1RST, desfăşurat în rândul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular, aflați sub tratament cu Atezolizumab şi are drept obiectiv evaluarea eficienței acestui medicament, a siguranței administrării acestuia şi determinarea nivelului seric al biomarkerului TMB.

Cel de-al doilea studiu clinic aflat în plină desfăşurare este BAFAST, un studiu de fază II/III multicentric, care are drept obiectiv evaluarea eficienței medicamentului imuno-oncologic Atezolizumab în cazul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular metastazat şi evaluarea siguranței administrării acestui medicament.

Biopsia lichidă, eficientă şi pentru diagnosticarea şi tratarea altor tipuri de cancere

Cu ajutorul biopsiei lichide poate fi determinat nivelul seric al biomarkerului TMB, specific cancerului pulmonar non-microcelular. Cu cât nivelul biomarkerului TMB este mai mare, cu atât răspunsul la tratamentul imunoterapic este mai bun.

În prezent, numeroasele studii clinice realizate în acest sens au demonstrat că există şi alte tipuri de cancere care pot exprima niveluri crescute ale biomarkerului TMB şi răspuns favorabil la tratamentul imunoterapic administrat. Este vorba despre cancerul de vezică urinară, cancerul mamar şi melanomul malign.

Cancerul de vezică urinară - asociat nivelurilor crescute ale PDL-1 - prezintă răspuns foarte bun la tratamentul cu Atezolizumab.

De asemenea, melanomul malign cu niveluri serice crescute ale biomarkerului TMB prezintă răspuns favorabil l imunoterapia cu CTLA-4, rata de supraviețuire globală în rândul acestor bolnavi fiind cu aproximativ trei ani şi şase luni mai mare comparativ cu supraviețuirea în cazul melanoamelor fără valori crescute ale biomarkerului TMB.

În continuare, se fac demersuri pentru determinarea nivelurilor serice ale biomarkerului TMB şi în cazul cancerului mamar, caz în care nu este utilizat frecvent tratamentul imunologic. În cazul determinării unui nivel crescut al biomarkerilor TMB la bolnavele cu cancer mamar, acestea urmează să fie supuse tratamentului imunologic.


Data actualizare: 08-05-2020 | creare: 08-05-2020 | Vizite: 994
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer 
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • O nouă platformă pentru biopsia lichidă
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  •