Biopsia lichidă înlocuiește biopsia tisulară în diagnosticarea cancerului pulmonar non-microcelular

©

Autor:

Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă afecțiune neoplazică şi prima cauză de deces prin cancer în rândul populației din întreaga lume.
Din punct de vedere morfopatologic, cancerele pulmonare pot fi încadrate în două categorii: cancere non-microcelulare şi cancere microcelulare (cu celule mici). Spre deosebire de cancerul microcelular (care prezintă evoluție favorabilă sub tratament), cancerul pulmonar non-microcelular (cu celule non-mici) prezintă un prognostic mai rezervat, chiar şi sub tratament specific.

Prognosticul nefavorabil şi mortalitatea crescută asociate cancerului pulmonar non-microcelular sunt datorate identificării bolii în stadii avansate din cauza lipsei simptomatologiei bolii care să alerteze bolnavul şi să-l determine să se prezinte la medic pentru consultație.

Pentru a evita diagnosticarea cancerului pulmonar non-microcelular în stadii avansate ale bolii şi pentru a reduce rata de mortalitate prin acest tip de cancer, cercetătorii din domeniul medical au elaborat o analiză sangvină care permite identificarea precoce a unor mutații genice specifice acestei afecțiuni. Această analiză sangvină este biopsia lichidă şi oferă rezultate promițătoare în rândul bolnavilor cu acest tip de cancer pulmonar.

Biopsia lichidă-o investigație inovativă în depistarea cancerului pulmonar non-microcelular

Datorită tehnicilor inovative dezvoltate din ce în ce mai mult în zilele noastre, bolnavii cu cancer pulmonar non-microcelular aflat în stadii avansate de evoluție pot beneficia de un test de sânge pentru confirmarea diagnosticului, test care înlocuieşte în mare măsură biopsia tisulară clasică. Acest test sangvin este reprezentat de biopsia lichidă şi permite alegerea formei terapeutice optime şi personalizarea taratamentului pentru bolnavul în cauză.

Studii care dovedesc eficiența biopsiei lichide in diagnosticarea cancerului pulmonar microcelular

Studiul clinic BFAST este un studiu multicentric, care are drept obiectiv analizarea legăturii dintre alterările genetice apărute la nivelul ADN-ului celular şi eficiența tratamentelor țintite (inclusiv a imunoterapiei) în cazul bolnavilor diagnosticați cu cancer pulmonar microcelular aflat în stadii abansate de evoluție.

Conform studiului clinic BFAST, biopsia lichidă ar putea fi utilizată pentru depistarea unor mutații complexe la nivelul ADN-ului, care apar si sunt specifice cancerului pulmonar non-microcelular.

Una dintre aceste mutații complexe ale ADN-ului, specifice cancerului non-microcelular este reprezentată de mutația genei ALK.

Până în prezent, studiul clinic BFAST a arătat aproximativ unul din 20 de bolnavi diagnosticați cu cancer pulmonar non-microcelular a prezentat mutații complexe la nivelul genei ALK. În cazul acestor bolnavi, le-a fost administrat tratamentul țintit cu Alectinib împotriva acestei mutații. Ca rezultat, a fost înregistrată regresia bolii în următoarele 12 luni de evoluție, la aproximativ trei sferturi din aceşti bolnavi.

În faza a-II-a şi a-III-a a stdiului clinic au fost incluse 2.219 persoane diagnosticate cu cancer pulmonar non-microcelular netratat, ajuns în stadii avansate de boală (stadiul IIIB sau IV de evoluție), de la care au fost recoltate probe sangvine pentru identificarea mutațiilor complexe genice.

Probele sangvine au fost recoltate prin intermediul biopsiei lichide, analiză cunoscută sub denumirea de FoundationOne Liquid, capabilă să identifice instabilitatea microsatelitară şi patru categorii de mutații genomice, printre care mutația genei ALK. Bolnavilor care prezentau mutații ale genei ALK le-a fost administrat tratamentul țintit cu Alectinib în doză de 600 mg pe cale orală, de două ori pe zi.

Principalele obiective ale studiului BFAST au fost reprezentate de rata răspunsului obiectiv la terapia țintită, durata răspunsului la terapia țintită, supraviețuirea globală a bolnavilor cu cancer pulmonar microcelular, rata de supraviețuire a bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular în lipsa progresiei bolii şi siguranța administrării terapiei țintite în rândul acestor bolnavi.

La finele studiului clinic BFAST aproximativ 119 bolnavi (aproximativ 5,4% din cazuri) cu cancer pulmonar non-microcelular au prezentat mutații ale genei ALK. Dintre aceştia, 87 de bolnavi au fost supuşi terapiei țintite cu Alectinib.

În cadrul studiului clinic BFAST, s-a realizat monitorizarea evoluției bolii în cazul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular timp de un an şi şase luni. Rezultatele studiului BFAST sunt, după cum urmează:

  • Rata de răspuns obiective este de 87,4%
  • Durata răspunsului la terapia țintită este de 75,9%
  • Supraviețuirea fără progresia bolii, timp de un an, este de 78,4%
  • Siguranța la administrarea terapiei țintite cu Alectinib este direct proporțională cuprofilul de siguranță al acestui medicament.


În urma acestui studiu, cercetătorii au realizat faptul că rata de identificare a mutației genei ALK, în cazul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular, prin intermediul biopsiei lichide, este similară ratei de identificare a bolii prin intermediul biopsiei clasice, tisulare.

Alectinib-terapia țintită administrată bolnavilor cu mutații ale genei ALK

Cu ajutorul biopsiei lichide, în rândul bolnavilor diagnosticați cu cancer pulmonar microcelular au fost înregistrate mutații complexe ale genei ALK.

Această analiză sangvină permite administrarea terapiei țintite cu Alectinib în rândul acestei categorii de bolnavi. Alectinib este un inhibitor puternic de tirozinkinaze, precum ALK (kinază specifică limfomului anaplastic) şi RET. Alectinib blochează activitatea tirozin-kinazei ALK prin blocarea căilor de semnalizare intracelulară, inițiind apoptoza celulară.

Alectinib (denumirea comercială Alecensa) este recomandat ca terapie unică, țintită, de primă linie, în cazul bolnavilor cu cancer pulmonar non-microcelular, aflat în stadii avansate, cu mutații genetice la nivelul tirozin-kinazei ALK.

În concluzie, biopsia lichidă evaluată în cadrul studiului BFAST este prin analiză sangvină inovativă care permite identificarea precoce a mutației genetice ALK şi administrarea precoce a terapiei țintite cu Alectinib.


Data actualizare: 08-05-2020 | creare: 08-05-2020 | Vizite: 779
Bibliografie
1. Liquid Biopsy in Non-Small Cell Lung Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5179978/
2. The Value of Liquid Biopsies for Guiding Therapy Decisions in Non-small Cell Lung Cancer, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2019.00129/full
3. Small Cell Lung Cancer Treatment (PDQ®)–Patient Version, link: https://www.cancer.gov/types/lung/patient/small-cell-lung-treatment-pdq
4. #ESMO19. Biopsia lichidă ar putea înlocui biopsia invazivă în cazul cancerului pulmonar non-microcelular, link: https://raportuldegarda.ro/articol/esmo19-biopsia-lichida-cancer-pulmonar-non-microcelular/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer 
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Motivul pentru care tratamentul țintit pentru cancerul pulmonar fără celule mici nu funcționează la nefumători
  • Imunoterapia oferă răspuns complet și de lungă durată în cancerul pulmonar stadiul IV
  •