Bihor: Terapie prin teatru senzorial pentru copiii cu autism - un proiect unic în țară

Data publicării: 16-01-2025

Copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) din școlile speciale, dar și cei integrați în învățământul de masă vor beneficia până în iulie de un proiect unic în țară, anume terapie prin teatru senzorial, derulat de Asociația orădeană Orca și partenerii săi.

 


 

'Noi, anul trecut, am lucrat cu această metodă la copii cu dizabilități senzoriale și intelectuale, unde rezultatele au fost foarte, foarte bune. Accidental, însă, am descoperit atunci că ar putea funcționa acest tip de teatru și la copiii cu autism, după ce un copilaș cu această tulburare a ajuns să beneficieze de teatru și am văzut că și-a schimbat foarte mult și comportamentul și atitudinea. De acolo ne-a venit ideea să aplicăm această metodă și la copiii cu autism. Este pentru prima dată când în România se aplică acest tip de teatru, senzorial, la copii cu tulburări de spectru autist', a declarat joi, pentru AGERPRES, președinta Asociației ORCA, prof. psihopedagog Eva Oprea.

Un alt element de noutate, a subliniat Eva Oprea, îl constituie faptul că acest teatru senzorial a fost extins și în învățământul de masă, pentru că există copii cu autism integrați în școli obișnuite. Specialiștii echipei de proiect urmăresc astfel să dezvolte latura socio-emoțională și mai ales cea relațională a copiilor, afectată, în general.

 


 

'Copiii intră în contact cu stimulii din viața cotidiană, cu tot ce se întâmplă în mediul nostru natural - stimuli vizuali, auditivi, tactili, olfactivi și gustativi - cinci categorii de stimuli, prin care ei iau legătura și experimentează concret. Spectatorii nu sunt pasivi, ci sunt activi și implicați în tot ce se întâmplă în spectacolul de teatru,' a precizat Eva Oprea.

Proiectul 'ASTa teatru' - terapie prin teatru senzorial pentru copiii cu autism a început în decembrie și se va derula prin sesiuni de teatru săptămânale, în cele opt instituții școlare partenere, alături de Universitatea din Oradea, prin implicarea unor studenți și firma Ludens SRL ce va sprijini organizarea unei tabere senzoriale în vară.

Cele circa 80 de cadre didactice din proiect vor participa în perioada 27 - 30 ianuarie la un curs de pregătire în acest scop, ele urmând să asigure și materialele senzoriale necesare. Fiecare spectacol de teatru senzorial va avea o tematică și un scenariu, fiind coordonat de actorul profesionist Herman Ferenc.

'Proiectul nostru 'ASTa teatru' deschide noi perspective pentru terapia copiilor cu autism, printr-o combinație unică de artă, educație și incluziune. Prin acest proiect ne-am propus să aducem o schimbare semnificativă în viața beneficiarilor. Ne dorim, de asemenea, să inspirăm cadrele didactice să adopte metode alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale', a mai spus Eva Oprea.

 


 

În urma cercetărilor și a proiectului de anul trecut, asociația a editat un volum colectiv numit 'Emoțiile mele. Ghid metodic de aplicare a teatrului experiențial la copii cu dizabilități'.

Așa cum se va realiza unul și la finalul proiectului actual, în luna iulie, ghidul urmând să fie un fel de manual al cadrelor didactice implicate în proiect, dar va fi oferit și altor asociații care se ocupă cu copii sau tineri cu autism.

Proiectul 'ASTa teatru' a fost finanțat de Fundația pentru Comunitate prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, cu suma de 40.000 de lei.
Sursa: Agerpres, 16-01-2025, Vizualizari 51
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.