Bolile alergice
Bolile alergice sunt rezultatul unei reactii exagerate a sistemului imunitar de aparare a organismului fata de unele substante care altfel nu sunt daunatoare.
Factorii care pot produce sensibilizare alergica sunt factori de mediu domestic, atmosferic, profesional, alimente, aditivi alimentari, medicamente, alti factori.
Factorii sensibilizanti pot afecta un organ sau mai multe, manifestarile clinice pot fi usoare dar si foarte grave putand conduce la pierderea vietii.
Bolile alergice sunt cronice (deci persistente sau repetate) presarate cu episoade acute.
Manifestarile clinice ale bolilor alergice se accentueaza lent si au tendinta de polisensibilizare.
Manifestarea initiala poate fi de mica intensitate (trecuta cu vederea, considerata banala) cu sensibilizarea la un singur factor alergenic, ulterior putand aparea sensibilizarea la mai multi factior alergenici.Diagnosticul precoce este ideal in aceasta etapa.
Incidenta si prevalenta bolilor alergice in randul populatiei generale, este in crestere astfel notam faptul ca in ultimii 40 de ani a crescut de la 10%, la peste 40%. Poluarea ,chimizarea, industrializarea, schimbarea modului de viata, civilizatia, aparitia a noi alimente, alimente transgenice, aditivi alimentari, polimedicatia si cresterea numarului de medicamente, alaturi de cresterea situatiilor stresante care produc modificari al aparatului imunitar, toti sunt factori favorizanti ai sensibilizarilor alergice.
Bolile produse prin sensibilizare alergica sunt numeroase: rinita, conjunctivita, bronsita si astmul bronsic alergic, socul alergic, gastroenterocolita alergica, nefroza lipoidica, cistita alergica, migrena, urticaria, angioedemul, eczema, dermatita buloasa, etc.