ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

Este microneedlingul o optiune eficienta pentru tratarea cicatricilor postacneice?

Autor: dr Claudia Artenie

Primavara Dermatologica Ieseana mai 2018

Microneedlingul( dermarollerul) este considerat cel mai bun dispozitiv medical de intinerire a pielii.

Microneedlingul este o procedura minim invaziva care a castigat o mare popularitate in ultimul timp.

Conceptul a fost descris prima data in 1995 cand Orentreich a inventat subcizia cicatricilor cu ajutorul acelor. In 2006 chirurgul plastician Fernandes a inventat un sistem asemanator dermarolerului pentru rejuvenare, care actioneaza prin stimularea productiei de collagen.

Dermarollerul standard are 192 ace fine de dimensiuni variabile 0,5 – 3 mm.

Procedura este una simpla, cu un timp relativ scurt in functie de zona tratata. Primul pas este anestezia locala cu crema anestezica intre 45 minute-1 ora. Dupa dezinfectarea zonei se trece la procedura propriu zisa in care se utilizeaza dermarolerul in diferite directii – orizontal, vertical, oblic pana la obtinerea unor puncte de singerare.

De la prima aparitie a dermarolerului , pana in acest moment s-au descris mai multe dispozitive: Dermaroller medical(acele o profunzime variabila- 0,2-3 mm- ), dermaroller pentru acasa(acele pot patrunde doar 0,15 mm ), derma- stamp(o versiune a dermarollerului in miniatura , cu o lungime a acelor intre 0,2- 3 mm), dermapenul (un dispozitiv automat asemanator unui stilou, care se gaseste sub diverse denumiri- dermapen, gold mesopen, cu viteza variabila si cu ), dermafrac( este o combinare a microneedlingului cu microdermabraziunea), microneedling cu radiofrecventa fractionata , microneedling eliberator de lumina (recent introduse).

Aplicatiile microneedlingului in dermatologie sunt:

  • Rejuvenare,Cicatrici postacneice, cicatrici postarsura, cicatrici hipertrofice, cicatrici post tratumatice, cicatrici post varicela
  • Alopecie areata, alopecie androgenetica,Melasma si hiperpigmentari faciale,Vergeturi,Imbunatatirea laxitatii cutanate,Vitiligo,Keratoze actinice

Contraindicatiile microneedlingului sunt:

  • Acnee activa,Herpes labial,Veruci vulgare sau alte infectii prezente in zona ce necesita tratament

Infectii cutanate cronice- eczema, psoriasis

  • Terapii anticoagulante,Radioterapie/ chimioterapie

  • Tratamentul avansat cu microace determina vindecarea fara cicatrice, provoaca mai putine traume asupra epidermei, similar laserului fractionat, dar fara efectele adverse ale acestuia. Este mult mai eficient decat microdermabraziunea si peelingul chimic.

    Penul este mult mai eficient decat dermarollerul traditional. Acele de unica folosinta au o profunzime variabila , care poate fi modificata in timpul procedurii in functie de zona tratata, patologie, toleranta pacientului. Penul poate fi utilizat pe zone sensibile precum piramida nazala, conturul buzelor si al ochilor.

    Penul(Dermapen/Gold mesopen) este un dispozitiv sub forma de stilou cu ace fine ,de unica folosinta care are la baza capacitatea de regenerare a pielii si producerea unor fibre noi de colagen si elastina. Fibrele noi de colagen sunt produse atat de actiunea mecanica , cat si prin substantele care se aplica pe piele in timpul procedurii. Profunzimea acelor este reglata in functie de zona tratata. Este o metoda sigura, precisa, foarte putin dureroasa(se aplica crema anestezica inainte de procedura ). Recuperarea este rapida , in cateva zile .Rezultatele optime se obtin dupa mai multe sedinte de tratament la un interval de 4-6 saptamani . Poate fi combinat si cu alte tratamente( peeling chimic, PRP).

    Voi prezenta cateva cazuri clinice ale unor pacienti tratati cu microneedling.