ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

Alopecia

Autor: Dr Claudia Artenie

Alopecia este o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii pilosi, in principal cei de la nivelul scalpului.Evolutia alopeciei poate fi cronica , determinand pierderea localizata sau completa a parului de la nivelul scalpului, dar si de pe corp. Caderea parului poate fi temporara sau definitiva , si poate afecta persoane de toate varstele, inclusiv  copii. Aspectul clinic al alopeciei poate varia de la una sau mai multe zone de alopecie , pana la o alopecie difuza, sau chiar alopecia totalis. Alopecia poate fi corelata cu consecinte cronice serioase, in special depresia si anxietatea.

Factorii care pot declansa caderea parului sunt: stresul, regim alimentar inadecvat, carentele alimentare, medicamente(citostatice), unele boli sistemice( afectiuni autoimune, sifilis, boli tiroidiene), afectiuni dermatologice, radioterapie, ereditatea, dezechilibre hormonale etc.

Alopecia areata(pelada) este o afectiune autoimuna de cadere a parului care apare la ambele sexe,  caracterizata prin placi alopecice rotunjite, izolate sau confluate . Pot fi prezente pe scalp,  barbie, mustata, sprancene , trunchi etc. De foarte multe ori se asociaza cu afectiuni tiroidiene , sau  boli autoimune.De obicei pacientii prezinta mai multe episoade de pierdere a parului si regenerare in timpul vietii.

Alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de alopecie , fiind prezenta atat la barbat , cat si la femei, fiind datorata unei predispozitii genetice. La barbati se observa rarefierea si caderea parului in regiunile fronto temporale, urmate de zona vertexului. La femei se descrie o rarire difuza a parului din zona mediana a scalpului, zona frontoparietala, si vertex, cu mentinerea zonei frontale.

Se mai descriu si alte tipuri de alopecii : postmedicamentoase, postradioterapie, alopecii difuze, alopecii associate  altor afectiuni(colagenoze, limfoame, foliculita decalvanta, celulita scalpului,  vasculite etc ).

Tratamentul este atat sistemic, cat si topic . Uneori este necesar consult psihologic/ psihiatric. Tratamentele moderne – mezoterapie injectabila, PRP, dermapen, contribuie alaturi de tratamentul medicamentos la obtinerea unor bune rezultate .