ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

Vergeturile

Autor: Dr Claudia Artenie
Vergeturile sunt cicatrici lineare dermice insotite de atrofia dermului.Pe piele  apar sub forma unor dungi rosii- violacei(in primele luni de la debut) sau albe portelanii( dupa 3-6 luni de la aparitie), de obicei la nivelul abdomenului, sanilor, coapselor,feselor,  trunchiului. Sunt mai des observate la femei.
 Cauzele aparitiei vergeturilor sunt  sarcina, la adolescenti- cand are loc o crestere rapida in inaltime,  la persoane supraponderale , in afectiuni endocrine( Boala cushing- vergeturile isi mentin  culoarea violacee), precum si dupa utilizare indelungata(topic si per os) a corticosteroizilor( medicamente folosite pentru tratarea eczemelor, psoriazisului, etc pe perioade lungi de timp- mai mult de cateva luni). Unele persoane nu vor prezenta niciodata vergeturi.
 Tratamentul vergeturilor este unul de preventie(topic) , si de vindecare(dermato-cosmetic) – peeling chimic , microdermabraziune, injectare de acid hialuronic, mezoterapie , radiofrecventa, dermaroller,  laser , tehnica PRP.
 Tratamentul de preventie( topic) se face cu produse hidratante  si stimulatoare ale formarii de neo colagen .Cu cat pielea va fi mai hidratata ,cu atat mai mult scade riscul de aparitie a vergeturilor. Produse foarte bune sunt cele pe baza de vitamine A, E, pantenol, acid hialuronic . De asemenea mentinerea unei greutati corespunzatoare inaltimii, si sportul  ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor.
 Tratamentul prin peeling chimic necesita de obicei mai multe sedinte, la intervale variabile de timp in functie de tipul peelingului( superficial, mediu). Recuperarea post peeling necesita cateva zile, in functie de tipul peelingului si de zona tratata , dar pacientul poate sa-si desfasoare in continuare activitatea, nefiind necesar concediul medical. Este de preferat peelingul mediu cu rezultate cosmetice  bune pe termen lung.  
 Microdermabraziunea are rezultate minime pe vergeturi, realizand exfolierea unui strat superficial al pielii.
 Injectarea de acid hialuronic si mezoterapia prin injectare necesita mai multe sedinte, la intervale variabile de timp,  in functie de pacient.Se poate  face cu anestezie locala, astfel incat durerea perceputa de pacient sa fie minima. Nu necesita timp pentru recuperare postinterventie.
  Dermarollerul este o alta varianta de tratare a vergeturilor. Se utilizeaza un anestezic topic cu 30 minute- 1 ora inainte de interventie.Acele dermarolerului patrund in piele si odata cu ele si substantele folosite special pentru regenerarea vergeturilor. Necesita  mai multe sedinte la 1-2 saptamani interval. Posttratament pielea este rosie, si deseori  apare o senzatie de arsura care dispare in 1-2 ore.
 Radiofrecventa are rolul de tonifiere a pielii, diminuand astfel aspectul vergeturilor.
             Laserele care se pot utiliza in tratamentul vergeturilor sunt : pulsed dye laser, laser Nd YAG 1064 nm , laser CO2 fractional., Ypl. Ca si celelalte  metode necesita mai multe sedinte in functie de tipul vergeturilor.
            Tehnica PRP  este un tratament de rejuvenare realizat prin injectarea de celule autologe( proprii pacientului)-concentrat trombocitar activat din plasma proprie. Trombocitele elibereaza factori de crestere implicati in autorepararea tisulara.Procedura  se poate repeta la 3-4 saptamani de la prima injectare.  
             Indiferent de metoda de tratament aleasa ,pacientul trebuie sa aiba asteptari realiste, deoarece nu se poate obtine o vindecare completa.De cele mai multe ori pacientul necesita o asociere a terapiilor .