Eritemul cronic migrator
Conferinta de Dermatologie ‘Zilele Gheorghe Nastase ‘12-14 mai 2017
Eritemul cronic migrator reprezinta o manifestare cutanata relativ frecventa a stadiului acut din Borelioza Lyme.
Boala Lyme este o boala infectioasa provocata de o spirocheta , Borrelia burgdorferi sau afzeli sau garini. Borelioza se transmite la oameni prin muscatura de capuse din clasa Ixodes, capuse care se gasesc pe animale sau plante. Nu toate capusele sunt purtatoare de borrelia.
Pana in prezent s-au descoperit 11 specii de borrelia, din care 3 specii in America, 5 specii in Europa si 7 specii in Asia. Din aceste 11 specii , doar 3 specii sunt patogene la om, si anume: borrelia burgdorferi sensu stricto, borrelia garinii si borrelia afzeli.
Boala Lyme a fost identificata pentru prima data in 1975 la un grup de copii din orasul Lyme, Connecticut , fiind descoperita ulterior si in celelate State Americane si in Europa. Agentul etiologic a fost descoperit cativa ani mai tarziu, in 1982 de Willi Burgdorfer.
Boala Lyme prezinta clinic 3 stadii: acut, diseminat si cronic.
Primul stadiu , stadiul acut are ca simptom principal, eritemul cronic migrator. Acesta apare de obicei la locul intepaturii, intre 2-32 zile de la muscatura . Prezenta eritemului cronic migrator impune efectuarea imediata a tratamentului antibiotic , fara a se efectua testele serologice specifice boreliozei . Testarea serologica este de obicei negativa , ele deveninid pozitive dupa 4-6 saptamani de la muscatura de capusa. Tratamentul se poate face cu unul din urmatoarele antibiotice: doxiciclina, minociclina, amoxicilina, cefuroxim axetil, azitromicina . Durata tratamentului este intre 2-6 saptamani. IDSA(societatea Americana de infectioase) recomanda 2 saptamani de tratament conform ghidului din 2006. ILADS recomanda 4-6 saptamani de tratament conform ghidului din 2014.