Aproximativ 30% dintre pacientii care au avut un accident tromboembolitic mor in prima luna dupa acesta
Data publicării: 20-06-2007
La nivel mondial, in fiecare an, peste cinci milioane de oameni sunt afectati de aceasta boala, iar 30% dintre pacientii care au avut un accident tromboembolic mor in prima luna dupa acesta.
In Europa, decesele provocate de evenimentele tromboembolice sunt de 10 ori mai multe decat cele prin accidente rutiere si de 100 de ori mai multe decat cele prin SIDA.
Potrivit acestor cifre, tromboembolismul venos se claseaza printre cele mai raspandite boli vasculare, fiind depasit doar de infarctul de miocard si de accidentul vascular cerebral. Supranumit si "ucigasul silentios", tromboembolismul reprezinta, de fapt, formarea unui cheag de sange in vene. Acesta poate duce fie la blocarea circulatiei sangelui la nivelul venelor situate profund - asa numita tromboza venoasa profunda - fie la blocarea circulatiei sangelui in plamani - asa numita embolie pulmonara, cu urmari dintre cele mai grave.
Reducerea incidentei accidentelor tromboembolitice se poate face doar prin recunoasterea pacientilor cu risc si utilizarea de rutina a masurilor de profilaxie eficiente si sigure.
In aceasta directie, European Task Force Expertise, care reuneste specialisti din 13 tari europene inclusiv Romania, a dezbatut in doua conferinte modul in care poate fi optimizata strategia de aplicare a ghidurilor si, implicit, rezultatele obtinute in tromboprofilaxie la nivel institutional si national. Elaborarea de ghiduri la nivel national, cu elemente specifice in fiecare tara, reprezinta una dintre directiile strategice de aplicare corecta a tromboprofilaxiei in practica medicala.
La initiativa grupului farmaceutic Sanofiavensis, liderul mondial impotriva trombozei, care a oferit suportul societatii stiintifice de specialitate din Romania, s-a elaborat ghidul national de preventie a tromboembolismului venos. Acest ghid reprezinta un punct de plecare, un document medical actual formulat pe baza ghidurilor internationale, a unei biografii recente si a experientei autorilor. In ghid se subliniaza ca se impune profilaxia medicamentoasa de rutina la pacientii cu risc tromboembolic pe perioada de spitalizare, trebuie luata in considerare tromboprofilaxia la femeia gravida sau in perioada de dupa nastere. Profilaxia prelungita dincolo de perioada scurta de spitalizare este o necesitate de care se tine cont in ghidurile recente.
In ceea ce priveste tratamentul pentru aceste afectiuni, el consta in heparina, dar numai la indicatia medicului.
Prof. dr. Dan Tulbure a subliniat ca in Romania, la pacientii chirurgicali, incidenta este de 42%, la cei care au afectiuni medicale obisnuite - 58% , iar la cei nemedicali rata este intre 4 - 34%.
Un lucru important este profilaxia, iar aceasta se face in Romania in proportie de 50%, in timp ce in lume se neglijeaza acest aspect, a mentionat prof. dr. Dan Tulbure.
La randul sau, prof. dr. Leonida Gherasim a subliniat necesitatea diagnosticarii la timp a acestei afectiuni si a urmaririi celor care o pot dezvolta, pentru ca in cazul in care nu sunt diagnosticate la timp, pot duce la accident vascular cerebral si chiar la deces.
Sursa: Rompres,
20-06-2007, Vizualizari 910