Aplicații ale hipnozei clinice în obezitate
Autor: Psiholog Maria Gurza
Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism (schimb de materii) în care grăsimea corporală se acumulează în exces, astfel încât poate avea un efect advers, negativ asupra sănătății, ducând la o speranță de viată redusă și/sau probleme de sănătate.[1][2] Oamenii sunt considerați obezi atunci când indicele de masă corporală (IMC), o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri, este mai mare de 30 kg/m2 .
Aceasta problemă a luat amploare în ultimii ani și este acceptat faptul că influența factorilor fiziologici, biologici și genetici este mult mai mare decât s-a presupus inițial. Au fost identificați 5 factori care au un prognostic pozitiv:
Este bine documentată în literatura de specialitate idea că strictă restricție a caloriilor ingerate duce la o scădere a ratei metabolismului bazal de 15-20%. Acest lucru duce la probabilitate mare de scădere în greutate. Un metabolism accelerat reprezintă un prognostic bun.
Mișcarea regulate și exercițiile fizice cresc metabolismul și accelerează scăderea în greutate printr-o serie de mecanisme. Așadar exercițiile fizice sunt foarte indicate.
Încercările minime de dieta din trecut cresc șansele de a scădea în greutate însă dacă în trecut au fost perioade lungi de diete stricte și dese, acest lucru determină un prognostic prost.
Al patrulea factor se referă la momentul declanșării obezității. Dacă aceasta a apărut în copilărie, rezultă un număr mare de celule grase și acest proces fiind ireversibil este nefavorabil pentru prognostic. Pe de altă parte, persoanele la care obezitatea s-a manifestat după adolescent, au un prognostic mai bun, din moment ce acest lucru are o influentă doar asupra mărimii celulei grase, acest process fiind reversibil.
Al cincilea factor are legătură cu alimentația. Persoanele care țin o dieta scăzută în carbohidrați dezvoltă un îndemn ireversibil pentru tipul acesta de alimente(zahar, amidon, etc), care apoi poate duce la a simți nevoia pentru “alimente interzise” , un fenomen des întâlnit la persoanele care țin dietă. Este așadar foarte important să fie introduși carbohidrații în dieta pentru a evita recidiva acestor comportamente.
În afară de acești factori, succesul unui tratament corelează favorabil cu un tratament pe termen lung, un terapeut experimentat, urmarea cu seriozitate a dietei alimentare, exerciții fizice la care se adaugă o bună colaborare cu familia.
Ce rol are hipnoterapia în acest demers?
În experiența mea cu aceasta problematică am identificat asocierea dintre terapia cognitiv-comportamentală și hipnoza că fiind un real succes. Aplicațiile concrete ale tehnicilor hipnotice sunt:
În faza inițială:
Învățarea relaxării. Mulți pacienți cu problem de greutate sunt foarte tensionați și au învățat că mâncatul excesiv reduce aceasta tensiune. Este așadar util să învețe tehnici de autohipnoza pentru relaxare și astfel să dobândească o nouă tehnică de a rezistă supraalimentării.
Învățarea tehnicilor de autocontrol. Tehnicile hipnotice ajută persoana să obțină autocontrolul în fata comportamentelor alimentare disfunctionale.
Învățarea obiceiurilor sănătoase de alimentație. Obiceiurile alimentare ale persoanelor obeze diferă de cele ale persoanelor care nu suferă de obezitate și de obicei sunt: mâncat automat, pe jumătate conștient și foarte rapid. Învățând cum să revină la comportamente alimentare sănătoase reprezintă o parte esențială a tratamentului.
Trezirea senzațiilor interoceptive. Adesea pacienții obezi trebuie conștientizați din nou asupra senzațiilor de foame și sațietate, care pot fi sugerate și învățate systematic în timpul transei.
Exerciții fizice. Din moment ce exercițiile fizice sunt de o importanță crucială în pierderea în greutate, pacientul primește sugestii hipnotice care să îl ajute să rămână consecvent unui program de mișcare.
În a doua fază:
Schimbarea cognitiilor. O serie de cognitii ce pot fi schimbate contribuie la menținerea obezității:atitudinea fată de mâncare, stima de sine, imaginea corporală, adică felul în care se percep și experimentează propriul corp.
Întărirea motivației. Acest aspect este crucial deoarece persoanele obeze se descurajează foarte repede și renunță la tratament.
Explorarea ambivalenței în fata schimbării. Acest lucru deoarece mulți pacienți devin anxioși sau depresivi atunci când încep să scadă în greutate.
În faza finală:
Prevenirea recăderii. Acest aspect este deoasebit de important, recăderea fiind cel mai mare risc în tratamentul obezității.
Experiență clinică împreună cu date ale cercetărilor în domeniu demonstrează că implicarea tehnicilor hipnotice într-un tratament multidimensional asupra obezității are câteva avantaje importante: poate fi ușor combinată cu alte tehnici terapeutice, poate facilita procesul therapeutic și atingerea unor rezultate pe termen lung.
Mai multe informații găsiți aici: www.romedic.ro/gurza-maria-psiholog
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător
- Walkbot: soluție avansată pentru recuperarea membrelor inferioare