Apetitul sexual
Autor: Redacția ROmedic
Capacitatea de receptare a excitatiei sexuale depinde in mare masura de dorinta - apetitul sexual.
Apetitul sexual este o manifestare similara cu setea sau cu foamea si este puternic influentata de testosteron.
Anumite stari psihice precum si dispozitia generala influenteaza intr-un sens sau celalalt dorinta sexuala.
Excitatia sexuala cuprinde o suma de informatii care se integreaza la nivelul sistemului nervos central cu informatiile deja stocate privind sexualitatea. Barbatii au un raspuns mai rapid la excitatie datorita unor particularitati anatomice dar si unor procese invatate care le permit sa fie mai rapid constienti de modificarile induse de excitatia sexuala (erectia este un fenomen evident pe care barbatii l-au invatat cu succes prin masturbare).
La femeie perceptia se refera in primul rand la componenta afectiva a stimulului si mai apoi la calitatea raspunsului vaginal. Diferenta dintre femeile care au si cele care nu au orgasm este facuta de capacitatea primelor de a percepe mai rapid si mai eficient modificarile genitale si extragenitale produse de excitatia sexuala.
Pe de alta parte, o constientizare excesiva a modificarilor induse de excitatie cu plasarea ritmului si intensitatii cu care apar aceste modificari in centrul preocuparilor reduce mult sansele unui raspuns sexual de calitate.
Anumite trasaturi de personaliate pot reduce sau facilita raspunsul la excitatia sexuala. Incapacitatea relative a unor persoane de a invata sa receptioneze sau sa se bucure de excitatia sexuala apare pe fondul unor sentimente negative fata de sexualitate datorate de cele mai multe ori unor informatii si percepte pudibonde si profund eronate primite in copilarie si adolescenta, de regula din mediul familial.
Personalitatile autoritare, care vad totul in alb si negru, tind sa manifeste dezgust si fata de elementele excitante dar si fata de propriile lor reactii fata de acestea (Mahoney).
In plan afectiv, excitatia sexuala determina o serie de efecte pozitive. Apare un sentiment de securitate si deschidere, se accentueaza perceptia asupra calitatilor pozitive ale partenerului (in timp ce barbatii "remarca" mai degraba calitatile fizice ale partenerei, femeile sunt inclinate sa coreleze activitatea sexuala cu dragostea profunda).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dependenta sexuala
- Facem DRAGOSTE FOARTE RAR, care e problema in mine sau in el!?
- Nu am pofta de sex...nu stiu ce sa mai fac sa schimb asta
- Incompatibilitate sexuala?
- Erectii foarte dese, apetit sexual foarte mare!
- Am probleme de virilitate
- Lipsa de apetit sexual
- Nu mai am chef de sex
- Curiozitate dorinta sexuala
- Apetit sexual foarte scazut